Çilek, Mobilyada İhracatın Kilogram Fiyatını Uçurdu
Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Çilek: "(Mobilya ihracatının kilogram fiyatı) Bu, Avrupa'da 5,5 dolar, bizim Türkiye'de daha 3,7 dolar.
HALUK YÜKSEL - Bebek, çocuk ve gençlere yönelik özel tasarım ve üretimleriyle mobilyacılık sektöründe yurt içi ve dışında önemli bir yer edinen Çilek, Türkiye ortalamasının üzerine çıkardığı mobilya ihracatının kilogram fiyatında Avrupa'ya yaklaştı.
Türkiye'nin mobilya ihracatının ortalama kilogram değeri 3,7 dolar düzeyinde seyrederken sağladığı katma değerle firma bünyesinde bu değeri 4,2 dolara taşıyan Çilek, Avrupa'daki 5,5 dolar rakamını yakalamayı hedefliyor.
Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Muzaffer Çilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ve sektörün 2023 yılı hedeflerini yakalaması için ihracatın çok önemli olduğunu, bu çerçevede hem ihracatçı sayısının artırılması hem de kilogram birim fiyatı daha pahalı olan mobilya ürünlerinin dış satımının önem kazandığını söyledi.
Devletin inovasyon, Ar-Ge ve tasarımı desteklediğini ifade eden Çilek, ihracat fazlası veren mobilya sektörünün, hedeflerini yakalayacağını hatta aşacağını öngördüklerini anlattı. Çilek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde son 10 yıldır mobilyada bir atak oldu. Birçok mobilya imalatçısı büyük tesisler kurdu, arkadan yeni gelenler var, markalar oluşuyor ve artık katma değerli ürünler de yapılmaya başlandı. Dolayısıyla hem Arap ülkelerine hem Türk cumhuriyetlerine hem Avrupa'ya hem Afrika'ya ürünler satar hale geldik ve artık Türk mobilya sanayisi ihracatı da öğrendi. Dolayısıyla şimdi, geçtiğimiz 10 yıldaki bu süreçlerin üzerine gelecek 10 yılda hem kilogram birim fiyatı daha pahalı ürünler hem daha fazla sayıda ihracatçı hem daha fazla sayıda farklı ülkelere de ihracat yapma şansını yakalayacağız."
"Yakalayacağız, az kaldı"
Çilek, firma olarak mobilya dış satımında kilogram birim fiyatlarında Türkiye ortalamasının üzerine çıktıklarını vurguladı.
Avrupa ile Türkiye'nin birim fiyat ortalamasını karşılaştıran Çilek, "Bu, Avrupa'da 5,5 dolar, bizim Türkiye'de daha 3,7 dolar. Çilek'te ise bu 4,2'ye ulaştı. Yani Avrupa'ya yaklaştık. Ortalamada Türkiye'nin üzerindeyiz ama Avrupa için biraz daha çalışmamız lazım. Yakalayacağız, az kaldı" değerlendirmesinde bulundu.
"Hem Panama'da mağazamız var hem de Tokyo'da"
İnegöl'de ürettikleri mobilyaları 5 kıtada 66 ülkede 444 noktada sattıklarını belirten Çilek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin çocuk markası olarak hem Panama'da mağazamız var hem Tokyo'da hem Saint Petersburg'da hem aşağıda Güney Afrika'da Johannesburg'da var. Hem Cidde'de hem Moskova'da hem Londra'da mağazamız var. Bunlar çok önemli bir değer, Türkiye'nin markası. Gittiğimiz zaman Ankara'daki, İzmir'deki, Bursa'daki mağazalarımızın aynısını orada da görüyoruz. Orada da Çilek ürünlerini ve aksesuarlarını satan franchise mağazalar. Dolayısıyla gittiğimiz zaman çok gururlanıyoruz ve heyecan duyuyoruz. Hakikaten Türkiye'de olduğu gibi başta İran'da, Rusya'da, Yunanistan'da, Ukrayna'da çocuklar 'Çilek' denilince çocuk mobilyası olduğunu hatırlıyor. Bölgemizde öyle bir jenerik marka olduk."
"Artık Uzakdoğu ülkelerindeyiz"
Pazar olarak bütün dünyayı hedeflediklerini, sıkıntıların yaşandığı Avrupa ve Kuzey Afrika'da durumun tekrar normale döndüğünü ifade eden Çilek, şimdi daha çok Uzakdoğu'ya odaklandıklarını bildirdi. Çilek, şöyle konuştu:
"Şimdi daha çok Pakistan ve Hindistan'dayız. Hindistan'da 7 mağaza, Pakistan'da 3 mağaza oldu. Biraz Cakarta'ya, Singapur'a gittik. Biraz böyle artık Uzakdoğu ülkelerindeyiz. Mobilya ülkesi Çin olsun, Endonezya, Malezya, Singapur... Ancak buraya gittiğimizde Avrupalı bir marka olarak konumlandırılıyoruz. Dolayısıyla bu yandan baktığımız zaman 'Uzakdoğu malları', 'Çin malları' diye bakıyoruz, onlar ise bize Avrupalı marka mobilya olarak bakıyor. Dolayısıyla hem ürünlerimiz kalitesi, standartları, özgün tasarımlarıyla buna hazır hem de onların bakış açısıyla zaten Avrupalı bir marka. Dolayısıyla biz de İtalyan ve Fransız markalarla yan yana aynı caddelerde mağaza açıyoruz."
"Taklitten zarardan çok fayda görüyoruz"
Uzakdoğu'da ürünlerinin bazen taklit edildiğine de değinen Çilek, taklitlerin aslını yücelttiğine dikkati çekti.
Çilek, önce panikle karşıladıkları taklit ürünlerin bir süre sonra faydasını gördüklerini dile getirerek, "Mevcut müşterilerimiz, bayilerimiz, taklit edilen bir ürün ve marka olduğumuza şahit oldukça, bize daha çok değer veriyor. Aslında taklit her zaman olduğu gibi aslını yüceltiyor. Taklitten zarardan çok fayda görüyoruz" ifadesini kullandı.
"2015'te iki tırdan biri yurt dışına gidecek"
Firma olarak bu yıl için yüzde 20'lik büyüme hedeflediklerini ancak seneyi bunun birkaç puan altında tamamlayacaklarını belirten Çilek, 2015'te de en az 2014'te olduğu kadar büyüyeceklerini söyledi.
Yurt içi ve dışındaki mağaza sayılarının artacağını anlatan Çilek, "Özellikle 2015 yılında Hindistan'da çok mağaza açmamız lazım. İyi bir açılış yaptık hem Pakistan hem Hindistan hem Çin'de Şangay'da. Biraz oralarda daha fazla sayıda mağaza açacağız. Konsantrasyonumuz Uzakdoğu ülkelerine olacak" dedi.
Çilek, bu yıl cirolarının yüzde 40'ı ihracat, yüzde 60'ı iç piyasa olarak gittiği bilgisini vererek, "2015'te bunu yarı yarıya yapacağız. Yani her iki tırdan biri yurt dışına çıkmış olacak. 350 milyon lira perakende ciromuz var şu an ve 2014'ü böyle kapatacağız" diye konuştu. - Bursa