Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu Açıklaması
Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünyadaki ticari faaliyetlerin yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğini belirten Citibank Serra Akçaoğlu, 2030 yılında ise dünyadaki en büyük gayri safi milli hasılanın Çin’den beklendiğini söyledi.
Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünyadaki ticari faaliyetlerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğini belirten Citibank Serra Akçaoğlu, 2030 yılında ise dünyadaki en büyük gayri safi milli hasılanın Çin'den beklendiğini söyledi.
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin öğleden sonraki ilk oturumda, Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceği tartışıldı. Cahit Paksoy'un moderatörlüğünü üstlendiği oturumda Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördürcü, China Power Başkan Yardımcısı Liu Xuefeng, China Union Pay Başkanı Wenchao Shi katılımcılara İpekyolu hakkındaki düşüncelerini aktardı.
2050 yılında dünyadaki ticaret faaliyetlerinin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğini belirten Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, 2000'li yılların başlarında Türkiye'nin Çin ile 1 milyar Doların altında ticaret yaptığını hatırlattı. Akçaoğlu, "2014 rakamlarına bakacak olursak, 3 milyar Doların altında ihracat yaparken, 27 milyar Dolar ithalat gerçekleştirmişiz. İki hükümet arasındaki anlaşmaya göre, bu rakamlar birlikte 100 milyar Dolara çıkarmayı hedefleniyor. Her iki ülkenin de bankacılık sektörü çok kuvvetli. Her iki ülkede de çok değerli ve etkili yatırımcılar var. Türkiye'deki alt yapı yatırımlarını Çinli iş adamlarının büyük bir iştahı var. Bir çok yabancı sermayeli firma, Türkiye'yi bir yatırım bölgesi haline getirmiştir. Çin tarafından bakıldığında ise bizim ihracatımız tarım, ilaç sektörü ve katma değer ürünlerde çok büyük bir potansiyel görüyoruz. Bankacılık sektörü de bu potansiyeli desteklemek için büyük bir fırsat. Bundan sonraki dönemde rekabet değil, birliktelik modellerine gidilmesi gerekiyor. Çin'de yerel bir firmayla ortaklık yaparak mevzuatı çok iyi anlamak gerekiyor. Ülkemiz bir çok sektör konusunda zengin. Bu konuda da ortak sinerjilere ihtiyaç var diyorum" diye konuştu.
"İPEKYOLU ENERJİ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLGE"
İpekyolu üzerinde enerji kaynakları bakımından çok önemli olan hidro karbonların bulunduğuna dikkat çeken Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördürcü, "Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbeycan olsun, buralardan bu yollar geçiyor. Bu yolun iki tarafında da, doğusunda da batısında da bu enerjiye olan ihtiyaç hakikaten çok önemli. Bu yol artık çok stratejik bir yol. Bu yolun tekrar eskisi gibi işlemesi gerekiyor. Ama bu ticarette başka bir şeyler taşıyarak önemli bir yere geleceğimizi düşünüyorum. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere baktığımızda pek de memnun değilim. Sebebi, yapılan ihracat ile ithalat arasında uçurumlar var. Bizim aldığımız ürünün sattığımız üründen fazla olmasından artık kurtulmamız gerekiyor. Bu, Türk iş adamı olarak beni çok rahatsız ediyor. Ama bir yönden de baktığımız zaman Türkiye olarak ileri teknoloji ürünleri kullanıyoruz. Bunun hepsini neredeyse Çin'den gerçekleştiriyoruz. Çünkü bir dizüstü bilgisayarı düşünürseniz Avrupa'dan 325 Dolara alıyorsunuz ama Çin'den 165 Dolara" dedi.
"TÜRKİYE İLE ÇİN ARASINDAKİ TURİZMİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"
Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiler hususuna çok kafa yorduklarını belirten China Power Başkan Yardımcısı Liu Xuefeng, "Maalesef bir cevap bulamıyoruz. İpekyolu'nun altında bir sır vardı. Hiç kopmayan bir iletişim sağlıyordu. İpekyolu'nun her tarafındaki ülkeler birbirlerinin eksiklerinin gidermeye çalışıyordu. Beraber çalışarak İpekyolu'nu tekrar canlandırabiliriz. Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracata değişik ürünler kazandırması gerekiyor. Benim gördüğüm kadarıyla deri ürünlerini Türkiye bizden daha ucuza imal ediyor. Ama biz bunları Çin'de göremiyoruz. Bunun için birbirimizi çok iyi tanımamız gerekiyor. Türk şirketleri Çin'deki müşterilerinin taleplerini anlayabilirlerse başarılı olabilirler. Turizm konusunda da Türkiye çok başarılı. Daha önce bir çok yer gezdim. Türkiye'nin elindeki en iyi kartlardan bir tanesi de turizmdir. Türkiye ile Çin arasındaki turizm çok daha iyi yerlere gelmelidir. Son olarak da şunu söylemek istiyorum. Ankara ve İstanbul dışında Türkiye'nin bazı bölgelerinde ticari işlemleri yapamıyoruz" diye konuştu.
"TÜRKİYE VE ÇİN ARASINDA TİCARİ DENGEYİ KURMALIYIZ"
Çin'in sadece ihracat için çalışmadığını ifade eden Cihina Union Pay Başkanı Wenchao Shi, "Biz ticaret yapıyoruz. O yüzden elbette Türkiye'yede ihracat yapıyoruz. Ancak sizden ticari cari açığınız kadar ihracat almıyoruz. Siz bizden bunun artmasını istiyorsunuz. Ben de bunun artmasını istiyorum. Sürdürülebilir bir ticaret dengesi oluşturabilirsek her iki ülke de bunun faydasını görecektir. Bunun için bir an önce bu ticaret sıkıntısını gidermemiz gerekiyor. Geçmişte bizde cari açıkla baş başa kaldık. Atılabilecek adımlardan bir tanesi de yeni bir denge kurmaktır. İpekyolu'nun tekrar faaliyete geçmesi hareketlilik getirecektir" dedi. - BURSA