Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'ndan Merkez Bankası'na Sert Sözler

Güncelleme:
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Merkez Bankası tartışması Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, tartışmasıdır."dedi.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Merkez Bankası tartışması başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır" dedi.

Ertem, Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ekonomi Çalıştayı"ında "Şehir ve Ekonomi" konulu sunum yaptı. Konuşmasında, Merkez Bankası tartışmalarına değinen Ertem, Türkiye'de isminde "Cumhuriyeti" değil de "Cumhuriyet" geçen iki kurum olduğuna işaret etti.

"YANLIŞ YERLERDEN TARTIŞIYORUZ"

Bunlardan birinin Cumhuriyet Savcılıkları olduğunu bildiren Ertem, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de iki kurum vardır 'Cumhuriyet' ile biten, -i eki almayan. Biri Cumhuriyet Savcılıklarıdır, sizin adınıza, yani halkın adına, milletin adına onların hukuk alanında garantisidir ve savunucusudur. İkinci kurum Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'dır. O da sizin malınız, mülkünüzdür. Sizin bütün yıl boyunca Türkiye'nin yarattığı milli gelirde sizin çabanızdır, emeğinizdir, birikiminizdir, bunun savunucusu ve koruyucusudur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve bu kadar önemli bir kurumu biz esasında çok yanlış yerden tartışıyoruz."

"MERKEZ BANKASI TARTIŞMASI BAŞKANIN KİM OLACAĞI TARTIŞMASI DEĞİLDİR"

Merkez Bankası başkanının kim olacağı tartışmalarının yerinde tartışmalar olmadığına işaret eden Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz bir Merkez Bankası tartışması yapıyoruz. Merkez Bankası tartışması, buradan çok açık olarak ifade edeyim ki başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır. Bu anlamda Türkiye ekonomisinin, Türkiye para politikasının nereden belirleneceği, Samsun'dan mı, Canik'ten mi yoksa Londra'dan mı, Washington'dan mı belirleneceği tartışmasıdır. Merkez Bankası tartışmasına biz böyle bakamazsak, yalnızca bir başkan tartışmasına indirgersek çok büyük tuzağa düşmüş oluruz."

"HEPİMİZ MERKEZ BANKASI CAHİLİYİZ"

Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın yapılanması hakkında akademisyenler de dahil, insanların yeterince bilgi sahibi olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası başkanının kim olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Çok değerli bir akademisyen, Erdem Başçı ama Merkez Bankasında siz 15 genel müdürlük olduğunu, para politikaları kurulu üyelerinin kaç kişi olduğunu, Merkez Bankasının Türkiye'nin en önemli kurumsal yapılarından bir tanesi olan bu kurumsal yapının nasıl yapılandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz adeta. Akademisyenlerimize kadar, iktisat hocalarımıza kadar. Neden? Çünkü bize bu iş şimdiye kadar tartıştırılmamış. Yalnızca başkan üzerinden çok sudan bir tartışma yapmışız."

