Çin'e Afyon'dan Kiraz İhracatı Hazırlığı
Çin ve Türkiye arasında imzalanan 'Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı' Afyonkarahisar'daki meyve üreticilerinin umudu haline geldi.
Çin ve Türkiye arasında imzalanan 'Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı', Afyonkarahisar'daki meyve üreticilerinin yeni umudu haline geldi. Anlaşmanın altyapısının sağlanmasıyla birlikte Çin'e yıllık ortalama 30 bin ton 'Tadiki' adıyla markalaşan Sultandağı kirazı ihraç edilecek.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer ile Sultandağı Belediye Başkanı CHP'li Osman Acar'ın girişimleriyle Çin'e kiraz ihracatının önünü açan anlaşma imzalandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in 19 Nisan'da Çin Kalite Kontrol Denetim ve Karantina İdaresi Başkanı Cı Şuping ile 'Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzalamasının ardından bu ülkeye kiraz ihracatının yolu açıldı. Sözleşmenin ardından Çin'in istediği standartların sağlanması halinde Afyonkarahisar'ın Sultandağı İlçesi'nden bu ülkeye kiraz ihracatı başlayacak. Kiraz ihracatı için Zafer Havalimanı ve İstanbul'daki havalimanları kullanılacak. Bu sayede Afyonkarahisar'da dalından toplanan kiraz, 12- 13 saatte Çin'e ulaştırılacak.
143 MİLYON DOLARLIK İTHALAT
TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, 2 yıl önce Çin Büyükelçisi Şiaşeng Gong'u Afyonkarahisar'a davet ettiklerini hatırlattı. Bu ziyaretle ikili ilişkilerin başladığını vurgulayan Beşer, "Kiraz ihracatı aklımızda ve hayalimizde yoktu. Büyükelçi bize, 'Çin'e mutlaka kiraz satın, üzerinde yoğunlaşın' dedi. Çin ile Afyonkarahisar'ın mermer bağlantısı var. Çin yıllık 143 milyon dolarlık kiraz ithalat ediyor. İthalatın 100 milyon doları Şili'den, 43 milyon doları ise ABD'den yapılıyor. Afyonkarahisar olarak bu pazara girmek istiyoruz" dedi.
KİRAZIN TAMAMINA TALİPLER
Çin'in Afyonkarahisar'da üretilen kirazın tamamına talip olduğunu kaydeden Başkan Beşer, şunları kaydetti:
"Çin ziyaretimizde yetkililer bize, 'Biz Afyonkarahisar'daki kirazın tamamına talibiz. Ancak Türkiye ile Çin arasında 'Gıda Güvenliği Anlaşması' imzalanması gerekir' dediler. Biz de bundan sonra yoğun bir lobi çalışması yaptık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çin'e gittiğinde bu anlaşma yapıldı. Bürokratik süreci takip edeceğiz. Aralık 2013'e kadar bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Yıllık üretimimiz 40 bin ton civarında. Çinli firmalar, Sultandağı'ndaki kirazın tamamına talip olduklarını söyledi. Bu hem ülke adına hem de bölge adına önemli bir gelir demek.Gelecek yıldan itibaren bu ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz."
KOOPERATİF KURULDU, İHRACATA HAZIR
Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar ise 11 çevre belediyesi ve 9 köyün katılımıyla Sultandağları ve Çevresi Napolyon Kirazı Meyve Tarım Ekolojik ve Organik Tarım Ürünleri Pazarlama İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını, Çin'e kiraz ihraç etmeye hazır olduklarını açıkladı.
Kirazın kalibresi ve teslimat süresine kadar her alanda hazırlık yaptıklarını vurgulayan Başkan Acar, şöyle dedi:
"Avrupa ülkelerine 'Tadiki' markası altında kiraz ihracatı yapıyoruz. Çin'in de piyasaya girmesi bizim için son derece önemli. 40 bin ton üretimimiz var, 10- 12 bin tonu Avrupa'ya gönderiyoruz. Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'unu, kiraz ihracatının yüzde 30'unu biz karşılıyoruz. Pekin'de kiraz ihracatı konusunda görüşmeler yaptık ve olumlu sonuç aldık. Gıda Güvenliği Antlaşması'nın imzalanması beklendi. Bu antlaşma imzalandı, biz ihracata hazırız. "
ÇİN, BÜYÜK BİR PAZAR
Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da kiraz ihracatının pek çok ürünün önünü açacağını kaydetti. Belli bir prosedür ve belli ilkelere dayandırılmamış ürünlerin ihracatında zorlukların mevcut olduğuna işaret eden Arap, "Teknik olarak karşılıklı kalite kriterlerinin oluşturulması sağlanacak. En kısa sürede ihracat gerçekleştirilecek" dedi.
TADIYLA ÖN PLANDA
Sultandağı kirazı, 2012 yılında 'Tadiki' adıyla markalaştı. 'Tadiki'nin tanıtımı için internet sitesi kuruldu. Bölgenin kirazı ortalama 26 milimetre çapında. Bölgeye adaptasyonu, fizyolojik gelişimi ve ekonomik ömrü üst seviyede. Kendine has bir aroma, tat ve lezzete sahip. Bölgede yaz aylarında nem oranı yüzde 60'tan aşağı düşmüyor ve yeterli derecede nemli bir ortam oluştuğunda kirazın olgunlaşma dönemindeki sıcaklarda meyvenin su kaybı minimum seviyede kalıyor. Tadiki, AB ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere 33 ülkeye ihraç ediliyor. - Afyonkarahisar