Bergama Taşı" Avrupa Meydanlarını Süslüyor
Sert ve dayanıklı yapısı dolayısıyla özellikle meydan ve kaldırım düzenlemelerinde tercih edilen Bergama graniti, yurt içinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de yoğun talep görmeye başladı.
TOLGA ALBAY - Sert ve dayanıklı yapısı dolayısıyla özellikle meydan ve kaldırım düzenlemelerinde tercih edilen Bergama graniti, yurt içinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de yoğun talep görmeye başladı. İhracatın her yıl yüzde 25 arttığı ilçedeki ocaklar, talebe yetişmek için tam kapasite çalışıyor.
Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kozak Yaylası'ndaki ocaklardan çıkarılan granitin yıllardır kaldırım ve meydan düzenlemelerinde en çok tercih edilen taş olduğuna dikkati çekti.
Bergama granitinin sert ve dayanıklı olması nedeniyle tercih edildiğini, Sultanahmet Meydanı'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne kadar birçok prestijli yapının dış mekan kaplamasında kullanıldığını aktaran Ürper, son yıllarda dış talepte de canlanma görüldüğünü vurguladı.
Zengin granit yataklarına sahip Çin'in dünya piyasasında büyük paya sahip olduğunu ancak son birkaç yıldır Avrupalı alıcıların tercihi Bergama'ya kaydırdığına işaret eden Ürper, "Kozak bölgesinde yaklaşık 30 firma granit işiyle uğraşıyor. Sektörde yaklaşık bin kişi çalışıyor ve yıllık yaklaşık 800 bin ton granit üretiliyor. Bölge, Türkiye'nin en büyük granit yataklarına ev sahipliği yapıyor. Bergama graniti, daha çok dış mekanlarda tercih ediliyor. Türkiye'de özellikle tarihi ve turistik merkezlerdeki yol ve kaldırım düzenlemelerinde bu taş kullanılıyor ayrıca büyük şehirlerdeki meydan düzenlemeleri, stadyumlar, tramvay inşaatlarına da gönderiliyor. Dış piyasada da Kuzey Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine ihracat yapılıyor." diye konuştu.
Bergama granitinin sert olması ve soğuğa karşı dayanıklı olması nedeniyle özellikle soğuk iklime sahip ülkeler tarafından tercih edildiğini dile getiren Ürper, son yıllarda üretimin önemli bölümünün Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerdeki projelere yönlendirildiğini kaydetti.
Ürper, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl 9 milyon dolar ihracatımız vardı, bu yıl 9 ayda bu rakama eriştik. Yani yüzde 25 ihracat artışı oldu. Bu artış trendinin devam etmesini bekliyoruz. Avrupalı alıcılar Çin yerine bizi tercih ediyor çünkü pazara yakınız, sipariş verilen ürünleri hızlı üretip teslim ediyoruz. İstenen her tonajda üretim yapabiliyoruz. Böylelikle daha küçük partilerde granit isteyen alıcıların stok maliyetini düşürüyoruz. Çin'de de son yıllarda işçilik fiyatları yükseldi, eskisi kadar ucuza ürün üretemiyorlar. Bu ortam Bergama granitinin önünü açıyor."
Bölgedeki ocakların modernize edildiğini, kapasitelerinin artırılmaya çalışıldığını, işleme konusunda da yeni tesisler kurulduğunu anlatan Ürper, özel bir renk yapısına sahip Bergama graniti için "Bergama Grisi" adıyla coğrafi işaret tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını kaydetti.