Haberler

BTK Eski Başkanı: 4.5G Faturalara Yansıyacak

Abone Ol

Önceki gün gerçekleştirilen 4.5G ihalesinin faturalara yüzde 10 oranında yansıyacağını öngören Tayfun Acarer faturaya yansıma yüzde 10 olur" diye konuştu.

Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek'in haberine göre, eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, önceki gün gerçekleştirilen 4.5G ihalesinde verilen 13.2 milyar TL'lik teklifin faturalara yüzde 10 yansıyacağını öngördü.

Acarer, hazırlıklarını yaptığı ancak haziran ayında görev süresinin dolması nedeniyle ihalesini gerçekleştiremediği 4.5G'nin gerek abone olarak cebimize, gerekse de hayatımıza etkisine ilişkin soruları yanıtladı.

Acarer, ihalede muhammen bedelin çok üzerine çıkan teklifleri nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, "Hayırlı olsun. Şirketler, tekliflerini yaptı. Yoruma yer kalmadı" dedi.

'FİYATLAR GÖRECELİ OLARAK DÜŞER'

Acarer, ihalede ortaya çıkan 3 milyar 960 milyon Euro'luk teklifin internet ve telefon faturasına nasıl yansıyacağı sorusunu da, "Daha önceki dönemlerde gözlenen süreç yinelenir. Ne olur? Fiyatlar göreceli olarak düşer. Yani, kullanımın yüzde 300 arttığı yerde, faturaya yansıma sadece yüzde 10 olur" dedi. 4.5G'nin internette hızı artıracağını belirten Acarer, "2 saatlik film, 5 dakikada indiriliyorsa, bu süre yeni teknoloji ve altyapıyla 5 saniyeye düşecek. Hız, ilk etapta 10, sonra 100 kat artacak" dedi.

4.5G NE ZAMAN KULLANILACAK? 4.5G NE ZAMAN KULLANILACAK?

Acarer, Turkcell ve Vodafone'un 900 bandından, Avea'nın ise 1800 bandından hizmet verdiğini belirterek, "Band farkı nedeniyle kapsama alanı farkı da oluyordu. 100 metrekare alan için Turkcell ve Vodafone 10'ar baz istasyonu, Avea 14 baz istasyonu kurmak zorundaydı. Ayrıca, frekans yükseldikçe (Avea'da) bina içine erişim de (in-door) zorlaşır. İhale, bu yönüyle önemlidir. Yeni süreçte rekabet artacaktır" dedi.

İhaleyle Avea'nın, kapsama alanındaki gerek yatırım gerekse de erişim dezavantajları ortadan kalkmış oldu. Rakip operatörlerle "kıran kırana" yeni bir rekabet yarışı başlayacak.

TAŞIMA- BİRLEŞTİRME HIZI KATLAYACAK

Acarer, operatörlerin taşıma-birleştirme olarak bilinen yöntemle frekansları bir araya getirmesiyle hızın daha da artacağını otoban örneği vererek şöyle açıkladı: "Diyelim iki gidiş, iki geliş bir otoban var. Sizin de güçlü bir arabanız var. Otobanda trafik sıkışık olduğu için hız yapamıyorsunuz. Frekansların taşınmasıbirleştirilmesi ile otobana, 4 gidiş 4 geliş yeni yol eklenecek. Teknolojiyle birlikte internette görülmemiş hızlara ulaşılacak. Hız olağanüstü hale gelecek."

BAZ İSTASYONU 130 BİNE ÇIKACAK

Sektör kaynakları, operatörlerin 1 Nisan 2016'da hizmet vermeye başlayacağını belirtti. Türkiye'de, 100 bin dolayında baz istasyonu bulunuyor. 4.5G ile baz istasyonu sayısı 130 bine kadar çıkacak.

EK ÜCRET ÖDEMEDEN HIZ ARTACAK

4.5G teknolojisi birçok yeniliğe kapı aralayacak. 'Dördüncü nesil' olarak adlandırılan teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4.5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4.5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. Dosyalar, yüksek hızda paylaşılacak.

VERİ İNDİRME HIZI 14 KAT YÜKSELECEK

-4.5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'den başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak.

-2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4.5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak.

-Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterebilecek.

4.5G TEKNOLOJİSİNDEN NASIL YARARLANILACAK?

-İhale süreci tamamlanan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu onayına gidecek olan 4.5G teknolojisi 1 Nisan 2016'da hayata geçecek. 4.5G'den, teknolojiye uygun sim kart ve cihaz kullanıcıları herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek.

-Kullanılan cihaz ve sim kartların 4.5G'ye uyumlu olup olmadığı operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek. (Kaynak.Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Tayfun Acarer Habertürk Ekonomi Ekonomi Ekonomi Avea Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

gelecekten umutsuz raif:

Geçen sene güney koredeydim teknoliji olarak çoktan buna geçmişti ancak metroda giderken herkezin elinde antroid cep telefonu kullanıp duruyorlardı bende Türkiyedeki gibi oyun oynuyorlar veya geyik muhabbeti mesajı atıyor sandım bir gencin yanına oturdum sordum ne yapıyor diye şirkete gitmeden önce yazışmalara bakıyorum toplantıda sunuşum var onu hazırlayorum dedim yani böyle ülkeye4. 5G de olur 5. 5 G de bize gerek yok

Yanıtla04
a1:

Sanki upload varda indirilebilecek :) Adamlar 100Mb internet bağlantısına kimi 1Mb kimi 4Mb upload veriyor. Gönderirken nasıl göndericez? 4. 5Gb upload nedir bir açıklasınlar artık. 3G''yi çoğu yerde doğru düzgün göremiyoruz. İstanbul''un göbeğinde fiber alamıyoruz? Tabii telekom''un fiber diye sattığı da VDSL internet o da ayrı bir kandırmaca :)

Yanıtla03
SONKOYUNGÜDÜCÜ:

Adam sanki turkiyeden degil japonyadan bahsediyor. 3g geldiginde de ayni palavralar vardi. Neymis 2gb film 54 saniyede iniyormuş. 16 mbps tarifesindeyim ama hiz 8-9 mbps, upload hizi 3-4 mbps. Birde adil kota diye bir sacmalik var. Reklam yaparken hersey mukemmel. Sehir merkezinde asansore bin veya bodruma in mobil sebeke mefta

Yanıtla03
murat:

adil kullanım kotası kalkmadan bir işe yaramaz!!!

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title