Haberler

Bkm Genel Müdürü Canko Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması

Abone Ol

"(Taksit sınırlandırılması) Önümüzdeki günlerde taslak kesinleştiğinde eminim ki bankaların, kart sahiplerinin, kamunun ve düzenleyicilerin menfaatine olan bir sonuç çıkacaktır" "Düzenlemeleri serbest piyasa ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olarak görmek lazım. Düzenlemesiz serbest piyasa ekonomisi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartlarına taksit sınırlandırılması getirilmesine ilişkin taslakla ilgili "Önümüzdeki günlerde taslak kesinleştiğinde eminim ki bankaların, kart sahiplerinin, kamunun ve düzenleyicilerin menfaatine olan bir sonuç çıkacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masasına konuk olan Canko, Türkiye'nin kartlı ödeme sistemleriyle tanışmasının 45 sene öncesine gittiğini, son 10 yılda kartlı ödeme sistemlerinin büyüdüğünü kaydetti.

Bu büyümenin hızlı ve çok boyutlu olduğunu ifade eden Canko, "Rakamlar, hacimler, işlem sayıları, ürün çeşitliliği büyüdü. Bütün bunların yanına telefonlarımızla ödeme yöntemleriyle tanıştık. Geçen sene de artık akıllı telefonlar ile mobil ödemelerle tanıştık. Giderek hızlanan değişim ve gelişim trendiyle Türkiye tüm dünyanın dikkatini çekti. Dünyanın 30 ülkesinden 100'ü aşkın delege geçen hafta forumda misafirimiz oldu. Ödeme sistemlerimizi yerinde gördüler. Temassız kartlarıyla kahve aldırdık, temassız kartlarıyla ödeme yaptırdık. Bu tecrübeleri yaşatıp sunumlarla neler yaptığımızı anlattık" değerlendirmesinde bulundu.

Canko, Türkiye'nin uluslararası platformlarda daha çok tekstil ve turizm ile tanındığını anımsatarak, "Biz bunların yanı sıra ödeme sistemlerini de Türkiye'yi tanıtan önemli bir alt sektör olarak listeye sokmaktan dolayı memnunuz" dedi.

Bu konuda "know how" konusunda bir ihraç söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya Canko, kendilerinin bir ekosistemin yöneticiliğini yaptıklarını, BKM olarak "know how" ihracına doğrudan girmekten ziyade Türkiye'deki donanım, yazılım üreticilerini ve danışmanlık veren firmaların önlerini açtıklarını dile getirdi.

"Düzenlemelerin paydaşların faydasına sonuçlar ürettiğine güvenim tam"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) taksit sınırlandırması, Tüketici Kanunu ve diğer yasal düzenlemelerin kartlı ödemlere etkisinin sorulması üzerine Canko, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de ödeme sistemleri 45 yıllık ama düzenleme tarafı çok yeni. 2013 yılı bu anlamda en hararetli bir yıl oldu. Henüz taslak halinde olan ve kesinleşmemiş çalışmalar da var. Birincisi taksit ile ilgili düzenlemeler ve gelire göre borçlanma rasyosu oranıdır. Bu iki taslakla ilgili düzenleyiciler, kamu kurumları, bankalar ve STK'lar görüşme halindedir. Düzenlemeleri serbest piyasa ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olarak görmek lazım. Düzenlemesiz serbest piyasa ekonomisi olmayacağı gibi aşırı düzenlenmiş serbest piyasa da serbest olmaz. Düzenlemelere olumlu olarak bakıyoruz."

Canko, son zamanlarda kesinleşmiş düzenlemelerin bütün paydaşların faydasına sonuçlar ürettiğine ve üreteceğine güveninin tam olduğunu ifade ederek, "Taksit ile ilgili düzenlemelerle ilgili taslak, 6, 9 ve 12 ayda çeşitli sektörel ayrımları getirdi. Türkiye'de kredi kartlarında taksit ortalamasına baktığımızda ortaya 9 ay çıkıyor. 9 ay şu açıdan mantıklı; dayanıklı tüketim mallarına bakıldığında 9 ay ürünün ömrüyle orantılı, taksitte gözden uzak tutulmaması gereken faktör ürünün ömrüdür" şeklinde konuştu.

"Herkeste en fazla iki kredi kartı, bir banka kartı olmalı"

Gıda, market ve akaryakıtta taksit yapılmaması için çalışmalar olduğunu ve bunun yerini bulduğunu aktaran Canko, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki dönemde tüm dünya konjonktüründe olduğu gibi Türkiye için de hassas bir dönemdir. Böyle bir dönemde kontrolü elden bırakmayıp taksit sınırlamasında 9 ayı 10 aya, 12 aya taşımayacak önlemler almamız açısından çok isabetli bir zamanlama ve düzenlemedir. Düzenleyicimizle biz bu konunun temel felsefesinde mutabıkız. Ama her sektöre farklı taksit yapılması kolay değil. Önümüzdeki günlerde taslak kesinleştiğinde eminim ki bankaların, kart sahiplerinin, kamunun ve düzenleyicilerin menfaatine olan bir sonuç çıkacaktır. Sonuçta Orta Vadeli Plan ile hükümetin verdiği mesaj; 'tasarrufların artırılması ve tüketimin sınırlandırılması lazımdır. 2014 yılını tasarruf yılı olması, hepimizin kendi çapında; 1 şeker az kullanarak mı, 1 gömlek az alarak mı olur bilmem ama tasarruf seferberliğine girmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Canko, kartlı ödeme sistemleri olarak belli hassasiyetlerinin olduğunu vurgulayarak, hiçbir zaman kartları bir tüketim sebebi olarak görmediklerini, ödeme sistemlerinin tasarruf olarak da kullanılabileceğini kaydetti.

Kişisel olarak herkeste en fazla 2 kredi kartı, bir tane de banka kartı olması gerektiğini düşündüğünü belirten Canko, 50 lira altındaki ödemelerin banka kartı ile yapılması gerektiğini dile getirdi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Soner Canko Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title