Bingöl'de Maliye, Göktaşlarını Satanların Peşine Düştü
Bingöl Maliye Müdürlüğü ekipleri, göktaşlarının düştüğü merkez Sarıçiçek köyünde yaptığı incelemeden sonra, göktaşları satışının vergiye tabi tutulacağını açıkladı.
Bingöl Maliye Müdürlüğü ekipleri, göktaşlarının düştüğü merkez Sarıçiçek köyünde yaptığı incelemeden sonra, göktaşları satışının vergiye tabi tutulacağını açıkladı. Bu duruma tepki gösteren köylüler, "Göktaşı, gökten gelmiştir, vergiye tabi tutulamaz." dedi.
DEVLET PARAYI BULAN KÖYLÜLERİN PEŞİNE DÜŞTÜ
Bingöl'ün merkez Sarıçiçek köyüne 2 Eylül tarihinde düşen göktaşı parçalarını toplayıp satan köylüler ciddi gelirler elde etti. Köylülerden Mehmet Nezir Ergün, Göktaşı parçalarının gramına 15 ile 60 dolar fiyat verildiğini belirtti. bu taşları önce değersiz zannettiklerini belirten Ergün, "Bu taşın asıl değerini İstanbul Üniversitesi'nden bir akademisyenin tespiti ile öğrendik.
Bu taşların gramı 60 dolara kadar satıldı. Ruslar 15 dolardan 60 dolara kadar satın aldılar. Almanlar da taş için buraya geldi. Geçen hafta sadece 200 bin dolar döviz bıraktı. İnşallah bu taştan herkes bulur. Gariban insanlar hep arıyor. Onların daha ihtiyacı var. İnternet üzerinden de müşteri arıyorlar. Amerikalı yetkililer ve koleksiyoncular bile takip ediyor. Danimarka'da bile irtibatlı olduğumuz insanlar var. İnşallah burası turistlerle dolacak. Çevre illerden kamyonlarla insanlar geliyor ve alanda taş arıyorlar. Şu ana kadar en yüksek 1470 gram taş bulduk. Taşların ağırlığı 1 gram ile 1.5 kilo arasında değişiyor. Taşın değerli olduğunu anladıktan sonra, alıcıları da çoğaldı." diye konuştu.
MALİYE DENETİMDE
Bingöl'de köylülerin göktaşlarını satarak para kazandıkları açıklamasının ardından maliye köylülerin peşine düştü. Maliye Müdürlüğü ekipleri, bugün gittikleri köyde köylülere satılan göktaşlarının vergiye tabi tutulacağını bildirip, incelemelerde bulundu. Göktaşının, maliye kanunlarına göre vergiye tabii tutulacağını öğrenen köylüler, göktaşının doğal bir zenginlik olmadığını uzaydan geldiğini belirterek, vergiye tabii tutulmaması gerektiğini savundu.
Göktaşının doğal zenginlik olmadığını ve uzaydan geldiğini belirten Sarıçiçek köyü sakinlerinden Rıdvan Ergün, "Göktaşı ile ilgili Maliye'den geldiler. Devlete aittir dediler. Biz taşı yer altından çıkarmadık. Gökten, Allah tarafından gönderildi. Bildiğimiz kadarıyla vergisi olmaması lazım. Yer altından çıkan zengin madenlerden vergi alınması lazım. Bildiğim kadarıyla da vergi veren yok. Elimde 40 gramlık bir taş var. 21 bin liradan sonra vergi verileceğini haberini duyduk. Vergiye tabi tutulacak kadar taş da yok elimizde." dedi.
"TİCARİ ŞİRKET KURMADIK"
Ticari faaliyet olarak 21 bin liranın üzerinde taş alım-satımının vergiye tabi tutulacağı bilgisini aldıklarını ifade eden İsmail Ergün de, sattığı taşlarla araba aldığını ve herhangi bir fatura bulunmadığı için bireysel bir faaliyet yaptığını anlatarak, "Bu sabah, maliye köye geldi. Yağan göktaşlarının vergisi olup, vergi alınması için araştırmaya gelmişler. Köylüler taş topladı, tamam. Köylü ticaret yapmadı. Köylüler ancak borçlarını ödedi. Bunun da vergisi kesilmemesi lazım. Gökten gelen bir taş sonuçta. Bunun vergiye dönüşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Araba aldım, ancak kardeşimden borç alarak aldım. Çoğu borç. Bugün vergi alacaklarını söylüyorlar, neyin vergisi alınacak? Biz de bilmiyoruz. Biz bu taşların vergiye tabii tutulacağını düşünmüyoruz. Şirket kurmadık, eleman tutup taş toplamadık. Birkaç parça taş topladık. Onun da vergiye tabi tutulacağını düşünmüyoruz." diye konuştu.