Haberler

Beylikova Besi Osb "Ucuz Et"E Katkı Sunacak

Abone Ol

Eskişehir'e 100 kilometre mesafedeki Beylikova ilçesinde yaklaşık bin 500 dönüm alanda kurulan 18 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) arsa alan yatırımcılar çiftliklerini kuruyor.

TARKAN DEMİR - Eskişehir'e 100 kilometre mesafedeki Beylikova ilçesinde yaklaşık bin 500 dönüm alanda kurulan 18 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) arsa alan yatırımcılar çiftliklerini kuruyor.

Eskişehir'in besicilikle geçimini sağlayan Beylikova ilçesinde, valilik, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, ticaret odası ve ticaret borsası ortaklığında hayvansal varlığın artırılması ve daha ucuz et tüketimine katkı sağlanması amacıyla kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB'de fiberoptik internete kadar altyapı çalışmaları tamamlandı ve 89 besi çiftliği parselleri satışa çıkarıldı.

Toplam 89 parselden oluşan 50, 100, 200 ve 500 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftlik alanlarının 54'ünün satıldığı OSB'de, gübre atık bertaraf merkezi, biogaz tesisi, kesimhane, entegre et tesisi ve yem fabrikası olmak üzere 5 sanayi parseli ile idari ve sosyal tesisler, dezenfeksiyon, sevk ve kontrol merkezi ile kamyon parkı planlandı.

OSB'de, Küçükler Holding ile imzalanan anlaşma çerçevesinde 12 milyon avroluk yatırımla enerji üretip, gübre işleyecek biyogaz tesisine başlanması için gün sayılırken, "3 yıl SGK primi, 5 yıl emlak vergisi ve makine ekipman alımında KDV muafiyeti, yüzde 50 arsa bedeli teşviki ile hayvan ithalat ve ihracat yetki belgesi" gibi cazip imkanlardan yararlanabilen yatırımcılardan ilki çiftlik inşaatına başladı.

"Devlet et piyasasını düzenlemek adına elinden gelen desteği sunuyor"

Beylikova Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB Bölge Müdürü Musa Çoban, AA muhabirine, 18 büyükbaş besi hayvanı kapasitesi bulunan OSB'nin Eskişehir'in toplam besi hayvanı varlığının yüzde 30-40'ını bünyesinde barındıracağı anlamına geldiğini belirterek, bölgeyi hayvancılık merkezi yapmak istediklerini söyledi.

"SGK, emlak vergisi ve makine ekipmanlarında KDV muafiyeti ile yüzde 50 arsa bedeli teşviki" gibi cazip imkanların sunulduğu OSB'de 89 çiftlik parselinden 54'ünün satıldığını anlatan Çoban, şunları kaydetti:

"Yatırımcılar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili birimlerinden teşvik alabiliyor. Burada 200 başlık besi çiftliği için 1 milyon 900 bin lira üzerinden hibe desteği için başvuran 10 yatırımcı bunu almaya hak kazandı. Yani 1,9 milyon liranın yarısı olan 950 bin lirayı hibe alacaklar. Besi hayvanları için Ziraat Bankası da çok uygun faiz oranıyla kredi veriyor. Yani devlet hayvan varlığını artırmak ve et piyasasını düzenlemek adına elinden gelen desteği sunuyor."

"Bu projenin amacı et piyasasını düzenlemek"

Çoban, Beylikova Besi OSB'nin et piyasasını düzenlemeye yönelik de bir yatırım olduğuna işaret ederek, "Bu projenin amacı et piyasasını düzenlemek, insanların daha ucuz et yemesini sağlamak. Üretilen etin piyasa arzıyla ilgili hiçbir sorun yaşamaması, yani alıcının her zaman hazır olması, bakanlığın hibe ve teşvikleriyle bu yöndeki yatırımların cazibesi arttı." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın 2010 yılında et piyasasındaki düzensizlik nedeniyle besi hayvanı ithalatına başladığını hatırlatan Çoban, şöyle devam etti:

"Bakanlık bu projelere önem veriyor. Sadece ete ve süte yönelik değil... Damızlık düve merkezleri de kuruyor. Bakanlık et piyasasıyla ilgili tüm aktörleri birbirine entegre etmeye çalışıyor. Bu da yatırım isteğinin artmasına olumlu yansıyor. Son dönemde yatırımcıların ilgisi arttı. Şu anda 54 yatırımcı var ve inşaatlar yükselmeye başladı. Görüştüğümüz 17 yatırımcı daha var, karar aşamasında olan. Büyük grupların gelmesi yatırımcıyı cezbediyor. Kısa zamanda parsel almak için yarış halinde olacaklar."

"Hayvanınızı kapınızda satabiliyorsunuz çünkü alıcı hazır"

OSB'de 200 hayvan kapasiteli çiftlik için yatırım yapan Karahan Güney de inşaat sektöründen besiciliğe geçiş yapmak için adeta kolları sıvadıklarını, cazip teşviklerin de kendilerini cezbettiğini dile getirdi.

Güney, yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırım yaptıkları OSB'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili hibe ve desteklerinden yararlanmak için yaptıkları başvurunun kabul gördüğünü belirterek, "İnşaatımızın tamamlanmasına az kaldı. Hayvanları getirip besiciliğe başladığımızda teşviki alacağız. Besi hayvanı yetiştiriciliği yatırım için ideal bir alan. Türkiye'nin ete ihtiyacı var. Pazar hazır. 'Eti kime satacağım.' derdi yok. Hayvanınızı kapınızda satabiliyorsunuz çünkü alıcı hazır. Bu tür OSB'ler et fiyatlarının ucuzlamasına da katkı sunacak." şeklinde konuştu.

Karahan Güney, besiciliğin OSB'de yapılmasının güvenlik, sağlam bir altyapı, veterinerlik, mezbaha ve entegre tesis gibi hizmetler dolayısıyla yatırımcıya önemli imkanlar sunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Sosyal Güvenlik Kurumu Eskişehir Beylikova Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title