Haberler

Beyaz Et Sektörü, Yüzde 6'lık Büyüme Bekliyor

Abone Ol

BESD BİR Yönetim Kurulu Başkanı Koca: "Bu yılın 9 aylık TÜİK verilerine göre geçen yıla kıyasla yüzde 5,6 üretim artışı oldu, yıl sonuna kadar artış devam edecek.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, 9 aylık TÜİK verilerine göre geçen yıla kıyasla yüzde 5,6 üretim artışı olduğunu belirterek, "Yıl sonuna kadar artış devam edecek. Yıl sonunda yüzde 5-6 büyüme gerçekleştireceğiz" dedi.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl piliç eti üretimin bir milyon 791 bin ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

"Bu yılın 9 aylık TÜİK verilerine göre geçen yıla kıyasla yüzde 5,6 üretim artışı oldu" diyen Koca, "Yıl sonuna kadar artış devam edecek. Yıl sonunda yüzde 5-6 büyüme gerçekleştireceğiz. İhracatta da artış var. Bu sene ihracatımızdaki beklentiler de yüzde 10 seviyelerinde. Rusya pazarının her gün genişlemesiyle ihracatın çok daha ileri seviyelere ulaşacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Sektörü olumsuz etkileyebilen kuş gribi vakalarına da değinen Koca, özellikle Uzak Doğu ülkelerinde (Tayland ve Çin) insanların kuş gribiyle yaşamaya alıştıklarını anlattı.

Koca, bazı ülkelerde kuş gribi vakaları görülmesine rağmen bunu deklare etmediklerine dikkati çekerek, Avrupa'da da üç ülkede görüldüğünü vurguladı.

Yaban hayvanlarının geçtikleri bölgelerde virüsü bulaştırdıklarına işaret eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu virüs sürekli olacak. Bu tür vakalar da oluşacak. Alınan tedbirlerle insanlara hiçbir zarar vermeden yok edilecek. Kuş gribinin insanlar için çok büyük risk taşımadığını düşünüyorum. Kuş gribi, genel olarak açıkta beslenen ve yaban hayvanlarıyla gündemde. Özellikle endüstriyel üretim yapan bizlerde bu risk en az seviyede. Geçtiğimiz dönemde çok yoğun kuş gribi vakalarında bile ülkemizde 2005 ve 2007 yılları arasında hiçbir entegre tesise bu virüs ulaştırılmadı çünkü tamamen kapalı sistemde üretim yapmamız, gerekli biyogüvenlik önlemlerini almamız bunu sağlıyor.

Bugün İngiltere, Almaya ve Hollanda'da kuş gribi çıktı. O ülkelerdeki bilim adamlarının açıklamalarını okuduğumuz zaman şunu görüyoruz ki bu, tüketiciler için şu anda risk unsuru değil. 2005 yılında ilk kuş gribinin arkasından Türkiye, dünyada en başarılı mücadele örneği veren bir ülke. Kuş gribiyle mücadele konusunda dünyada parmakla gösterilen sektörler arasına girdik."

Bolu'da tatbikat yapılacak

Koca, kuş gribine karşı bakanlık ve işletmeler seviyesinde acil eylem planları oluşturulduğunu anlattı.

"Bu planlar dahilinde her yıl değişik illerde, değişik şekillerde tatbikatlar yapılır" diyen Koca, şu bilgiyi paylaştı:

"Bu tatbikatlardan bir tanesi de önümüzdeki günlerde Bolu'da yapılacak. 7 ilin yetkililerinin ve firmaların katıldığı tatbikat olacak. Bu tatbikatın tesadüfen kuş gribinin olduğu döneme gelmesi tesadüf. Bu tatbikat daha önceden planlanmıştı. Göçmen kuşların hareket dönemleri bu aylar olduğu için genel olarak bu ayı tercih ediyoruz. Bu tatbikatları yaparak aldığımız önlemlerin doğruluğunu gözlemlemiş oluyoruz. Bu da yangın ya da başka tatbikatlar gibi uygulamanın nasıl yapılacağının ortaya konulduğu bir tatbikat." - Bolu

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Sait Koca Türkiye Ekonomi Bolu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title