Haberler

BDDK Başkanı Öztekin, Aa Finans Masasına Konuk Oldu

Abone Ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Türk bankacılığının sermaye yönünden oldukça güçlü olduğunu belirterek, "Basel 3'ün getirmiş olduğu hem özkaynak hem de likiditede kendi bankacılığımız açısından bir sıkıntı"...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Türk bankacılığının sermaye yönünden oldukça güçlü olduğunu belirterek, "Basel 3'ün getirmiş olduğu hem özkaynak hem de likiditede kendi bankacılığımız açısından bir sıkıntı görmüyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masasına konuk olan Öztekin, çalışan gazetecilerin gününü kutlayarak konuşmasına başladı. Daha sonra soruları yanıtlayan Öztekin, Basel 3 çalışmalarına ilişkin olarak, Basel 3'ün 2009 yılında kabul edildiğini, 2010 yılı Eylül ayı itibariyle prensiplerinin belirlendiğini anlattı.

Basel 3'ün sermayenin tanımına yönelik bir değişiklik getirdiğini ifade eden Öztekin, "Bankacılığımıza çekirdek sermaye, ana sermaye denilen bir tanımı getirdi. Bu ana sermayeyi şöyle tanımlıyor, ortakların bizzat doğrudan yatırdıkları sermaye, bir de dağıtılmayan kar payları. Bu konuda bizim kendi bankacılığımız oldukça sağlam ve iyi durumda" diye konuştu.

Türk bankalarının özkaynaklarının yaklaşık yüzde 90'ının bu ana sermayeden oluştuğuna işaret eden Öztekin, dolayısıyla Türk bankacılığının getirilen düzenlemeye yönelik herhangi bir sıkıntısının bulunmadığını vurguladı.

Basel 3'ün sermayeye ilişkin düzenlemesi konusundaki taslakları ay sonunda kamuoyuyla paylaşacaklarını anlatan Öztekin, şöyle konuştu:

"İlk planımız sermayeye ilişkin. Hazırlamış olduğumuz yönetmelik taslağını kamuoyu ile paylaşmak ve etki analizleri ki şimdiye kadar biz Basel 3 ile ilgili etki analizlerini, taslakları yayınlamadan da yapıyoruz bankalarımızla. Basel çalışma grubumuz var. Basel izleme grubumuz var, bankalarda da benzeri gruplar var. Bizim bankalarımızın sermayeye ilişkin hiç bir sorunu yok.

Basel 2'ye ilk geçtiğimiz zaman sermayemizde hafif, yeterlilik rasyolarımızda biraz düşüş oldu ama şu an Kasım sonu itibariyle 17,4. Oldukça iyi konumdayız, yani bankacılığımız sermaye yönünden oldukça güçlü. BDDK aslında sadece bugün bu tedbirleri almadı. 2008 yılından itibarin proaktif ekonomik döngünün tersi yönünde aslında, kriz zamanında bankaları daha rahat bırakarak ama rahat zamanlarında da bankalara biraz daha ilave yükümlülükler getirerek birtakım düzenlemeler sonucunda şu anda sağlam bir özkaynak yapısına kavuştuk. Özellikle karların dağıtılmaması konusunda aldığımız kararlarla bankalarımızın özkaynak yönünden oldukça güçlü bir konuma çıkmasına fırsat tanıdık."

Öztekin, Basel 3'ün likidite konusunda da düzenleme getirdiğini ifade ederek, Pazar günü Basel'de katıldığı toplantıda hem likidite düzenlemesinin tarihinin ertelendiğini hem kuralların biraz daha yumuşatıldığını hem de oranlarının kademelendirildiğini bildirdi. Öztekin, likidite uygulamasının 2015'e ve 2015'den itibaren de likidite oranlarının yüzde 60'lardan başlayarak 2019'da yüzde 100'e çıkarılmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

BDDK olarak 2006 yılından beri zaten likidite uygulamalarının bulunduğuna dikkati çeken Öztekin, şöyle devam etti:

"Hem birinci vade ve ikinci vade hem toplama ilişkin birinci vadeyi 7 gün, ikinci vadeyi 30 gün olarak dikkate alıyoruz. Şu ana kadar hem birinci vade dilimine ilişkin yabancı parada da toplam vadede de hem ikinci vadeye ilişkin de toplamda likidite oranlarımızda yüzde 100'ün altında bir oranımız yok. Bankacılığımız yüzde 100'ün çok fevkinde likidite oranlarına sahip. Stok likidite oranı konusunda da bankacılığımız oldukça iyi. Yüzde 7 diyoruz, onun 2 katının üzerinde bir likidite oranına sahip bankacılığımız. Yani biz Basel 3'ün getirmiş olduğu hem özkaynak hem de likidite de kendi bankacılığımız açısından bir sıkıntı görmüyoruz."

(Sürecek)

Muhabir: Bülent Karaaslan

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Mukim Öztekin Ekonomi Eylül Basel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title