Haberler

Küresel deprem piyasaları vurdu! Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Güncelleme:
Abone Ol

ABD'nin resesyona girebileceği endişeleri gibi küresel risk iştahını baskılayan gelişmeler ile Orta Doğu'da artan gerilim ve jeopolitik risk Borsa İstanbul'a da sıçradı. Sabah yaşanan sert açılış nedeniyle devre kesen BIST, saat 10.25'de işlem öncesi piyasadaki hareketlerin ardından ikinci kez devre kesti.

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan düşüşle 9769,69 puandan başlamıştı.

Borsa İstanbul saat 10.25 itibarıyla ikinci kez devre kesti. Eşleştirme işlemleri başladıktan sadece 9 saniye sonra devre kesici sistemi tetiklendi. BIST100 endeksi yüzde 7,7 düşerek 9733,35 puana geriledi.

BIST'ten yapılan açıklamada, "Saat 10:25:09 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" ifadeleri kullanıldı. 9 Ekim 2023'ten bu yana 5 dakikalık veriler bazında en büyük anlık düşüş yaşandı.

AÇILIR AÇILMAZ DEVRE KESMİŞTİ

BİST'ten yapılan açıklamada, "Saat 09:55:22 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur." denildi.

Pay piyasasında saat 10.20'de tek fiyat emir toplama işlemleri başlayacak. Saat 10.25'te eşleştirme yapıldı. Eşleştirme işlemleri esnasında Borsa İstanbul ikinci kez devre kesti.

Küresel deprem piyasaları vurdu! Borsa İstanbul iki kez devre kesti

ENDEKSLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

BIST30 endeksi yüzde 6,5 düşüşle güne 10.633,35 puandan,

BIST50 endeksi yüzde 6,61 düşüşle güne 8.629,18 puandan,

XBANK endeksi yüzde 7,79 düşüşle güne 13.377,73 puandan,

XUHIZ endeksi yüzde 6,74 düşüşle güne 9.409,21 puandan,

XUSIN endeksi yüzde 6,21 düşüşle güne 13.403,94 puandan,

XUTUM endeksi yüzde 6,48 düşüşle güne 11.201,78 puandan başladı.

KÜRESEL GELİŞMELER BORSA İSTANBUL'U VURDU

ABD'nin resesyona girebileceği endişeleri gibi küresel risk iştahını baskılayan gelişmeler, Orta Doğu'da artan gerilim ve jeopolitik risk ile yurt içinde faiz ve enflasyon konusundaki endişeler borsadaki düşüşü tetikledi. BIST 100 endeksi güne yüzde 6,7 düşüşle başladı ve endeks bazlı devre kesici devreye girdi. Banka hisselerindeki düşüş borsadaki gerilemenin başını çekti. Cuma günü de satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre günü yüzde 3,01 değer kaybederek 10.473,47 puandan tamamlamıştı.

DEVRE KESİCİ NEDİR?

Devre kesici, borsalarda ve finansal piyasalarda kullanılan bir mekanizmadır ve fiyatlardaki ani ve aşırı dalgalanmaları önlemek amacıyla devreye girer. Devre kesicinin amacı, piyasanın düzenli ve adil bir şekilde işlemesini sağlamak, panik satışlarını önlemek ve yatırımcıların daha sağlıklı kararlar alabilmesi için zaman kazandırmaktır. Devre kesicinin çalışmasında üç ana unsur bulunmaktadır.

Fiyat Limiti: Piyasada işlem gören bir enstrümanın fiyatı belirli bir yüzde oranında düşerse veya yükselirse devre kesici devreye girer. Bu oran, piyasa kurallarına bağlı olarak değişebilir.

İşlem Durdurma: Devre kesici devreye girdiğinde, ilgili enstrümanın işlemleri belirli bir süre durdurulur. Bu süre zarfında yatırımcılar piyasadaki durumunu değerlendirebilir ve yeni emirler girebilirler.

İşlem Devamı: Belirlenen süre sonunda işlemler yeniden başlar ve piyasa normal seyrine döner. Ancak, eğer fiyat hareketi devam ederse, devre kesici tekrar devreye girebilir.

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Orta Doğu İstanbul Ekonomi Finans Güncel Deprem Borsa Bıst Finans Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (23)

Naci Büyükkal:

iyi ki Borsa yatırımı yapmıyorum. Kim bilir belki de işe Donla giderdim. :DDD

Yanıtla20117
Savas Ozturk:

Dolar ve altından şaşmayacaksın

3555
Kenan Tepretoğlu:

devre kesmeseler o da giderdi yani :)

1024
YalancıSavar:

Dünya da ülkeler Savaş Ekonomisine geçiyor... Borsalar, döviz, sanal paralar hepsi düşecek çökecek. Aklınız varsa paranızı altına yatırın. Döviz möviz allak bullak olacak. İsrail savaş için milyar dolarlar harcıyor. ABD ekonomisi hızla borçlanıyor. Yurt dışındaki varlılarınız savaş bahanesiyle dondurulabilir. El konulabilir. Yurt dışındaki paranız varsa bir an önce alıp getirin.

Yanıtla2667
bekir yapici:

iyide kardesim niye yabancilar hisselerini satiyor milyonlarca dolar yatirim yaptiklari fabrikalari birakip gidiyor niye yabanci yatirimci ülkemize gelmiyor gelen varsada dövizine aldigi faizle para kazanmak isteyenler ben almanyada emekli olunca isyerimi devrettim elimdeki dövizle Türkiyede karli cikacagimi bildigim ve Türk vatandasi oldugum halde yillarin emegi birikimi bosa gidermi diye ben bile korkuyorum esasinda belirsizlik bizim ülkemizde var ekonomisi güclü ülkelerde risk daha az.

310
Hsn:

Döviz farklı olay borsa farklı olay,borsacılar böyle büyük düşüşlerin belli zamanlarda olduğunu 1 kaç ay a toparlayacağını büyük şirketlerde hisseleri olanların panikle satış yapmamalarını söylüyorlar.Yabancı şirketler satış yapsada belli bir süre sonra büyük ölçekte tekrar alımlar yapıyorlar.Benim işim olmaz o ayrı en güzeli paran varsa altınını al bir kenara koy en güzeli o

00
Turgay Söyler:

Akıllı adam Türkiye'de borsaya girmez Türkiye'deki borsanın tamamı aracı kuruluşlar ve aracı kuruluş sahipleri tarafından alınmış tır. Küçük yatırımcıların paralarını kapmak için tonlarca dalavere çevirirler. Kimseye para kazandırmaz batırırlar.

Yanıtla965
Safe Safer:

Birtek Türkiyede değil dünyanın her yerinde aynı sistem

539
man over:

Afrikada kabile arası kavga çıksa borsa - yapıyor.

Yanıtla656
mehmet istek:

kuş düsse biz etkileniyoruz ne sağlam ekonomiziz var bizim dünya kıskanıyor

Yanıtla1636
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title