Haberler

Bor Madenlerinin Özel Sektöre Devrine İmkan Tanınacak

Güncelleme:
Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bor madenlerinin özel sektöre devrine izin veren bir Kanun Taslağını Bakanlar Kurulu'na sundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bor madenlerinin özel sektöre devrine izin veren bir Kanun Taslağını Bakanlar Kurulu'na sundu. Taslağa göre, bor madeninin üretimi ve zenginleştirilmesi, ürünün mülkiyeti Devlette kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilecek. Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, "Taslakla yapılmak istenen tek maddelik değişiklikle daha önce Türk Telekom ve TEDAŞ Elektrik Dağıtım şirketleri özelleştirilmesine benzer şekilde, mülkiyeti devlette kalmak üzere arama, üretim ve pazarlamanın özel sektöre devri istenmektedir" dedi.

Enerji Bakanlığı, "Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin işletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Tasarı Taslağı'nı Bakanlar Kurulu'na sundu. Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar konuya ilişkin açıklamasında, "Herkesin bildiği gibi Bor tuzları, Uranyum ve Toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılmaktadır ve bu yetki devlet adına Eti Maden İşletmeleri tarafından kullanılmaktadır. Fakat yapılmak istenen tek maddelik değişiklikle daha önce Türk Telekom ve TEDAŞ Elektrik Dağıtım şirketleri özelleştirilmesine benzer şekilde, mülkiyeti devlette kalmak üzere arama, üretim ve pazarlamanın özel sektöre devri istenmektedir" diye konuştu.

FABRİKALAR 49 YILLIĞINA ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLEBİLECEK

Bor madenlerinin ve bu madenleri işleten Eti Holdingin 2001 yılında da blok olarak özelleştirilmek istendiğini kaydeden Karapınar kamuoyu baskısı nedeniyle bundan vazgeçilmek zorunda kalındığını söyledi.

Karapınar, bu defa da farklı bir yol izlenerek tepkiden kurtulmak adına başka bir yöntemle özelleştirmenin amaçlandığı belirterek "Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kanun taslağına göre Eti Maden İşletmelerinin fabrikaları 49 yıllığına özel sektöre devir edilebilir, üretilen rafine bor ürünleri özel sektör tarafından pazarlanabilir. En önemlisi mevcut memur ve işçi personel atıl duruma gelerek, Eti Maden İşletmelerinde çalışmasına son verilebilir. Özel sektör marifetiyle çalıştırılan fabrikalarda daha düşük ücretle yeni personelin çalıştırılmasının önü açılacaktır" dedi.

Söz konusu tasarının devlet ve millet adına faydalı olmadığını belirten Karapınar, Türk Enerji-Sen olarak bu kanun tasarısının yasallaşmaması için gerekli her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Celal Karapınar Türk Telekom Eti Maden Politika Ekonomi Güncel Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title