Çiftçilikten Balıkçılığa Uzanan Renkli Öykü
Tarlaları baraj gölü altında kalan Beydağlı mısır, pamuk ve patates üreticileri, geçimlerini sağlayabilmek için hiç bilmedikleri balıkçılığa soyundu.
Tarlaları baraj gölü altında kalan Beydağlı mısır, pamuk ve patates üreticileri, geçimlerini sağlayabilmek için hiç bilmedikleri balıkçılığa soyundu. Eskiden tarlada onlarla birlikte çapa sallayan eşleri de artık balık ağı örmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin açtığı kursa katılarak aile bütçelerine katkı sağlayan Beydağlı kadınlar, şimdi geleceğe daha güvenli bakıyor.
Uyguladığı farklı yöntemlerle kırsal kalkınmada Türkiye'ye örnek bir modele imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli üreticiye verdiği destekleri her geçen gün çeşitlendirerek artırırken, kadınları da unutmadı. Üç yıl önce Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi'yle imzaladığı protokolle yöre halkının yüzünü güldüren ve bir zamanlar mısır ve patates yetiştirilirken baraj gölü haline gelen bölgede balıkçılığın gelişmesi için önderlik eden belediye, şimdi de o balıkçıların eşleri için Balık Ağı Örme Kursu açarak hem kadınlara yeni bir meslek kazandırdı hem de balıkçı ailelerin önemli bir maliyet kalemini ortadan kaldırmış oldu. Balık ağı ören Beydağlı kadınların her bir ağ başına 100 TL işçilik maliyetini ortadan kaldırdığı öğrenildi.
Baraj gölünü kiraladılar
Tarım arazileri Beydağ Barajı suları altında kalan üreticilere yeni iş alanı ve üretim imkanı oluşturmak amacıyla kurulan Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi, daha önce silajlık mısır ürettiği toprakları baraj gölü avlak alanı olarak Tarım İzmir İl Müdürlüğünden 5 yıllığına kiraladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, bölgede oluşan bu yeni üretim modelinin desteklenmesi amacıyla çiçeği burnunda kooperatife balıkçı teknesi, motoru, ağ malzemeleri, soğutma konteyneri ve yaprak buz makinesi gibi ekipman desteği verdi. Belediyenin yardım elini uzatmasıyla hem motive olan hem de avlanmak için donanımlarını tamamlayan kooperatif üyeleri, ilk kez denedikleri balıkçılıkta kısa sürede başarılı oldu. Uzun yıllar tarlada çapa yapan eller, şimdi ağ atıp balık tutuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede balıkçılık kültürünün gelişmesi amacıyla yürüttüğü bu çalışmada yeni bir hamle daha yaparak bu kez o balıkçıların eşleri için proje geliştirdi. Beydağ'da açılan Meslek Edindirme ve Beceri Kursları çatısı altında Balık Ağı Örme Kursu düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, balıkçı eşlerini kısa sürede aile bütçesine önemli katkı sağlayan bireyler haline getirdi.
"Sağ olasın Aziz Başkan"
Tarım arazilerinin sular altında kalmasıyla tek geçim kaynağı olarak balıkçılığa yöneldiklerini belirten Zeynan Coşkun Çolak, "Eşim göl balıkçılığı yapıyor. O yüzden bizim de bu işe ilgimiz oldu. Daha önce ağlarımızı Tokat'tan ve başka illerden temin ediyorduk. Nakliye maliyeti epey yüksekti. Kooperatif başkanımıza taleplerimiz oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesine iletildi ve talebimiz olumlu sonuçlandı. Bu konuda bize hem göl balıkçılığı yapmamıza destek olan hem de eşlerimize yardımcı olmamız için bu kursu açan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.
Kursa katılmadan önce çekinceleri olduğunu ancak kısa süre içinde tam bir balıkçı eşi olduklarını söyleyen Çolak, "İlk ürünümüzü verdik ve eşlerimiz onlarla balığa çıktı. Bu kurs sayesinde fazla maliyetten kurtulduk. Aile geçimimize katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Artık 'biz Beydağlı balıkçılarız' diyebiliyoruz" diye konuştu.
"Hayallerimiz su altında kalmıştı"
Kısa bir süre içerisinde balık ağı örmeye başladıklarını ifade eden bir başka balıkçı eşi Elif Kaptan, katıldıkları kurs ile ilgili şunları söyledi:
"Tarlalarımız baraj gölü altında kalınca, hayallerimiz de bir anda sular altında kalmıştı ama şimdi bambaşka hayaller kurmaya başladık. Eşlerimiz balık nedir bilmezlerdi, balık tutmayı öğrendiler. Bizler de balık ağı örmeyi öğrendik; yani tam bir balıkçı olduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu desteği arkamızda olduğu sürece her işi başarırız. Belki de ileride Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi sayesinde balık ağı satışına bile başlarız."
"Beydağ artık balıkçılığıyla ünlü"
Beydağ Baraj Gölü'nde yaklaşık üç yıldır balıkçılık faaliyetlerini yürüttüklerini ifade eden Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Saydam ise tarımda iddialı bir konumda olan ilçelerinin son dönemde balıkçılığıyla da ünlenmeye başladığını söyledi. Saydam şöyle devam etti:
"Biz göl balığını Manisa ve civarına pazarlıyoruz. Şu anda bölgede pazar olarak tekel konumundayız, pazar payımız oldukça geniş. Bu arada ortaklarımızın, avcılarımızın ekmeğini büyütürken, eşlerini de düşündük. Onlar için ağ örme kursu açmaya karar verdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağ olsun bizim sesimizi duydu ve bu imkanı sağladı. Şu anda kadınlar, eşlerinin kullanacakları ağları kendileri örüyor. Genelde bu kurslara balıkçı eşleri katılıyor ama Beydağlı ev hanımlarının da bu kursa katılmasını istiyorum. İlçemizin gelişmesine ve balıkçılarımıza siz de destek olun." - İZMİR