Bizim Topuk Taşı, Toprak Olunca Sulamada Yüzde 70 Tasarruf Sağladı
Türklerin Sadece Banyoda 'Topuk Taşı' Olarak, Denim Sanayicilerinin de Kot Yıkamada Kullandıkları Pomzanın, Tarımsal Sulamada Yüzde 70 Su Tasarrufu Sağladığı, Toprağın Ph Dengesini Koruduğu ve Gübrenin Etkinliğini Artırdığı Keşfedildi.
Türklerin sadece banyoda ’topuk taşı’ olarak, denim sanayicilerinin de kot yıkamada kullandıkları pomzanın, tarımsal sulamada yüzde 70 su tasarrufu sağladığı, toprağın PH dengesini koruduğu ve gübrenin etkinliğini artırdığı keşfedildi.
İsrail, Hollanda, ABD ve Arap Ülkeleri Türkiye’den ithal ettikleri pomza sayesinde ekonomilerine büyük katkı sağlıyor.
TÜRKİYE’nin volkanik bölgelerinde bol miktarda bulunan bir çeşit ’sert toprak madeni’ pomza küresel ısınma nedeniyle yaşanan susuzluk sorununa çözüm oluyor. Türkiye’de sadece denim sanayicilerinin yakındantanıdğı ancak tarımsal sulamada ve inşaat sektöründeki yararları pek bilinmeyen pomzanın; tarımsal sulamada yüzde 70 su tasarrufu sağladığını, toprağın PH dengesini koruduğunu ve gübrenin etkinliğini artırdığını keşfeden İsrail, Hollanda, ABD ve Arap Ülkeleri Türkiye’den ithal ettikleri pomza sayesinde ekonomilerine büyük katkı sağlıyor.
SUYUN YÜZDE 70’İ TARIMA: Ziraat Mühendisi Murat Özsayar, dünyadaki kullanılabilir suyun yüzde 70-75’inin tarım için kullanıldığını belirterek, Türkiye’de de bu oranın aynı olduğunu söyledi. Özsayar, "Tarımda en önemli girdi maddesi sudur. Ayrıca su kaynakları da gün geçtikçe azalıyor. Bu nedenle suyun akıllıca ve ekonomik kullanımı hayati önem taşıyor. Pomza gelişmiş ülkelerin çoğunda su tasarrufu ve kuraklıkla mücadele için en önemli seçeneklerden biri. Bünyesine aldığı suyu uzun süre muhafaza ediyor, nemli bir ortam oluşturuyor" dedi.
SUYUN DEĞERİNİ BİLENLER: Pomzayı dörtte bir oranında toprakla karıştırarak tarımda yüzde 75’e kadar su tasarrufu sağlayan ülkelere örnek olarak da İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE gibi ülkeleri örnek gösteren Ziraat Mühendisi Murat Özsayar şöyle konuştu: "Pomza toprağın altına seriliyor. Böylece suyu toprağın içinde tutuyor ve buharlaşmasını da önlüyor. Tarım yapılamayan ağır bünyeli toprakların da pomza ile tarıma kazandırılması mümkün oluyor. Son yıllarda Hollanda, İsveç gibi Avrupa ülkeleri ve Japonya topraksız veya çok az toprakla ve çok az su ile bitki yetiştirme çalışmalarına hız verdi. "
HASAN DAĞI POMZA DOLU: Niğde Hasan Dağı’ndaki pomza rezervlerini işleten Kayserili Şahinler Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Selma Şahin ise Türkiye’nin bilinen pomza rezervleriyle dünyada iddialı bir konumda bulunduğunu belirterek, "Sadece biz Hasan Dağı’nda tam kapasite çalışsak yılda 150 bin ton pomza çıkarabiliriz. Pomzanın kentlerdeki yeşil alanlarda ve bireysel bazda bahçelerde kullanımı bile milyonlarca metreküp su tasarrufu sağlar" dedi.
Denim sanayicisi biliyor tarım ve inşaat habersiz
ŞAHİNLER Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selma Şahin, pomzanın Türkiye’de sadece denim sanayicileri tarafından yakından tanındığını söyledi ve "İnşaat sektöründe de ısı ve ses yalıtımı için çok değerli bir ürün ama bu konuda Türk inşaat sektörü henüz fazlaca bilgi sahibi değil" dedi. Şahin, BAE, Katar, Hollanda ve İsrail’e tarımsal alanda kullanım için pomza ihracatı yaptıklarını belirtti ve şöyle konuştu: "Türkiye’de pomzanın tarımda ve büyük şehirlerde yeşil alanlarda kullanılmasının yaygınlaşması gerekiyor. Sulamada yüzde 70 su tasarrufu sağlayan bir ürün her halde günümüzde çok kritik öneme sahip. Belediyelerimizin ilgilenmesini öneriyoruz."
Pomza toprağa ne yapıyor
Pomza toprağa dörtte bir oranında karıştırılıyor ve ağırlıklı olarak toprağın tabanına yerleştiriliyor.
Gözenekli yapısıyla suyu içerde tutuyor buharlaşma olmuyor ve bitkiye uzun süreli su sağlıyor.
Böylece sulama periyodu azalıyor ve yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlanıyor.
Gözeneklilik yüzde 90’ın üzerinde olduğu için toprağın havalanmasını sağlar.
Drenajı düzenler, infiltrasyonu artırır, buharlaşmayı önler.
İnorganik olduğu için toprağa yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
Çözünebilir iyonları yok denecek kadar az olduğu için tuzluluk ve alkalilik açısından hiçbir sorun yaratmıyor.
Nötr (Ph: 6.5-7.5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam PH dengesini kolayca düzenliyor.
Isı iletkenliği düşük olduğundan bitkinin günlük sıcaklık deişimlerininden zarar görmesini en aza indirgiyor.
Topraksız tarımda da sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması nedeniyle üst üste 6 yıl kullanım şansı sağlar
Erken ürün almayı sağlar, fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.