Haberler

Cengiz-Kolin-Kalyon Konsorsiyumu Akkuyu'dan Çekildi

Güncelleme:
Abone Ol

8 yıl önce anlaşması imzalanan Akkuyu Nükleer Santrali projesinde, Rosatom'un ortağı olan Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekilme kararı aldı.

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili uzun süredir devam eden iddia ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı tarafından Rus gazetesi RBC'ye dayandırılarak verilen haberde, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı projesinde Rusya'nın ortağı olan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın projeden çekildiği bildirildi.

EÜAŞ, PROJEYE DAHİL OLABİLİR

Rosatom'un iki Türk firmasıyla 23 milyar dolar bedelle yapması planlanan santral inşası için devreye Japonya'da benzer bir projeye iştiraki olan Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) girebileceği belirtiliyor.

RBC'nin Rosatom'a yakın iki kaynağa doğrulatarak verdiği haberde Türk temsilcileri Kalyon ve Kolin İnşaat'tan herhangi bir yorum alamadığı açıklandı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Çiğdem Toker ise kulis bilgisi olarak bugünkü köşe yazısında, EÜAŞ'a ait Jersey Kanal Adaları'nda bulunan kamu sermayeli EUAS ICC şirketinin Akkuyu ortaklığı ile ilgilendiğini yazdı. Şirket, 2015 yılında 50 milyon dolar sermayeyle kurulmuştu.

YÜZDE 49 HİSSESİNİ DEVRALMAYI PLANLIYOR

Toker, EÜAŞ'ın Genel Müdürü'nün demeçlerine dayandırarak kaleme aldığı yazıda EÜAŞ'ın Jersey'de şirket kurma nedenini Sinop'a kurulması öngörülen Nükleer Güç Santralı (NGS) sürecinde kolaylık ve pratiklik sağlanması olarak belirtiyor. Türkiye'nin ortağı olan Japonya ve Fransa'nın da off-shore şirketi bulunuyor.

Anadolu Ajansı da Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumunun, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilme kararı aldığını belirtti.

ROSATOM İLE ANLAŞAMADI

AA muhabirinin şirket yetkililerinden edindiği bilgiye göre, CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kapasiteli ve yatırım bedeli 20 milyar doların üzerinde olan Akkuyu NGS'ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşmaya varamadı.

CKK konsorsiyumu, geçen yıl haziranda Rosatom ile santralin yüzde 49 hissesinin devrini öngören bir protokol imzalamış fakat sonrasında ana anlaşma için bir neticeye varılamamıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Kolin İnşaat Japonya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title