Haberler

Beyaz Eşya Sektörü Güç Kazanıyor

Abone Ol

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, beyaz eşya sektöründe Türkiye’nin ithalatının yüzde 10’u geçmeyeceğini belirterek, "Türkiye artık beyaz eşya için döviz kaybetmiyor, bu sevindirici bir durum.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, beyaz eşya sektöründe Türkiye'nin ithalatının yüzde 10'u geçmeyeceğini belirterek, "Türkiye artık beyaz eşya için döviz kaybetmiyor, bu sevindirici bir durum. Ancak sektörün küçük çaplı işletmecileri mutlu değil. Dev marketlerin binlerle ifade edilen alımları karşısındaki düşük fiyat avantajları, küçük işletmeleri zorda bırakıyor" dedi.

Beyaz eşya sektörünün Türkiye'deki son durumunu değerlendirerek, sorunları ve çözüm önerilerini sıralayan Şahbaz, hipermarketler nedeniyle sektörde faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmelerin rekabet gücünün azaldığını vurguladı. Şahbaz, "Esnaf 10 tane, büyük market ise bin tane alım yapıyor. Doğal olarak esnaf marketle rekabet edemiyor" diye konuştu.

Büyük marketlerin Avrupa ve ABD'de olduğu gibi şehir dışında faaliyet göstermelerinin çözümlerden birisi olabileceğini söyleyen Şahbaz, "Büyük firmalar küçükleri yutuyor. Oysa bize küçük esnaf da lazım. Her birisi yanında birkaç kişi çalıştırıyor, istihdam sağlanıyor" dedi.

KÜÇÜK İŞLETMELERE BİRLEŞME ÇAĞRISI

Globalleşen dünyanın küçük işletmeleri birleşmeye zorladığını ifade eden Şahbaz, "Sektördeki küçük işletmelerimize sesleniyorum, gelin artık bir olalım, birlik olalım, daha güçlü olalım. Çünkü artık küçük olsun benim olsun devri sona ermiştir. Türk insanının sadece beyaz eşya sektöründe değil, her sektörde gücünü birleştirmesi lazım. Güçlerini birleştiren insanlar daha çok yol alıyor. Güçsüzler ise teker teker sistemden çıkıyor. 50 dönüm bir alanda üretim yapan çiftçimizin, bin dönümlük alanı işleyen bir çiftçimizle rekabet şansının bulunmadığı ortadadır" diye konuştu.

"BEYAZ EŞYADA ALIM KOLAYLAŞIYOR"

Türkiye'de beyaz eşyanın ithal bazı modellerin dışında yüzde 90 oranında iç üretim olduğunun altını çizen Mehmet Şahbaz, yıllar içinde göreceli olarak düşen fiyatların piyasayı hareketlendirdiğini söyledi. 82 ekran televizyonların ilk çıktığında 4 milyar olan fiyatlarının 600-700 lira seviyesine gerilediğini ifade eden Şahbaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10-20 yıl önce evlenenler beyaz eşyaları için yıllarca taksit öderdi. Bir televizyon maaşın 2-3 katıydı. Şimdi çalışan insan, maaşıyla her ay bir beyaz eşyasını alabiliyor. Bu açıdan bakıldığında sektörün geleceğini son derece parlak görüyorum. Beyaz eşya sektörü her sene üzerine koyarak gidiyor. Yaşam seviyesi yükseliyor. Bizim televizyon işine ilk başladığımız yıllarda sokakta bir evde televizyon olurdu. Konu komşu gelip orada izlerdi. Şu an ortalama her evde 3 televizyon var. Belli bir süre sonra sistem değişiyor, cihazların yenileri alınıyor. Beyaz eşya sektörü her zaman önü açık bir sektördür." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Şahbaz Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title