Haberler

Büyükekşi: "Sanayicinin Alın Teriyle Üniversitelerin Akıl Teri Birleşmeli"

Abone Ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversite sanayi işbirliğinin Türkiye ekonomisi ve ihracatı için son derece önemli olduğunu belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversite sanayi işbirliğinin Türkiye ekonomisi ve ihracatı için son derece önemli olduğunu belirtti.

Büyükekşi, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen Fen Bilimleri Enstitüleri Lisansüstü Eğitim (FENBİLKON) Sempozyumu'na katılmak üzere Isparta'ya geldi. Konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şöyle konuştu: "İhracatçılar Birliği vasıtasıyla Ar-Ge pazarı yarışmaları yapıyoruz. Bunların finalinde Türkiye İnovasyon Haftası düzenliyoruz. SDÜ bu konuda güzel işlerin altına imza atıyor. SDÜ geçen yıl en inovatif üniversite seçildi. Onun için buradayız. Rektörümüzün yaptığı çalışmalara destek veriyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında üniversite ile sanayi işbirliği katkı sağlayacak."

Dünyada çok büyük rekabet olduğunu ve bu rekabette bir adım öne geçilmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi: "Bunun için de katma değeri yüksek ürünler ihraç edilmeli. Katma değeri yükseltmek için de inovasyon marka konusunda gerekli çalışmaları yaparken sanayicinin yanında üniversitenin olması gerekiyor. Üniversitelerin akıl teriyle sanayicinin alın terini birleştirip yeni bir çağ açmak istiyoruz. Bunu başarıp Türkiye'nin hedeflerine katkı sağlayacağız. Üniversitelerin tamamını bu konuda daha fazla çalışmaya teşvik etmek istiyorum."

Üniversitelerarası Kurul Başkanı SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, Türkiye'nin ihracat kalemleri içinde özellikle yüksek teknoloji ürünlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu ancak bunların yüzde 95'inin konvansiyonel ürün olduğunu belirten İbicioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Batının geçmişte ürettiği ürünleri satıyoruz. Bundan ötürü araştırma geliştirmeyi yapacak olan ve mamülde katma değeri artıracak olan üniversitelerdir. Yüzde 98'i KOBİ olan Türkiye'deki işletmelerin Ar-Ge'ye pay ayırmaları zor görünüyor. Kar ve rekabet baskısı olmadığından aynı zamanda Ar-Ge'nin uzun soluklu olmasından ötürü üniversitelerin mutlaka Ar-Ge odaklı çalışması gerekiyor. Çünkü ihracatta inovasyon ve tasarım ön plana çıkıyor." Üniversitelere bu anlamda büyük görev düştüğünü belirten İbicioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu bakımdan tüm üniversitelerin Fen Bilimleri Enstitüsü yetkililerini ve araştırmacıları üniversitemizde ağırlıyoruz. Fen bilimlerinin lisansüstü konularda Türkiye'de yenilik araştırma ve geliştirme konusunda şirketlere işletmelere destek olması, işbirliği açısından neler yapılabilir, hangi revizyonlar olabilir bunların üzerinde önemle duruyoruz. Burada ortaya çıkan düşünceleri, Üniversitelerarası Kurul'a götüreceğiz. Orada da örneğin akademik kariyerde makale tez yanında Ar-Ge raporu sonuçlarının da kariyerde önemli bir yer tutmasını isteyeceğiz." - ISPARTA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi Hasan İbicioğlu Türkiye Isparta Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title