Haberler

Çam sakızı çoban armağanıydı şimdi çeyrek altınla yarışıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Artvin'de 10 katlı bina yüksekliğindeki köknar ağaçlarına tırmanarak çakı yardımıyla tek tek toplanan çam sakızının kilosu 700 liraya satılıyor. "Çam sakızı çoban armağanı" sözü artık tarih olurken fiyatı çeyrek altınla yarışan sakız köylünün gelir kapısı oldu.

Artvin'de köknar ağacından tek tek toplanan çam sakızının kilosu 700 liradan satılıyor. Başta mide ağrısı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen çam sakızı, toz haline getirilerek balla karıştırıldığında mide ağrısı ve kanser hastalarının tedavilerinde kullanılıyor.

Artvin'in ormanlarında bulunan köknar ağaçlarının kabukları arasından çıkan çam sakızın kilosu altınla yarışıyor. Aktarlar ve şarküterilerde satılan ve faydaları saymakla bitmeyen çam sakızını toplaması da ustalık istiyor. Genelde köylüler ve çobanlar tarafından, 10 katlı bina yüksekliğinde bulunan ağaçlara çıkılarak sadece bir çakı yardımıyla tek tek toplanılıyor. Ağustos ve eylül ayında toplanan çam sakızı genellikle köknar ağacına bulunuyor. Ağacın kabuğundan çıkan çam sakızı, şarküteri ve aktarların en pahalı ürünü.

Çam sakızı çoban armağanıydı şimdi çeyrek altınla yarışıyor

"ÇOBAN ARMAĞANI SÖZÜ ESKİDE KALDI"

Artvin'in bir çok bölgesinde olduğu gibi Yusufeli İlçesi Kılıçkaya köyü ormanlardan toplanan çam sakızı, tarımla uğraşan köylünün alternatif geçim kaynağı. Köy sakinlerinden Ufuk Kurt, küçük yaştan itibaren topladığı çam sakızının şimdi değerinin oldukça arttığını ifade etti.

"Çam sakızı çoban armağanı" değiminin eskide kaldığını kaydeden Kurt, "Şimdi kilosu 700-750 liradan satılıyor. Neredeyse çeyrekle aynı fiyatta" dedi.

Çam sakızı çoban armağanıydı şimdi çeyrek altınla yarışıyor

"BİR AĞAÇTA EN FAZLA 300-400 GRAM OLUYOR"

Çamsakızının genellikle köknar ağacında olduğunu belirten Kurt "Genelde köknar ağaçların bol olduğu ormanlara gidiyoruz. Bıçak yardımıyla araçların üzerinde olan sakızlarını topluyoruz. Taze çam sakızını çiğnemek için, eski olan ise toz haline getirip balla karıştırarak mide ağrısına iyi geldiği için tüketiyoruz. Bir ağaçta en fazla, 300 yada 400 gram toplanabilir. Oldukça zor bir iş. Ağaçların tepesine çıkıp inerken eline, ayağına yapışıyor. Üstün başın berbat oluyor. Herkesin yapacağı iş değil" diye konuştu.

Çam sakızı çoban armağanıydı şimdi çeyrek altınla yarışıyor

"20 METRELİK AĞAÇLARIN TEPESİNE ÇIKIYORUZ"

Fahri Kuru ise toplamasının oldukça zahmetli olduğunu ifade ederek "Genelde köknar ağacında olur, bıçak yardımıyla toplanır. Belirli bölgelerde olur toplaması zordur, herkes çıkıp toplayamaz. 12 metre ile 20 metre uzunluğunda olan ağaçlar var. Tepesine kadar çıkıp topluyoruz. Bir günde 100 gramda toplarsın yarım kiloda toplarsın. Mide ağrısına iyi gelir diye biliyoruz. Babam 94 yaşında devamlı kullanıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Artvin Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

Sanırım sen kafirsin. ALLAH''ın kelamıyla, her:

Sanırım sen kafirsin. ALLAH''ın kelamıyla, her işin başı BESMELE ile dalga geçtiğine göre dinsiz ve imansız da olabilirsin. Ne olduğunu çözemedim ama lütfen bizim kutsallarımızla, inancımızla alay etme. Euzü billahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahiim olarak yazılan ve kelime anlamı ''Rahman ve Rahim olan Allah''ın ismiyle başlarım ve Kovulmuş olan şeytandan ALLAH''a sığınırım'' olan önemli cümleyle dalga geçmek insanlığa yakışmaz.

Yanıtla528
EĞÜZÜBİLLAHİMİNEŞEYTANİRACİM BİSMİLLAHİRRAHMANİR:

Yahu ben ''SAKIZIN DORUK-LADİN''ağacında olduğunu biliyorum. Göknarda SAKIZ olmaz ÇAMDA DA OLMAZ. Sakız sadece doruk-ladin AĞACINDA OLUYOR. Çamda olan çiynenmiyor. Çünki sakız değil ''REÇİNEDİR''haberi doğru yapın. Adam göknar ağacına çıkıp Çam sakızı topluyormuş. Beni fena güldürdünüz.

Yanıtla522
cahillik zor iş:

bal gibi de köknar ağacından sakız olur resimde ve video da gördüğün köknar sakızıdır artvinliyim biz de memelekte gidince kendimiz için topluyoruz yani burada sallamadan önce biraz araştır. .

28
vatandaş:

niye güldün artvinli değilsen bilmezsin söyledikleri doğru

13
İlletyus:

Burasın iyice suyu çıktı nerde asparagas kulakduyma birşey buraya yapıştıriyolar

10
AlpTuna:

Menengiç ağacının sakızı da çok faydalı. İç yaralara birebir. Gönül yaraları dahil değil...

Yanıtla416
Adem:

Evet adana toros dağlarında çok topladım ama ağacın göğdesindeki sakız çiğnenmez faydası olabilir ama dişine yapışır bu mevsimlerde artık kozalaklar dağılır ağacın etrafına dökülür onlar dişine felan yapışmaz asıl faydalı olanda odur tabiki çam ağacı değil köknar bizim oralarda kalamak sakızı diye geçer faydası da çoktur

Yanıtla57
Yusuf Torun:

Dostum, senin bahsettiğin sakız ile bizimki arasında çok fark var. O köknar (asıl adı ladin) sizin ormanlarda yok. Ben gezdim ve biliyorum. Sadece doğu karadeniz tarafına özgü bir ağaçtır.

811
Abbuubdulla:

Niye göknar sakızı demiyorlar?

Yanıtla38
DİKKAT:

Müthiş birşey de beğeni butonu ile beğenmeme butonu neden yer değiştirmiş acaba?

Yanıtla38
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title