Haberler

Çin, İhracatı Azaltmak İçin Vergi Teşviklerini Kısıyor

Abone Ol

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Bölgesi İdare Ofisi Başkan Yardımcısı Zhongliang Wen, Daha Az İhracat İçin Teşvikleri Azalttıklarını Belirterek, Türkiye'nin Çin'e İhracat Hızının, Çin'in Türkiye'ye İhracat Hızından Daha Fazla Olduğunu Bildirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Bölgesi İdare Ofisi Başkan Yardımcısı Zhongliang Wen, daha az ihracat için teşvikleri azalttıklarını belirterek, Türkiye'nin Çin'e ihracat hızının, Çin'in Türkiye'ye ihracat hızından daha fazla olduğunu bildirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Bölgesi İdare Ofisi Başkan Yardımcısı Zhongliang Wen başkanlığındaki Çinli yatırım heyeti, Türkiye Dış Ticaret Müsteşarlığı heyetiyle birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. İki ülke arasında yapılacak olan ticaret ve ekonomik işbirliğinin konuşulduğu ziyarette, Çin'in dünya geneline yaptığı ihracattan rahatsız olduğu ve bu rakamı azaltmak için vergi iadesinde bazı ürünlere sınırlama getirdiği belirtildi. 2006 yılı

itibarıyla 120 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren Çin'de, 2007 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 180-200 milyar dolar arasında olması beklenirken, bu durumun Çin'i de rahatsız ettiği vurgulandı. Çin hükümetinin mevcut dış ticaret fazlasını azaltabilmek, bir anlamda ihracatının artışını düşürebilmek için önceden uyguladığı ihracata verdiği vergi iadesini bazı ürünlerde sıfır seviyesine indirirken, bazı ürünlerde de yüzde 13'ten yüzde 5'e düşürdüğü açıklandı. Yaklaşık 2 bine yakın ürünü kapsayan bu

uygulamada hem KDV iadesinin hem de ihracat teşvik iadesinin kademeli olarak düşürüldüğü kaydedildi.

Ziyarette konuşan MTSO Başkanı Kadri Şaman ise, İstanbul'da yapılan Karma Ekonomik İşbirliği toplantısında Türkiye ile Çin arasındaki ithalat ve ihracat dengesini tutturabilmek ve Türkiye'nin yapmış olduğu ithalat karşısında ihracatı geliştirmek açısından iki ülke arasında görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Çin heyetinin Türkiye'de Mersin, İzmir, İstanbul ve Ankara'da çeşitli temaslarda bulunacağını söyleyen Şaman, heyetin genel yapısı itibariyle ziyaret ettikleri kentin yatırım ortamlarını

incelediğini vurguladı. Mersin olarak, kentin genel ekonomik detayları hakkında özet bir sunum yapacaklarını ifade eden Şaman, "Mersin, Türkiye'nin en önemli stratejik öneme sahip kentlerinden birisi. Çok geniş bir hinterlandı var. Mersin; İç Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun dışarıya açılan kapısıdır. Mersin için önemli olan, çok odaklı bir ekonomik yapıya sahip olması, limanıyla, serbest bölgesiyle, organize sanayi bölgesiyle ve lojistik ağırlığıyla Türkiye'nin önemli bir ticaret merkezine

sahip olmasıdır. Mersin'in büyük sanayi tesisleriyle, tarımsal üretimi ve turizm açısından da çok önemli imkanları vardır" dedi.

2006 yılında Mersin'den Çin'e 6 milyon dolarlık ihracat, 46 milyon dolarlık da ithalat yapıldığına işaret eden Kadri Şaman, "İthalat ve ihracatta çok ciddi bir dengesizlik var. Türkiye'nin Çin'den 9 buçuk milyar dolarlık bir ithalatımız var. 700 milyon dolar civarında da ihracatımız var. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarla bu dengeleri daha iyi bir noktaya getirebiliriz" diye konuştu.

