Haberler

'Çöpcüler Kralı' Oluyor

Abone Ol

Duayen otomotivci Jan Nahum, 2008 yılında 20 milyon dolara Pamukova'da kurduğu katı atık dönüşüm tesisinin ikincisini Bilecik'te açıyor.

Tofaş eski CEO'su ve Karsan Murahhas üyesi Jan Nahum, kurucu ortağı olduğu şirketi Heksagon ile belediyelerin çöpüne talip. Akşam'ın haberine göre ilk olarak 2008 yılında Pamukova'da 20 milyon dolar yatırımla katı atık işleme tesisi kuran Nahum, şimdi de Bilecik'te yeni bir atık toplama ve işleme ihalesini kazandı. İl sınırları içindeki tüm belediyelerin katı atıklarının toplanıp işlenmesi için ön protokol Bilecik Belediyeler Birliği Başkanı Selim Yağcı ve Jan Nahum tarafından imzalandı.

İHALE BEDELİ 32 MİLYON TL

Bilecik Belediyesi tarafından 32 milyon lira bedelle açılan ihaleyi kazanan Nahum, Yap-İşlet-Modeli'yle 29 yıl boyunca tüm ilçe belediyelerin atığını toplayıp, kuracağı entegre tesiste işleyecek. Bilecik Kızıldamlar bölgesinde 200 dönümlük arazide kurulacak yeni tesisin, en geç 30 ay içinde işletmeye açılması planlanıyor.Kurulacak tesiste, her yıl Bilecik'te toplanan 46 bin ton atık işlenecek. Ambalaj atıklarının yüzde 90'ı geri kazanılırken, dönüştürülen diğer atıklar gübre olarak değerlendirilecek. Tesis, geri kazanılamayan atıkları kullanarak her yıl 19 milyon kWs elektrik üretecek. Sadece üretilen elektrik enerjisinin yıllık değeri bile 4 milyon liraya ulaşacak. Kağıt, plastik, metal, cam ve gübre gibi materyallerin satışı da düşünüldüğünde tesisin yarattığı ekonomik değer daha da yükselecek.

BİYOGAZ DA ÜRETECEK

Heksagon'un Bilecik'te kuracağı ikinci entegre tesis, elektrik ve ısı enerjisi dışında biyogaz üretimi de yapacak. Bunların satışından da önemli bir gelir yaratacak olan tesis, 2041 yılına kadar toplam 4 milyon ton katı atığı işleyip, yüzde 50'lik bir bölümünü yeniden kullanılmak üzere pazarlayacak. Tesiste 250 kişilik bir istihdam da sağlanacak.

EVSEL ATIKLAR İŞLENECEK

Sadece Marmara Bölgesi'nin değil Türkiye'nin en küçük illerinden olan Bilecik'in ilçeleriyle birlikte toplam nüfusu 203 bin. Merkeze 10 km uzaklıkta inşa edilecek tesiste, yüzde 58 evsel, yüzde 21 ambalaj atıkları geri dönüştürülecek. Dönüştürülemeyen atıklarsa, çevreye zarar vermeyecek hale getirilip saklanacak. Kurulacak dönüşüm tesisine hem kapasite hem de yapılan imtiyaz sözleşmesi gereği başka illerden atık getirilmesi mümkün olmayacak.

DENİZ SUYU ARITIMI DA YAPIYOR

KURUCU ortakları Jan Nahum ve Calude Nahum olan Heksagon Katı Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş., Heksagon Global'in katı atık yönetimi projelerini geliştirip yöneten bir iştiraki olarak 2008'de faaliyete başladı. Türkiye'nin enerji konusundaki dışa bağımlılığını azaltmayı da hedefleyen şirket, katı atık yönetimi konusunda yeni teknolojiler geliştiriyor. Heksagon'nun diğer çalışma alanlarınıysa yenilenebilir enerji, nano teknoloji, danışmanlık, deniz suyu arıtımı ve otomobil tasarımı oluşturuyor.

BİLECİK GELİRDEN PAY ALACAK

BİLECİK Belediyeler Birliği Başkanı Selim Yağcı; 'Uzun süredir planladıkları tesisin hayata geçirilmesinin il geneli için büyük önem taşıdığını belirterek; 'ihale sonunda bölge belediyelerimizdeki çöp toplama işi de Hexagen tarafından yapılacak. Toplanan atıklar dönüştürülüp ekonomiye kazandırıldığında oluşacak değerin yüzde 8'lik bölümü de belediyelerimize aktarılacak. Hem önemli bir çevre sorununu çözüp hem de gelir yaratıyoruz' diye konuştu.

BELEDİYE ÇÖPÜ ALTIN GİBİ DEĞERLİ

GÜNLÜK kişi başı 1,21 kg katı atık üretilen ülkemizde toplam 3.215 belediye her yıl yaklaşık 30 milyon ton çöp topluyor. Sadece 12 belediyede AB standartlarında işleme tesislerinin bulunması, bu alanda büyük bir iş hacmi oluşturuyor. Toplanan atıkların tekrar değerlendirilmesi, ısı, elektrik, biyogaz gibi fiyatı her geçen gün artan enerjilerin üretilmesi çöpün ekonomik değerini yükseltiyor.

TÜRKİYE'DE 200 BİN KİŞİ GEÇİNİYOR

EN fazla çöpün çıktığı ilimiz İstanbul'da, işin ilk halkasını sokak toplayıcıları oluşturuyor. Yapılan bir araştırmaya göre sadece İstanbul'da 100 bin sokak toplayıcısı bulunuyor. Ülke genelinde 200 bin kişinin çöp topladığı tahmin edilirken, toplanan kağıt, demir, plastik gibi dönüştürülebilir materyaller, önce belirli merkezlerde toplanıp, sonra dönüşüm tesislerine pazarlanıyor. Sokak toplayıcılarının aylık gelirlerinin de 1.500-3 bin lira arasında değiştiği tahmin ediliyor.

İLK TESİS 2008'DE AÇILDI

Heksagon'nun entegre katı atık dönüştürme tesisinin ilk örneği Pamukova'da 2008 yılında inşa edildi. Bölge belediyelerinden toplanan katı atıkların yeniden dönüştürülüp ekonomiye kazandırıldığı tesis, 20 milyon dolara mal oldu. Avrupa'nın bu alandaki en gelişmiş tesislerinden biri olarak gösterilen işletmenin ikinci bir örneği Bilecik'te maksimum 30 ay içinde inşa edilecek. Pamukova tesisinde atıkların ayrıştırılması dışında biyogaz ve önemli miktarlarda elektirik de üretimi yapılıyor.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Selim Yağcı Jan Nahum Pamukova Bilecik Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title