Haberler

Gül yağının saklandığı kumkumayı üreten bir tek o kaldı! Burdurlu usta mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Burdur'da Hasan Bosun, 'kumkuma' denilen ve bakırdan yapılan gül yağı saklama kabı üretiyor. Türkiye'de bu işi yapan tek usta olduğunu söyleyen Hasan Bosun, "Gücüm yetmez bırakırsam, benden sonra bu mesleği yapacak kimse yok" dedi.

Burdur'da bulunan Bakırcılar Arastası'nda 58 yıldır bakır ustalığı yapan Hasan Bosun(70), içine gül yağı konulan 'kumkuma' adlı saklama kabı üretiyor. İsteğe göre 50, 75, 100 ve 250 gram gül yağı alacak şekilde yapılan kumkumaları Türkiye'de üreten tek usta olduğunu belirten Hasan Bosun, kumkumaları gül yağı fabrikalarına sattıklarını söyledi. Hasan Bosun, "Bakırdan ürettiğimiz kumkumaları genellikle Isparta'daki gül yağı fabrikalarına veriyoruz. Onlar da gül yağı koyarak Fransa ve Suudi Arabistan gibi ülkelere satıyor. Oradaki parfüm mağazalarında vatandaşa satılıyor" dedi.

BURDUR Gül yağının saklandığı kumkumayı üreten tek usta

"BU YIL ÇOK FAZLA SİPARİŞ GELMEDİ"

Kumkumanın isteğe göre 50, 75, 100 ve 250 gram olarak imal edildiğini söyleyen Bosun, "Gelen siparişe göre üretim yapıyoruz ama bu yıl çok fazla sipariş gelmedi. Önceki yıllarda Gülbirlik için binlerce kumkuma ürettik" diye konuştu.

BURDUR Gül yağının saklandığı kumkumayı üreten tek usta

"BENDEN SONRA BU MESLEĞİ YAPACAK KİMSE YOK"

Türkiye'de kumkuma yapan kimse olmadığını kaydeden Hasan Bosun, şöyle konuştu:

"Benim de gücüm yetmez de bırakırsam benden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Şimdiye kadar iki çırak yetiştirdim. Onlar da resmi yerlere girip emekli oldular. Yaşım 70, mesleğimde son günleri yaşıyorum. Benden sonra kalıplar hurdaya gidecek."

BURDUR Gül yağının saklandığı kumkumayı üreten tek usta

"BİR KUMKUMA EN AZ 15 DEFA ELDEN GEÇİYOR"

Kumkumanın bakırının Kahramanmaraş'tan geldiğini anlatan Hasan Bosun, üretim aşamasıyla ilgili şunları söyledi:

"İlk olarak sıvama tezgahında iki taraflı olarak işliyoruz. Daha sonra bunları kalaycıya gönderip kalaylatıyoruz. Kalaydan geldikten sonra itinalı bir şekilde yıkıyoruz. Yıkama işleminden sonra sıvama tezgahında lehimle birleştirip ülüğünü (küçük ağız) takıyoruz. Bir kumkuma en az 15 defa elden geçiyor. Eziyetli bir iş. Birleştirme işleminden sonra kompresörle hava tutup delik olup olmadığını kontrol ettikten sonra müşteriye veriyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

asdf:

ahahah vatan haini demek. Okuyun koçum okuyun. en dandik üniversitenin en dandik bölümünü okuyun sonra işsizim diye gezin ortalıkta. Bugün işini bilen bir kaynakçı 5-6 bin TL maaş alırken mühendisin 3. 000 TL aldığını gördüm. Herkes üniversite okuyacak diye bir kural yok. Kimi adam kaynakçı olacak, kimisi mühendis olacak, kimi çöpçü kimi avukat olacak.

Yanıtla138
VATANTAŞ:

bir çok kişinin tercümanı oldun. . . araç folyo kaplayan biride günde 2 bin civarı kazanıyor. malzeme ücreti 5 yüzü geçmiyor. var siz düşünün. . . doğru tespite ne denir. . .

02
ADAM:

''Biz okuyamadık, çocuklarım okuyacak'' zihniyetinin sonucu bunlar. Yirmi yıl sonra dünyanın en fazla mühendisinin olduğu ama hiçbir üretimin ve zanaatin olmadığı bir ülke olacağız. Örneğin ben okudum, hiçbir şey olamadım. Evladımı zanaate yönlendireceğim isterse. Başkası bir BMW daha alabilsin diye ömür boyu çalışıp aç kalacağına, kendi için çalışıp aç kalsın

Yanıtla323
kurt:

çokgüzel yorum

00
gercek:

bir zamanlar bankanın biri unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandıralım dye kampanya başlatmıştı , işte bu vatan hainliğinin ta kendisidir , kendi çcukları kolejlerde , en son bilimsel eğitimleri alır , bu millete aç kalacağı , hiçbir manası kalmamış meslekleri ( not : onlara artık meslek te denmez ) ögretiyorum diye hayatından çalmaya kalkarlar. çok isteyen önce kendi evladını göndersin buralara

Yanıtla1511
Hani:

Ne garip insanlar var Allahım nesi kötü bu işin bence mükemmel sadece adamcağız işine yenilik katamamış bu kadar.

02
ilk görüyorum:

dayı bırak evde yat napacan kumkumayı ilk duydum zaten gerekli olsa her evde olurdu

Yanıtla178
Dayi kusura kalma ama:

Otomatik soguk press ve otomatik kaynakla buna benzer cep kanyak siselerini uretiyorlar. Bunu da uretiyor olabilirler. Islemesi yok birseyi yok muadili de piyasada var. Kusura kalma usta ama zanaat sadece ekmek kazanmak icin yapilmis, gelistirilmemis.

Yanıtla89
LİNK AT:

Abi link at alalım bizler de . . .

Yanıtla19
Sosyal uyum:

Süs eşyasi olarak satilabilir. Biraz daha işlemeli süslü olursa çok satilir.Turistler sever böyle şeyleri. Ama yeni nesil bunu yapmaz. Bakirin kg fiyatina bakilirsa ihtiyaç degil lüks olur sadece

Yanıtla26
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title