Çin Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Bölgesi İdare Ofisi Başkan Yardımcısı ve Çin Yatırım Heyeti Başkanı Zhongliang Wen ise, geçtiğimiz günlerde yapılan 15. Karma Ekonomik İşbirliği toplantısında Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in görüşmesindeki önemli teklifleri yerine getirmek amacıyla Mersin'e geldiklerini söyledi. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin yatırım ortamını inceleyerek, buradaki yatırım avantajlarını Çin'de bulunan büyük firmalara

anlatacaklarını ve onları Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik edeceklerini anlatan Wen, "Bu çalışmaların sonucunda bizim amacımız, güçlü olan Çin firmalarının Türkiye'de yatırım yapmalarının yolunu gözlemektir. Çin Halk Cumhuriyeti her zaman Türkiye ile olan ticaret ve ekonomik işbirliğine önem veriyordur. Mevcut bulunduğu ticaret dengesizlik sorununu da hiçbir zaman inkar etmedik. Bu konuda bizim fikrimiz, bizim bakanımızın da sürekli vurguladığı gibi buradaki dengesizlik, Çin tarafına göre ticaret fazlası

bizim peşinde koştuğumuz bir konu değildir. Dünyada birçok önemli ticaret ortamında olduğu gibi Türkiye'yle de dengeli bir şekilde ticaret yapmak istiyoruz. Bu konuda çok net bir düşüncemiz var ve her zaman bunu söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Bugünkü dengesizlik durumunun altında iki ülkenin sanayi altyapısıyla çok sıkı bir bağlantı olduğunu dile getiren Zhongliang Wen, Çin'in en çok ihracat edilen ürünlerden önemli bir kısmının büyük uluslararası yabancı firmaların Çin'de fabrika kurup ve üretim yapıp diğer ülkelere sattığı ürünlerden oluştuğunu kaydetti.

Çin ile Türkiye'nin avantajlarıyla dezavantajları kıyaslandığı zaman iki ülkenin birbirine büyük bir ihtiyaç duyduğunun görüldüğünü belirten Zhongliang Wen, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin son zamanlarda bu dengesizliğin çözülmesi için gösterdiği çabaları tekrar söylemek istiyorum. Öncelikle dünyada birçok ülkede ihracatı artırmak için uygulanan vergi iade sistemi vardır. Çin hükümeti ise, bu vergi iade sistemini zayıflaştırdı. Bunun amacı da daha az ihracat yapmaktır. Bu senenin ilk aylarına baktığımız

rakamlarda Çin-Türkiye ticaret hacmini devamlı olarak geçmekle birlikte Türkiye'nin Çin'e ihracat artış hızı, Çin'in Türkiye'ye ihracat artış hızından daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz firmalarımızı yurt dışına teşvik ediyoruz ve yurt dışında üretim ve yatırım yapmalarını istiyoruz. Böyle bir güce sahip olmak da son yıllardaki büyük gelişmenin sonucudur" diye konuştu.

Zhongliang Wen, 2006'nın istatistiğine göre finans sektörü dışında, Çin'in dünyanın diğer ülkelere yaptığı yatırımın 70 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, özellikle son 2-3 yılda yurt dışına yatırım yapma hızının arttığını, bu sene sonunda finans sektörü dışında yurt dışına yapılan toplam yatırımın 100 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi. Wen, Çin-Türkiye ekonomik işbirliğine yeni bir unsur katmak için yatırım konusunda sevindirici bir şeyler yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Pekin Ticaret Başmüşaviri Zülfikar Kılıç ise, Çin'in 2006 yılı itibariyle 120 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"2007 yılı sonu itibariyle bunun 180-200 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Bu durum Çin'i de rahatsız ediyor. Mevcut dış ticaret fazlasını azaltabilmek için, bir anlamda ihracatının artışını düşürebilmek için, önceden uyguladığı ihracata verdiği vergi iadesini bazı ürünlerde sıfır seviyesine indirdi, bazı ürünlerde de yüzde 13'ten yüzde 5'e düşürdü. Bu uygulama, yaklaşık 2 bine yakın ürünü kapsıyor. Çinliler, hem KDV iadesini hem de ihracat teşvik iadesini kademeli olarak düşürüyorlar" dedi.

(ÖT-MT-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title