Haberler

Beksiad Başkanı Halil Atalay Açıklaması

Abone Ol

Rusya ve Ukrayna’daki yaşanan kriz ile birlikte Türkiye’ye para akışının durduğunu ifade eden Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, bu sıkıntıların gelecekte yaşanacak krizlerin ayak sesleri olduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna'daki yaşanan kriz ile birlikte Türkiye'ye para akışının durduğunu ifade eden Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, bu sıkıntıların gelecekte yaşanacak krizlerin ayak sesleri olduğunu söyledi.

Son günlerde birçok sektörde Rusya'ya ihracatta yaşanan sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. Bebe konfeksiyoncularının zor günler yaşandığını ifade eden BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, Rusya'daki Ruble krizinin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Rusya'daki yaşanan krizden en etkileneninse ise Bursa'daki bebe ve çocuk konfeksiyonu olduğuna dikkat çeken Atalay, "Türkiye'nin çocuk ve bebe konfeksiyonu üretiminin yüzde 80'i Bursa'da yapılıyor. Rusya ve Ukrayna krizi bizim sektöre de yansımış durumda. Piyasalardaki bu tür tıkanıklıkların kabuk değiştirmek için faydalı olacağını düşünüyorum. Bununla birlikte tasarımlarımızı mevcut pazarlara uygun bir şekilde tasarlamaya başladık. Zaten bu sıkıntıyı en kolay atlatmanın yolu üretimi kısmadan dikkatli üretmekten geçiyor. Şu anda daha dikkatli hale geldik. Geçmişte hızlı hareket ettiğimiz alanlarda bir kontrol mekanizması oluşturarak hareket ediyoruz" diye konuştu.

"RUSYA'DA YAŞANANLAR ÖNÜMÜZDEKİ KRİZİN AYAK SESLERİ"

Sektörün durağanlık ve kriz çerçevesinde aynaya bakma ihtiyacı duyması gerektiğini ifade eden Atalay, "Daha fazla sıkıntıya girmemek için ihracatları genellikle peşin yapmaya çalışıyoruz. 2014 yılının başında dış dünyadaki bir takım sıkıntıların bize yansıması oldu. Ama bu son 6 ayda Rusya'daki krizle birlikte yaşadığımız sıkıntılar yükselmeye başladı. Ruble krizi de sektörün ani fren yapmasını sebep oldu. Ruble ve para akışları konusunda bir şey dememiz kolay değil, bu meselede uzman olan insanlar bile bir şey diyemez. Rublenin dolar karşısında değer kaybetmezsi Rusya'nın bile kendi içinde ayrı bir karışıklık oluşturdu. Doğal olarak bu da hem alıcılara, hem satıcılara yansıdı. Şu anda en büyük sıkıntı para akışının Türkiye'ye gelmemesi. Rusya'dan Türkiye'ye para ancak yüzde 10 gibi bir fark verilebilirse geliyor. Bunu düzeltmek için bizim yapacağımız bir şey yok. Bunu sadece devletler halledebilir. Önümüzdeki zamanlarda bir kriz olacaksa şu anda biz onun ayak seslerini duyuyoruz" dedi.

"KRİZ 2 YIL SÜRERSE ÇOK KÖTÜ ETKİLENİRİZ"

Türkiye'de bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80'inin Bursa'da Vişne Caddesi ve etrafındaki fabrikalarda üretildiğini ifade eden Atalay, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in krizin 2 yıl sürebileceği yönündeki açıklamaları bizleri korkutuyor. Ama bir devlet başkanını da böyle bir açıklama yaptıysa buna ayak uydurmak gerekir. Eğer kriz 2 yıl sürerse sektör çok büyük zarar görür. İhracatımız yarı yarıya düşer. Bunun iç piyasaya da etkisi büyük olur. Zaten şuan diğer sektörler dillendirmese de gizli bir kriz var. İyimser olmaya çalışıyoruz" dedi.

"RUSYA'DA YAŞANAN KRİZ KOMŞU ÜLKELERİ DE ETKİLEDİ"

Yaşanan sıkıntıların daha büyük boyutlara ulaşabileceğinden korktuklarını belirten Atalay, "Şu anda bir ara dönemimiz var. Kış Koleksiyonlarımızı bitirdik. Yaz koleksiyonlarımıza başladık. Kaygımız yaz koleksiyonu ve 2015 yılı içindir. İslam dünyasında bizim için büyük bir pazar, ama oralardaki karışıklık ve sıkıntılarda üst üste geldiği için katmerli bir sıkıntı yaşıyoruz. Biz üretmeye devam edeceğiz, tasarlamaya devam edeceğiz. 3 kıtaya ürün satıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde yeni pazarlar ve oluşumlar içerisine gireceğiz. Yaptığımız satışların yüzde 80'ini Laleli kanalıyla yapıyoruz. Nakit akışı sağlıklı bir hale gelmezse sıkıntılar kapıda. Rusya'daki bu sıkıntı çevresindeki ülkeleri de etkileyecektir" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Halil Atalay Türkiye Ukrayna Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title