Haberler

Bursa İş Dünyası Yeni Nesil Osb İstiyor

Abone Ol

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Organize Sanayi Bölgeleri Konseyi, ileri teknoloji OSB projesini masaya yatırdı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Organize Sanayi Bölgeleri Konseyi, ileri teknoloji OSB projesini masaya yatırdı. Bursalı sanayiciler, yeni nesil OSB'nin şehrin katma değerli üretimini geliştirerek Bursa'yı 2023 hedefine ulaştıracağını söyledi.

BTSO Organize Sanayi Bölgeleri Konseyi, odanın Altıparmak binasında bir araya geldi. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını belirterek, sektörel çeşitliliğin şehirler için büyük önem taşıdığını söyledi. Almanya'da Stuttgart Baden Württemberg bölgesinin önemli bir örnek olduğuna işaret eden Başkan Burkay, bölgenin Bursa ile hemen hemen aynı nüfusa sahip olmasına rağmen Ar-Ge ve teknoloji ile fark oluşturduğunu anlattı. Burkay, Baden bölgesinin Bursa'dan 10 kat fazla ihracat yaptığına dikkat çekti.

Bursa'nın 2014 yılında 12,7 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Başkan Burkay, şehrin 2023 hedeflerine ulaşması için sektör çeşitliliğinin hayati önem taşıdığını anlattı. Türkiye'nin ilk OSB'sinin 1961 yılında Bursa'da kurulduğunu ve şehrin 50 yılını kurtardığını ifade eden Burkay, Bursa'da mutlaka orta ve ileri teknoloji alanlarda önemli adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Yüksek Teknoloji OSB'nin Bursa'nın gelecek 50 yılını teminat altına alacağını vurgulayan Başkan İbrahim Burkay, vizyoner projenin şehre büyük katma değer sağlayacağını da belirtti. Burkay, yerli ve yabancı birçok yatırımcının Bursa'da katma değerli teknolojik ürün üretmek için yatırım alanı aradığını ancak bulamadığını kaydetti. Yatırımcılara tahsis edilebilecek yeni sanayi alanlarının planlanması gerektiğine işaret eden Başkan Burkay, "Yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı, verimli, çevreye saygılı, dışa bağımlılığı azaltan, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim sistemini yerleştirebilmek için Bursa'da mevcut sanayiin dönüştürülerek yeni nesil bir OSB oluşturulması şehir için çıkış noktasıdır" dedi.

"HEDEFE KATMA DEĞERLİ ÜRETİMLE ULAŞIRIZ"

Bursa'nın son 10 yılda ihracatını 4 milyar dolar seviyesinden 12,7 milyar dolara çıkardığını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, "Bursa'nın 2023 yılı hedefi olan 75 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için ortalama yüzde 20'lik ihracat artışını yakalamalıyız. Bu artışı Bursa'nın mevcut üretim yapısıyla yakalaması mümkün değildir. Bursa'nın katma değerli ve teknolojik ürünlere yönelmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ"

İbrahim Burkay, OSB sanayi alanları büyüklüğü bakımından Bursa'nın geride kaldığını vurguladı. Burkay, Bursa'nın sanayi kimliğini korumak için sektörlerin dönüşmesi ve yatırım alanlarının artırılmasının şart olduğunu kaydetti. Başkan Burkay, "Çin'de Guangzhou sanayi bölgesi, Bursa'nın tüm OSB'lerinin toplam alanının 7 katı büyüklüğündedir. Birçok ülke, bunu başarabiliyor. Bu açıdan Bursa'yı hedeflerine ulaştırmak için güç birliği yaparak, yeni nesil sanayi alanlarını kurmalıyız" diye konuştu.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, OSB Konsey toplantısında ele alınan yeni nesil OSB projesinin Bursa'nın geleceği için önemli olduğunu anlattı.

OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş, Bursa'da 13 OSB ve 8 Islah OSB'si bulunduğunu belirterek, "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bursa için de yeni nesil sanayi alanları gereklidir. Teknoloji OSB projesi, müthiş bir vizyondur. Ben sonuna kadar destekliyorum. Çünkü sanayinin çekim gücü vardır" ifadelerini kullandı.

"ARSA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK"

BTSO OSB Konseyi Yöneticisi Ali Uğur, Bursa şehir merkezindeki sanayi bölgelerinde yatırım yapılabilir alanın azaldığını belirterek, "Bursa'ya yeni nesil OSB alanları lazım. Bursa'nın geleceği için önemli bir konu. Şu an Bursa'da mevcut sanayi parsellerinin metrekare fiyatı 700 dolara kadar ulaşıyor. Bu fiyatlarda yeni yatırımların gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.

Bursa OSB Başkan Vekili Baran Çelik, Yüksek Teknoloji OSB Projesi'nin Türkiye için de örnek olacağını belirterek, "Bursa'nın sanayi bölgelerine ihtiyacı var. Bursa'nın sanayi bölgeleri doldu. Boş arazilerin neredeyse tamamı şahıslara ait olduğu için de yeni yatırımlara uygun değil" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz ise Bursa'da sanayi bölgelerinde yatırım alanın azaldığını kaydederek, yeni nesil OSB alanlarının Bursa için fırsat olabileceğini dile getirdi.

"SANAYİCİ, FABRİKA KURACAK ALAN ARIYOR"

NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, Bursa sanayisinin 50 yılını konuşmanın şehir için önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "50 yıl sonrasını görmek güzel bir vizyon. Bu aynı zamanda 50 yıl sonra gelecek nesilleri düşünmek demektir. Çünkü Bursa'da sanayicilik yapan insanlar, şiddetle fabrika kuracak alanlara ihtiyaç duymaktadır" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İbrahim Burkay Türkiye Almanya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title