Haberler

Çin: Size Güveniyoruz Daha Çok İşbirliği İstiyoruz

Abone Ol

İstanbul'da Türk-çin İş Forumu'na Katılan Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, 'Türkiye ile Çin Arasındaki İşbirliğine Güvenimiz Tamdır.

İstanbul’da Türk-Çin İş Forumu’na katılan Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, "Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğine güvenimiz tamdır. Biz somut işbirliği istiyoruz. Boş boş konuşmuyorum" dedi.

ÇİN Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğine güvenlerinin tam olduğunu ve daha somut işbirliği istediklerini belirtti. Türk-Çin İş Forumu’nun açılışında konuşan Bo, Türkiye’de çok sıcak bir dostlukla karşılandığını, kendisini eve dönmüş gibi hissettiğini söyledi. İki ülke arasında ticaret hacminin geçen yıl yüzde 50 oranında arttığını, yılın ilk 4 ayında ise yüzde 100 artış olduğunu ifade eden Bo, Türkiye ile Çin arasında temasların yoğun şekilde sürmesi halinde daha büyük başarılar elde edileceğini vurguladı.

İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ:

Bo, "Heyette bizim önde gelen şirketlerimizin temsilcileri var. Telekomünikasyon, mühendislik şirketlerimiz var. Türkiye ile işbirliği yapmak istiyorlar" dedi. Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin yeni bir aşamaya geldiğini söyleyen Bo, "Türkiye’ye ilk gelişim. Bir kaç sene önce gelseydim belki daha iyi olurdu. Türkiye tahmin ettiğimden daha güzel bir ülke. İstanbul harika bir şehir. İstanbul Boğazı dünyada eşsiz. Asya’da oturup, Avrupa’ya bakıyoruz. Bu insanı duygulandırıyor" diye konuştu.

NAPOLYON’UN SÖZLERİ:

Napolyon’un "Eğer dünya bir ülke ise onun başkenti İstanbul olmalı" ve "Çin’in içinde uyumuş aslan var, uyanırsa bütün dünya sarsılacaktır" sözlerini hatırlatan Bo Xilai, "Çin olarak şu anda uyanmış sağlayabiliriz. Napolyon, Türkiye ve Çin hakkında ön tahmin yapmıştır. İki büyük ulus olarak ellerimizi daha sıkı tutmuş bulunuyoruz" dedi. Konuk Bakan Bo, Türkiye’nin olağanüstü ürünleri bulunduğunu, meyve ve sebze üretiminde dünyada 4’üncü sırada geldiğine dikkati çekerek, "Dünyada 32’nci büyük nüfusa sahipsiniz ve dünyada meyve sebze tüketiminde 4’üncüsünüz. Meyve ve sebze yiyenler daha fazla vitamin alıyor. Daha akıllı oluyor ve ticarette daha başarılı oluyor. Bazı ülkeler hamburger yiyor, şişmanlıyor. Sizi çok sağlıklı görüyorum" diye konuştu. Türkiye’nin mermer rezervinde dünyada birinci, çimento ve demir çelikte 9’uncu sırada olduğuna işaret eden Bo, Türkiye’nin gelecekte dünyada uluslararası ticarette çok önemli rol oynayacağını belirtti.

BOŞ BOŞ KONUŞMUYORUM:

Türkiye ile Çin arasındaki dostluk ve işbirliğinin çok eskilere dayandığını, Çin’de içtikleri şarapların 6 bin yıl önce Anadolu’dan kaynaklandığını anlatan Bo, İstanbul’un Çin için yabancı gelmediğini, İstanbul’un antik İpek Yolu’nun bitiş noktası olduğunu söyledi. Bo Xilai, "Topkapı Sarayı’nda, Çin’den gelen Çin hanedanlığında yapılmış 10 binden fazla değerli porselen saklanıyor. Bunları Çin’de bile göremiyoruz. Bu geçmişte iki ülke arasındaki bağın ne kadar sıkı olduğunu gösteriyor" dedi. Türkiye ile Çin’in ekonomik geleceğinin çok parlak olduğunu belirten Bo, iki ülke arasında 5 sene önce 1.4 milyar dolar olan ticaretin geçen sene 1.8 milyar dolara yükseldiğini, iki ülke arasındaki ticaretin yıllık yüzde 30-40 artması durumunda 10 sene sonra Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin çok büyük olacağını vurguladı. Bo, "Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğine güvenimiz tamdır. Biz somut işbirliği istiyoruz. Boş boş konuşmuyorum" dedi.

5 DALDA TEŞVİK:

İki ülke arasında işbirliğini 5 alanda teşvik etmeye çalışacaklarını dile getiren Bo Xilai, şunları kaydetti: "Daha fazla Türk ürünlerini Çin pazarına çekeceğiz. Türkiye’den daha fazla mal almaya çalışacağız. Biz daha dengeli dış ticaret kurmak istiyoruz. Eğer ticaret fazlanız varsa döviz rezerviniz büyük olur. Şu anda bizim 1 trilyon dolar döviz rezervimiz var. Uzmanlara göre 500 milyar döviz rezervi yeterli. Doların değeri düşünce, orada yatırdığımız paranın değeri de düşüyor. Elimizde bu kadar para var. Biz Türkiye’den daha fazla mal alabiliriz. Bu da benim arzumdur. Siz, neleri satabileceğinizin bir listesini yazın." İkinci olarak Çinli iş adamlarının Türkiye’de yatırım yapmaya teşvik edeceklerini söyleyen Bo, Türk iş adamlarının da Çin de yatırım yapmalarını istediklerini belirtti. Bo, Çin’deki döviz rezervinin ve ihracatın yarısından fazlasının yabancı yatırımlardan kaynaklandığını, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bo, "Türkiye’nin 3 avantajı var. Altyapısı çok iyi, Türk politikası çok açıktır, işbirliği havası açıktır ve olağanüstü coğrafi konuma sahipsiniz. Dünyada bu şekilde ikinci bir ülke yok" dedi.

El ele ihalelere girelim

TÜRKİYE’nin müteahhitlik konusunda dünyanın en iyisi olduğunu, bu alanda da işbirliği yapabileceklerini ifade eden Xilai Bo, "Türk müteahhitlik firmaları dünyada 83 milyar dolarlık iş aldılar. Bu büyük başarıdır. Çin de müteahhitlik konusunda büyük ilerleme kaydetmiştir. Müteahhitlik konusunda ele ele ihalelere katılabiliriz" diye konuştu. Havacılık konusunda da Çin tarafı olarak Türkiye’ye olumlu cevap vereceklerini söyleyen Bo, ucuş sayısının arttırılması gerektiğini, Çin’e döndükten sonra konuyu Çin Ulusal Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığına ileteceğini aktırdı. Çin ve Türkiye arasında turizm ve kültürel işbirliğinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Bo, "Geçen sene 40 milyon vatandaşımız dış seyahat yaptı. Türkiye Çin’de çok meşhurdur. İnanıyorum ki daha fazla Çinli Türkiye’ye gelmek isteyecektir. Turizm alanında işbirliğini arttırmalıyız" dedi.

Karşılıklı ticaret 16 kat arttı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1996-2006 yılları arasında 16 kat artış gösterdiğini, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalatın 10 milyar dolara yaklaştığını, Türkiye’nin ihracatının ise 1,1 milyar dolar olduğunu söyledi. Satıcı, "Çinli meslektaşlarımızı Türkiye’de yatırım yapmaya çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title