ANAYASA TARIŞMALARI

Anayasa tartışmalarına da değinen Ertem, "Bugün yine gündemde bir anayasa tartışması var. Türkiye ne yazık ki 1982 Anayasası ile yönetiliyor. Bunu hak etmiyoruz. Yaşadığımız bazı sorunların kaynağında hala 1982 Anayasası'nda diretilmesi ve ne yazık ki Meclis'teki partilerin de biliyorsunuz, muhalefet partileri şimdi Anayasa Komisyonu'ndan da çekilecekler gibi gözüküyor ama özellikle millet, hak etmediği 1982 Anayasası'nı değiştirecektir diye ben inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"1982 Anayasası tartışması esasında Türkiye'de bir sistem tartışmasıdır." diyen Ertem, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın yerel ve milli dediği olgu ekonominin, siyasetin yerellerden belirlenmesidir. Yoksa yerel ve milliden Türkiye'nin 1930'lardaki, 40'lardaki gibi 20. yüzyılda olduğu gibi içe kapanması, Türkiye'nin içe kapalı bir ulus devlet olarak devam etmesini kesinlikle anlamıyoruz ve anlatmıyoruz. Yerel ve milli derken dışa tam açık, demokratik ama kararları milletin aldığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bu anlamda bir anayasadan bahsediyoruz. Bir anayasa ne anlatır? Benim anladığım anayasa bir toplumsal mutabakattır. Bireyin devlete karşı olan haklarını garanti altına alır. Bu anlamda çok demokratik bir adımdır ve bu toplumsal mutabakatın tezahürüdür. İkinci olarak devletin yeniden yapılanması ve devletin millete karşı ödevlerinin tanımlanmasıdır. Bunların yazılı hale getirilmesidir. Devlete karşı bireyi koruyan, devletin kurumlarının millet için yeniden yapılanmasıdır. Millet için, millete rağmen değil. Şimdiye kadar biz bunu millete rağmen yaptık, millet için yeniden yapılanmasıdır. Merkez Bankasının da millet için yeniden yapılanmasıdır. Bu anlamda Merkez Bankası tartışmasıyla yeni anayasa tartışması aynı tartışmadır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Cemil Ertem Ekonomi Ekonomi Ekonomi Canik Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

CV2:

ASKERİ VESAYET HSYK VESAYETİ VB. DEDİNİZ KURUMLARIN HALİ BELLİ MERKEZ BANKASINIDA MI ŞEY EDECEKSİNİZ. OLDU OLACAK BANKANIN REZERVLERİNİ BAĞLAYIN SARAYIN DEPOSUNA

Yanıtla117
AKEPE BİTİRDİN MEMLEKETİ.:

TAYYİP BAŞKAN OLAMASA ŞİMDİKİ ANAYASA İYİ DERSİN KURNAZ SENİ.

Yanıtla66
Oz:

Faiz indirmiş daha az günaha gireceğiz diye sevinmeniz lazım

Yanıtla02
vatandaş.:

ethem demişti ya jöleli yiğit bulut la bunun ilişkisi var diye o aklıma geldi birden.

Yanıtla02
hamido:

afyonkarahisar ilimiz bir patpat diye taşıt yaptı , 20 yıl önceydi valilik bunu yasaklamak için elinde n geleni yaptı, neymiş kaza yapma riski varmış patpat kazalarında ölümler oluyormusmus, o zamanlar, anlayacağınız bilmediğimiz çok oyun var bu vatanda

Yanıtla01
yok kutup ayısı:

yık yık insanlar bi oranın güvenilir olduğununu düşünüyor en azından bir kısmı o da gitti zaten bütün parayı sarayın odalarına taşırsınız. . hep birlikte batarız bakın bakalım döviz rezervi kaç gün dayanır o saatten sonra da tekrar adamları getirsenizde fayda etmez ülke BATAR AMA RAHAT OLUN SİZ SONUNU GÖREMEZSİNİZ. . .

Yanıtla01
hamido:

lozan anlaşması bence herşey orda gizli, yoksa bir memleket düşünün 80, 90 yıl kahramanliklariyla akilliligiylaa ovunecek ozanın büyük bir başarı olduğunu okullarında okutacak, ama bir araba fabrikası dahi yapamayacak, de gedinlaa

Yanıtla01
16spor:

benim bildiğim M. Bbankası , Türkiye ve ingilizlere ortak kuruluyor , daha doğrusu zorlanıyor, ilk yıllarda ingiliz payı ? sonra ki hükümetlerde ise bu oran ` lara düşürülüyor ve bu oaranı düşürmek isteyen her hükümet kıyıma uğratılıyor, şimdilerde ise Türkiyemizin oran p civarında , tamamen milli olamadığı için MB gerekli adımları atamıyor, o kimlerinin pek sevmediği uzun adam sayesinde ve ALLAHIN inayetiyle bu sorunda çözülecektir, bir zamanlar 2. Abdulhamide kızıl sultan deyen zümreye dikkat!!!

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title