BDDK, Süleyman Aslan'ın Atanmasında Bir Mahsur Görmedi
Ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıkan banka yöneticisine atama engeli yok.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), evindeki ayyakkabı kutusundan 4.5 milyon dolar çıkan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın serbest bırakıldıktan sonra yargı süreci bitmeden Ziraat Bankası’na yönetici olarak atanmasında bir mahsur görmedi.
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu kapsamında evindeki ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar bulunan Aslan’ın soruşturmayı yürüten savcıların görevden alınmasıyla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesinin ardından Ziraat Bankası Yönetim Kurulu’na atanması kamuoyunda tepki çekmişti.
BDDK'NIN CEVABI
Konu hakkında bir soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Aslan’ın Ziraat Bankası Yönetim Kurulu’na atanması karşısında BDDK’nin ne işlem yaptığını sordu.
Tüzel’in önergesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan aracılığıyla yanıt veren BDDK, Bankacılık Yasası’na göre taksirli suçlar hariç olmak üzere TCK kapsamında beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırılanların yanı sıra basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçları işleyenlerin herhangi bir bankanın yönetim kurulu üyeliğine atanamadığını bildirdi.
BDDK, ATAMAYLA AKLAMIŞ OLDU
BDDK bankaların yönetim kurulu üyelerinin seçiminde söz konusu emredici hükümlere uymak zorunda olduğunu ifade ederken, bankaların mevzuata uygun hareket edip etmediklerinin kurul tarafından denetlendiğini bildirdi.
BDDK, 17 Aralık operasyonunun kilit isimlerinden biri olarak gösterilen Aslan hakkındaki rüşvet alma iddiası yargı süreci henüz sonuçlanmadan Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atanması konusunda herhangi bir işlem yapmayarak bu iddiaları şimdiden aklamış oldu.
Süleyman Aslan, 31 Mart 2014’te seçildiği Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden 9 Mayıs 2014’te istifa etmişti.
Kaynak: Cumhuriyet