Çeliği İşleyerek Devasa Teknelere Dönüştürüyorlar
Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Tersanesi’nde Türkiye’de ilk kez canlı balık bakteri temizleme gemisi inşa ediliyor.
Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu Tersanesi'nde Türkiye'de ilk kez canlı balık bakteri temizleme gemisi inşa ediliyor.
Ergin Gemi Sanayi tarafından iyapılan gemilerle ilgili bilgi veren İdari Amiri Rüstem Ergün, yılda yaklaşık 700 ton çeliği işleyerek tekneye dönüştürdüklerini söyledi. Deniz üzerinde yüzen her türlü aracı yapabildiklerini belirten Ergün, 2000 yılında bugüne kadar 75 adet yüzen araç yaparak sahiplerine teslim ettiklerini söyledi. Yaklaşık 30 yıldır baba mesleğini sürdürdüğünü belirten Ergün, imal ettikleri gemi ve tekneleri yurt içinde sattıklarını belirterek "30 yıldır gemi inşaatında çalışıyorum. Burası yaklaşık 45 yıldır hizmet veriyor. Bu meslek bize babamdan kaldı. Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra burada usta olarak çalışmaya başladım. O günden beride işimi sürdürüyorum. 2000 yılından bugüne kadar burada boyları farklı olan 75 tüne yüzen araç imal ettik. Bu yüzen araçlardan bazıları Römorkör, hizmet gemisi, balık tutma ve taşıma teknesi, turizm hizmeti veren yolcu taşıma amaçlı tekneleri, yüzer restoran olarak hizmet veren tekneler, yük taşıma gemisi gibi 75 adet gemi ve tekne yaptık. Bunları genelde Türkiye'deki müşterilerimize yapıyoruz. Bunlardan bazıları da satın alınan firmalar tarafından yurt dışına satılıyor. Son olarak 2015 yılında ürettiğimiz 20 metre boyundaki hizmet gemisini İsrail'e sattık" dedi.
Norveç'e canlı balık bakteri temizleme gemisi yapıyor
Daha önce inşa ettikleri canlı balık bakteri temizleme gemisinin ikincisini yaptıklarını kaydeden Ergün, "Canlı balık bakteri temizleme gemisi, 35 metre boyunda 11 metre genişliğinde olacak. Gemiyi yaptıran Türk firma ancak o da büyük bir ihtimalle bu gemiyi Norveç'e satacak. Bir yılda bitirilmesi planlanıyor. Gemi amacına uygun olabilmesi için yaklaşık 3 milyon Euro harcanması gerekir" diye konuştu.
Tersanede inşa ettikleri 47.5 metre uzunluğundaki yüzen restoran gemisine çok sayıda ülkeden satın almak için talep geldiğini ifade eden Ergün, "Bir firmaya yaptığımız yüzen restoran gemisi turizm amaçlı İstanbul boğazında çalışacaktı. Ancak işlerin istenilen durumda olmaması yüzünden gemi satılma durumuna düştü. Gemiye aralarında, İtalya, Fransa, Yunanistan, Almanya, Libya, İsrail, gibi ülkelerden satın almak için talep geldi. Gemiyi bugünlerde bunlardan birine satabiliriz. Gemi yüzen restoran amaçlı yapılmış. Fakat haftalık tur teknesine de döndürülebilir. Yapılma süresi 1 yılı buldu. Gemiye şu ana kadar 1 milyon Euro harcandı. Amacına uygun yapılabilmesi için en az 2 milyon Euro daha harcanması gerekir. Yılda ortalama 4 tekne yapabiliyoruz. Yıllık çelik işleme kapasitemiz ise 600-700 ton civarında" şeklinde konuştu. - TRABZON