Biyokütle Enerji Kaynakları Teknolojiyle Dönüştürülecek
İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege Üniversitesi arasında imzalanan proje ile ilk kez yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bir uzmanlık merkezi kurulacak.
İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege Üniversitesi arasında imzalanan proje ile ilk kez yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bir uzmanlık merkezi kurulacak.
İzmir Valisi ve (İZKA) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü yetkililerinin katılımıyla, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile uygulamaya başlanacak olan Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) Güdümlü Projesi'nin, basın toplantısı ve imza töreni gerçekleştirildi. Proje ile İzmir ve Türkiye'nin yüksek potansiyele sahip olduğu yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bilimsel ve teknik, temel ve uygulamalı araştırma-geliştirme ve eğitim çalışmaları ile danışmanlık hizmetlerini yürütmeyi hedefleyen bir uzmanlık merkezi kurulacak. Bu merkez, Türkiye'de biyokütle enerji teknolojileri alanında bir ilk olarak ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmalarını yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara
sahip ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyacak.
TOPLAM BÜTÇE 14 MİLYON 349 BİN 318,72 TL
İki yılda tamamlanacak olan projenin toplam bütçesi 14 milyon 349 bin 318,72 TL olarak belirtilirken, bunun yüzde 47,73'üne karşılık gelen 6 milyon 849 bin 318,72 TL İZKA tarafından finanse edilecek. Kurulacak merkezde sanayi ile birlikte Ar-Ge projeleri geliştirilerek yerli üretici teşvik edilecek, biyokütle enerji teknolojileriyle ilgili danışmanlık hizmeti verilecek, İzmir ili ve çevresinde 'Coğrafi bilgi, veri izleme ve değerlendirme' sistemi oluşturulacak, gezici ekiplerle kurulu biyokütle sistemlerinin kontrolü yapılacak. Öte yandan merkezde yenilenebilir enerji sektöründeki kalifiye işgücü eksikliğini gidermek için sertifikalı mesleki eğitim hizmetleri verilecek.
"BİYOKÜTLE ENERJİSİ TEKNOLOJİK OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLECEK"
Projenin, güdümlü bir proje olmakla İZKA'nın hedefleri bakımından çok önemli olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Bizim için diğer bir önemli olan şey ise projenin güncel ve uluslararası olması. Üçüncü önemli şey ise biyokütle enerjisinin tekrar teknolojik olarak dönüştürülmesi ve yararlı enerji halinde yeniden kullanması ülkemizin kalkınması açısından önemli başlıklardan biridir" diye konuştu.
İZKA'NIN GÜDÜMLÜ PROJELERİ
İmza töreninde konuşan İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, İZKA olarak bölgenin kalkınması açısından en önem verdikleri araçlardan birinin güdümlü proje destekleri olduğunu belirterek "Güdümlü Proje kapsamında halen iki proje yürütülmektedir. Bu projeler; İZTEKGEB tarafından yürütülmekte olan İZTEKGEB İnovasyon Merkezi projesi ile ESSİAD tarafından yürütülmekte olan Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Sektörüne Yönelik Akredite Test ve Analiz Laboratuarı projeleridir. Bu projeler kapsamında 8 milyon 751 bin 899,92 TL mali destek, sözleşmeye bağlanmıştır" dedi. - İZMİR