Haberler

Bir Zamanların Gözde Mesleği Terzilik, Hazır Giyime Yenik Düştü

Güncelleme:
Abone Ol

Terzilik, hazır giyime olan talebin artması ile terzi çırağının yetişmemesinden dolayı unutulmaya yüz tutuyor. Ayakta durmaya çalışan terziler ise zor durumda.

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde 65 yıldır terzilik yapan Hüseyin Kılınç, (80) 16 yaşında Ağabeyi Hacı Kılınç'tan öğrendiği mesleği gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutmaya çalışıyor. Çevresinde "Terzi Hacı Abdu" olarak tanınan Hüseyin Kılınç, terzi olan ağabeyinin yanında 4 yıl çıraklık yaptıktan sonra usta olduğunu ve 65 yıldır bu mesleği devam ettirdiğini söyledi.

MESLEĞİ AĞABEYİ ÖĞRETTİ

Kılınç "Ağabeyimden bu mesleği öğrendim. Daha sonra 20 yaşında askere gittim orada da yine terzi olarak görev yaptım. Eskiden terzilik modaydı, o zamanlar milletin giydiği her şeyi terziler dikiyordu konfeksiyon, tekstil yoktu şimdi konfeksiyon çıktı terzilerin işi bitti. 'Bir pantolon gelecek de paçasını yapacağız, 5 lira para alacağız.' diye yola bakıyoruz başka bir iş yok." dedi.



"ÇIRAK YETİŞTİRMEYE GEREK YOK"

Terzilik için "Bu meslek kapalı, açık cezaevi" diyen Kılınç "Akşama kadar oturacaksın, dükkanı kapatsan bir müşteri geliyor seni bulamıyor. Biz de zaten bir müşteri için bekliyoruz. Şu ana kadar iki tane çırak yetiştirdim ama artık çırak yetiştirmeye gerek yok çünkü biz sadece tamir yapıyoruz.

"ARTIK ELBİSE DİKİMİ YOK, TAMİRİ VAR"

Yeni elbise yapma işi kalktı. Bu mesleği de fazla yapmak isteyen yok. Konfeksiyona girdiler şimdi insanlar. Eskisi gibi çıraklık yapmaya gelen de yok. Parasız bir iş yapmıyorlar bir yevmiye 100 liraya çıktı. Bir terzi zaten günde 50 lira alamıyor ki 100 lira çırağa versin." ifadelerini kullandı.

"TERZİNİN İŞİ BİTTİ"

Konfeksiyonun terzilik işini bitirdiğini vurgulayan Kılınç "İşler ancak bayramlarda yoğun oluyor. Bir de ilçe pazarının olduğu cuma günleri 5-10 kuruş para kazanıyoruz. Şu ana kadar bu işi yaparak bağ, bahçe aldım, ev aldım yedik, içtik, evlendik ve çocuklar oldu. Onları da burayla büyüttük, onlar da evlendi ve çocukları var. Ama artık bu iş bir kişiye bile bakamaz hale geldi." şeklinde konuştu




Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yağlıdere Giresun Ekonomi Ekonomi Yaşam Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

ahmet:

:fakirler giyecek elbise bulamıyor zenginlerde yırtılan elbiseleri çöpe atıyor buda demek oluyorki bu akp hükümeti aile şirketi kurup zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptı.

Yanıtla153
Doktor:

yikilmatin ayakatasi amcacim senin isler devam giter ahla yatim etsin

Yanıtla04
CAN:

Dikim olmayabilir ama terziler çok kazanıyor bakmayın bu haberin böyle olduğuna, la bir paça yapıyor 10 TL, bir sökük cep dikiyor 5 TL, yerine göre 20 TL, 10 tane müşteri gelse günde ki geliyor, 200 TL ayda yapar 6. 000 TL kim kazanıyor. .

Yanıtla02
yorumcu:

zanaatkarın en büyük derdi maliyet. senin emeğin kıymetli ama mağazalarda ucuzluk var. öyle olunca güzelim terzilik ölüyor işte. .

Yanıtla00
sülo:

KİM GİYECEK ELBISE BULAMIYOR, BU DUNYADA YASAMIYORSUNUZ GALIBA, EN FAKIRIN BİLE 3-5 ÇİFT AYAKKABISI VAR,

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title