Bir İşçisi Yandı, 1.5 Milyon YTL'lik Yanık Merkezi Kuruyor
14 Aylık Sıla Temur'un Yanık Acılarıyla Kapı Kapı Dolaşması 'Yanık Tedavi Merkezi Azlığını' Bir Kez Daha Gündeme Getirdi.
14 aylık Sıla Temur’un yanık acılarıyla kapı kapı dolaşması ’yanık tedavi merkezi azlığını’ bir kez daha gündeme getirdi.
Çözümü için özel sektörün elini cebine atması, devlet ve üniversite hastanelerine destek vermesi gerekiyor. Nuh Çimento CEO’su Atalay Şahinoğlu, "3 ay önce bir işçimiz yandı. Biz de kapı kapı dolaştık ve durumu anladık. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Yanık Tedavi Merkezi kurmak için harekete geçtik" dedi.
ÖNCEKİ gün, yanık acısıyla kapı kapı dolaştığı için kamuoyu gündemine gelen 14 aylık Sıla Temur’un trajik durumu, İstanbul’un ve Türkiye genelinin yanık tedavi merkezleri bakımından ne kadar kötü durumda olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Yanık tedavi üniteleri ’hasta sayısı çok az olduğu için kársız’ üniteler olarak görülüyor. Bu nedenle de özel hastaneler bu konuda yatırım yapamıyor. Görev devlete ve üniversitelere düşüyor.
Nuh Çimento CEO’su Atalay Şahinoğlu, 3 ay önce fabrikada bir işçisinin kaza sonucu yandığını ve tedavisi için kendilerinin de kapı kapı dolaştığını belirterek, "Biz de anladık ki, bu konuda özellikle sanayi bölggelerindeki özel sektörün elini cebine atması gerekiyor. Biz Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Yanık Tedavi Merkezi kurulması için üniversite yönetimiyle anlaştık. Yaklaşık 1.5 milyon YTL’lik bir harcamayla tam teşekküllü biryanık tedavi merkezi kuracağız" dedi.
İlk müdahale önemsiz
Sıla Temur gibi yanık hastalarına herhangi bir sağlık kurumunda ilk müdahalenin yapılmasının sorunu çözmediğini söyleyen Atalay Şahinoğlu, asıl sorunun yanıkların uzun süreli tedavisinin yapılacağı çok az sayıda yer olması olduğunu söyledi. Şahinoğlu şöyle konuştu: "Biz de işçimizi ilkmüdahaleden sonra kapıkapı dolaştırmakzorunda kalmıştık. Sonra anladık ki bu iş çok zor. Başımıza geldiği için sorunun büyüklüğünü daha iyi kavradık ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komşuoğlu ile buluştuk. Üniversite hastanesinde yanık tedavi bölümü kurmak için anlaştık. Yaklaşık 1.5 milyon YTL’lik bir harcamayı üstlendik. Onlar bize yer gösterdiler, biz de bu üniteyi kurup teslim edeceğiz" dedi.
Özel hastane yapamaz
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komşuoğlu, üniversitenin İş Bankası tarafından yapılmış bir binasında Nuh Çimento’nun desteği ile yanık tedavi merkezi kuracaklarını belirterek şunları söyledi: "Yanık üniteleri hastanelerin en pahalı bölümleridir. Özel hastaneler işletme mantığı ile çalışırlar. Bypass, doğum v.b bölümler karlıdır. Ancak yanık tedavisi aylarca süren zahmetli bir iştir. Küçük bir çocuğa bir pansuman yapmak için bir anestesi uzmanı en az 1 saat hizmet vermek zorundadır. Durum hem hastane hem hekim açısından çok zordur. Bizim üniversitemizde ekibimiz var. Bir sponsor firma gerekiyordu. Nuh Çimento’ya teşekkür ediyoruz. Çok gelişmiş iyibir yanık tedavi merkezi kuracağız. Yanık işi zaten ancak kamuda olabilir."
Küçük Sıla neler yaşadı
Bağcılar’daki evinde üzerine çay dökülen ve vücudunda yanıklar oluşan 14 aylık Sıla Temur’un baş, el, ayak ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluştu.
Sıla’nın babası Erhan Temur, Sıla’yı önce İkitelli’deki İstanbul Hospital’a götürdü, ilk müdahale burada yapıldı
Doktorlar sonra yanık tedavi ünitesi ile yoğun bakım servisi bulunan başka bir hastaneye götürülmesini istediler
Babası Sıla’yı daha sonra Bakırköy’deki Yenimahalle Çocuk Doğumevi’ne, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdü
Bu hastanelerden olumsuz yanıt alınca son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Sıla, buradaki müdahaleden sonra da yanık bakım ünitesi ve yoğun bakımda yer olmaması nedeniyle başka bir hastaneye gönderilmek istendi
5 ayrı hastane dolaşan Sıla yaşadıklarında bir ihmal olup olmadığını araştırmak için İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.