Burhaniye'de Köylüler Organik Mağazası Kurdu
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, büyükşehir uygulamasının başlamasıyla birlikte mahalleye dönüşen Kırtık köyünde, 6 yıl önce başlatılan organik tarımda önemli gelişme sağlanırken, yazın pazarda organik meyve sebze satan köylüler, şimdi de organik mağazası kurdu.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, büyükşehir uygulamasının başlamasıyla birlikte mahalleye dönüşen Kırtık köyünde, 6 yıl önce başlatılan organik tarımda önemli gelişme sağlanırken, yazın pazarda organik meyve sebze satan köylüler, şimdi de organik mağazası kurdu. Kırtık'da, ceviz ve kuru fasulyenin yanında, armut, ayva ve elma reçeli ile çeşitli turşuların yer aldığı mağaza kuruldu.
İlçeye 17 kilometre uzaklıktaki Kırtık köyünde Kaymakamlık, Belediye ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün işbirliği ile başlatılan organik tarımda önemli bir mesafe alınırken, şimdi de organik ürünler mağazası açıldı. Yaz aylarında ilçe pazarında kendilerine ayrılan Organik Pazarda ürünlerini değerlendiren köylüler, şimdi de kışlık ürünlere yöneldi. Yaz aylarında hazırlanan, ayva, armut ve elma reçelleri ile turşular ve organik kuru gıdalar organik mağazada satılmaya başlanırken, mağazayı ziyaret eden Kaymakam Hüseyin Öner, Kırtık köyünün organikte örnek olduğunu ve organik üretim yapmak isteyen herkese destek olduklarını söyledi. Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara da, 35 çiftçi ile başlanan üretimin şimdiler de 49 kişiye çıktığını ve gittikçe de yaygınlaştığını anlattı. Yaylalara yol ve elektrik isteyen Üretici Adem Yılancıoğlu,"Biz genel manada organik tarımı yaylalarda yapıyoruz. Fakat, bizim bir sıkıntımız var. Turistlerin yaylalara ulaşması için yol noktasında sıkıntımız var. Aynı zamanda aydınlatma elektrik noktasında bir sıkıntımız var. Ben, acizane bir üretici olarak vatandaş olarak kaymakam beyimizden bu sorunun giderilmesi konusunda destek istiyorum" dedi. Köyde organik tarımın yaygınlaştığını anlatan Kırtık Köyü Organik Üretimi ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara da," 2010 yılında 35 çiftçimizle başladık organik tarım üretimine. Şu anda çiftçi sayımız 49'a çıktı. Yeni üye olacak arkadaşlar da var. Talep de çoğaldı. Üretimimiz arttı. Biz, Kaymakamlık, Belediye ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile çeşitli kurumlardan büyük destek görüyoruz. Yazın pazarımızı açıyoruz. Bundan böyle, kışın satılacak ürünlerimizi de hazırladık. Kuru fasulye, kuru domates, melemen, ayva reçeli, elma reçeli, armut reçeli gibi ürünlerimiz var. Bunları da satışa sunduk" diye konuştu. İlçedeki tüm çitçileri desteklediklerini anlatan Kaymakam Hüseyin Öner, " Kırtık köyümüz, bu organik tarımı başlatan, öncülüğünü yapan bir köyümüz. Bu köydeki üretimin büyük bölümü, sinekli yaylasında yapılmaktadır. Biz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğümüz olarak elimizden gelen desteği yapıyoruz. Hem Kırtık köyündeki çiftçilerimize, hemde ilçemizde tarımsal üretim yapan diğer mahallelerdeki çiftçilerimize ve şirketlerimize. Burada, yazın üretilen, domatesler kurulmuş, salatalarda çok rahat kullanılabilir. Menemen yapımında kullanılabilir. Turşular ve reçeller hazırlanmış. İşte ayva reçeli var. Çilek reçeli var. Bu da ayrı bir güzellik. Bu ürünlerin işlenmesi, köylümüzün çalışkanlığının, üretkenliğinin, zekasının bir tezahürü. Tabi başka köylere de örnek olacak. Zaten git gide yayılıyor organik tarım. Üretim yapılan bu köylerimize bu turizm destinasyonuna katarsak, çok daha güzel olacak. Organik üretimi başarıyla gerçekleştiren çiftçilerimizi kutluyorum. Destek olanlarada teşekkür ediyorum" dedi. - BALIKESİR