Haberler

Binalara 'Yangına Güvenli' Raporunu Artık İtfaiye Veremeyecek

Güncelleme:
Abone Ol

Binalara yangın güvenlik raporu verme yetkisi itfaiyeden alınarak ilçe belediyelerine verildi. Kısıtlamanın itfaiyedeki yolsuzluk iddiaları sonrası gelmesi dikkat çekti.

İtfaiyelerin güvenli yapı raporu verme hakkı iptal edildi. Binaları yapı kullanma izni aşamasında gezip inceleyen ve onay veren itfaiyelerin görevi artık ilçe belediyelerinde. Ancak alınan karara ilçe belediyeleri hazırlıksız yakalandı.

Alanında uzman kadroya ihtiyaçları olduğunu belirten belediye yetkilileri şimdilerde kadro oluşturmak için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesi'nden bilginin eylül ayında geldiğini belirten belediye yetkilileri kararı olumlu karşıladı. Geçtiğimiz günlerde İtfaiye Daire Başkanlığı'nda yolsuzluk yapıldığı iddiaları gündeme gelmiş ve çok sayıda itfaiyeci para karşılığı rapor vermekle suçlanarak göz altına alınmıştı.

İLK ADIM 2012'DE ATILDI

İtfaiyelerin yetkilerini kısıtlayan düzenleme için ilk adımın 2012 yılında atıldığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 Nisan 2012'de Resmi Gazete 'de yayınlanan kararında 'yapı ruhsatlarında itfaiyelerden güvenli yapı ruhsatı istenmeyecek' dedi. Ancak bu karar 2 yıl sonra itfaiye görevlilikleri ile ilgili yolsuzluk iddialarının sonrasında yürürlüğe girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kararın neden 2 yıl beklemeli olarak hayata geçtiği sorularına yanıt vermedi. İlçe belediyelerine 9 Eylül 2014 tarihinde yollanan kararda ise "5 Nisan 2012 tarihindne bu yana geçmiş olan süreyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir geçiş süreci olarak değerlendirip ilçe belediyelerinin çalışmalarını desteklemek, hizmetleri kesintiye uğratmamak ve vatandaşın mağdur olmamasını sağlamak gibi amaçlarla mimari, makina ve elektrik projeleri için itfaiye onayı ve yapı kullanma izni (iskan) için itfaiye görüşü düzenmele işlemlerine devam edilmiştir. 15.09.2014 tarihinden itibaren bu düzenleme işlemleri kesinlikle gerçekleştirilmeyecektir" denildi.

"YETKİ KARMAŞASI OLUR"

İtfaiye yetkisinin ilçe belediyesine geçmesinin uygulamada sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. İtfaiye yetkilerinin kısıtlanması uygulamanın ilk kez Türkiye'de olduğunu belirten Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Kurucusu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, "Avrupa ve Amerika'da bu alanda itfaiye tek yetkiliyken ülkemizde bu yetkiler kaldırıldı. Şimdi ruhsat aşamasında belediye, çalışma izni aşamasında itfaiye sorumlu denilerek bir karmaşa yaratılıyor. Ruhsat alındıktan sonra itfaiye hata bulursa kim sorumlu olacak, vatandaş mı, belediye mi? Davul başkasında, tokmak başkasında bir düzenle bu işler sağlıklı yürütülemez. Bu uygulama itfaiyeleri tulumbacılık dönemine götürür" dedi.

"SORUN DENETİMDE"

Türkiye genelindeki binaların yüzde 80'inin yangına karşı güvenli olmadığını belirten Abdurrahman Kılıç, yılda ortalama 100 bin yangın çıktığını ve bunların yaklaşık 25 bininin İstanbul'da olduğunu dile getirdi. Yangın güvenliği konusunda sorunun yönetmelikte değil denetimde olduğunu savunan Kılıç, "Yangın Yönetmeliği 2002'de çıktı ama uyanların sayısı oldukça az" dedi. Yeni yapılan yüksek binaların yüzde 50'sinin riskli olduğunu belirten Kılıç, inşaat yapan firmaların fiyat avantajı nedeniyle yangına dayanıksız malzemeler seçtiklerini ileri sürdü.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

istanbul büyükşehir belediyesi istanbul türkiye Ekonomi eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Orhan68:

O kadarda olsun, rüşvetin dönmediği bir devlet birimi varmı ki. Kapağı devlete bir at yeterki, sanki başka bir aleme geçiyorlar, denetleme iyi olmazsa böyle olur. Allah cezalarını verecek.

Yanıtla04
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title