Haberler

Cumhurbaşkanlığı'na Sunulan Korkunç GDO Raporu

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği gıda güvenliğine ilişkin raporda, GDO ve kanser ilişkisine dikkat çekti.

Gıda güvenliği, GDO'lar, hormonlu gıdalar ve kanser konularında araştırmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği gıda güvenliğine ilişkin raporu Milliyet'le paylaştı.

Dizdar, raporda GDO ve kanser ilişkisine dikkat çekerek, "GDO ürünler toplumun tüketimine doğrudan ya da dolaylı ama zaman kısıtlaması olmaksızın sunulmuştur. Bu yaklaşım çok ciddi bir risktir, zira genetiği değiştirirken güdülen amaç, onu tüketenin metabolizmasındaki bir değişikliği ve buna bağlı olarak daha çok ürün alınmasını hedeflemektedir. Hiçbir inek durup dururken günde 30-40 litre süt veremezken, bunun ancak GDO yem ile sağlanabiliyor olması, bu biyolojik etkinin açık kanıtıdır" diye yazdı.

RAPORU CUMHURBAŞKANINA GÖNDERDİ

Dizdar, 'Cumhurbaşkanlığı Uzmanı' imzasıyla Sümeyra Merve Kılınç'tan kendisine bir mail gönderildiğini, mailde kendi yazdığı "Yemezler" adlı kitabından alıntılar yapılarak sorular sorulduğunu ve kendisinin de bu kapsamda Kılınç'a "Yemezler Hakkındaki Yanıtlar" başlıklı bir rapor hazırladığını anlattı.

'BU ÇOK CİDDİ RİSK'

Dizdar, raporunda, "kanser ve GDO arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişki bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine şunları kaleme aldı:

"Kanser ve genetiği değiştirilmiş ürünler (GDO) arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişkinin bulunmaması, olmamasına değil, araştırılmasına müsaade edilmemiş olmasına bağlıdır. GDO ürünler patent koruması altındadır ve bu nedenle yapılacak araştırmalar ve elde edilecek sonuçların yayınlanması patent sahibinin kontrolündedir. Bu konuda resmi gerekçeyle yapılmış çalışmalar ise sadece 90 günlük besleme çalışmalarıdır, 90 gün sonrasında deney hayvanlarının hayatta olması 'yeterli' bulunmuştur. Buna karşılık GDO ürünler toplumun tüketimine doğrudan ya da dolaylı, ama zaman kısıtlaması olmaksızın sunulmuştur. Bu yaklaşım çok ciddi bir risktir, zira genetiği değiştirirken güdülen amaç, onu tüketenin metabolizmasındaki bir değişikliği ve buna bağlı olarak daha çok ürün alınmasını hedeflemektedir. Hiçbir inek durup dururken günde 30-40 litre süt veremezken, bunun ancak GDO yem ile sağlanabiliyor olması, bu biyolojik etkinin açık kanıtıdır. Ne var ki endüstri piliç ya da inek olsun, ürünü 'ekonomik ömür' çerçevesinde değerlendirmektedir. Yani pilicin kesim boyutuna eriştiği 40-45 günlük dönemde canlı olması (sağlıklı olması dikkate alınmaz) 'ekonomik ömrünü tamamlamış' olduğu şeklinde nitelendirilmektedir. Benzer durum endüstriyel inekler için de söz konusudur, süt verimi azaldığı anda kesime gönderilir. Dolayısıyla GDO yemin bu hayvanlardaki uzun süreli sağlık kanser etkisinin araştırılması olasılığı da sınırlıdır."

'KANSERLE İLİNTİLİ'

"Kanser ve gıda arasındaki bağlantıya kuvvetle vurgu yapılmasına rağmen sigara, radyasyona maruz kalma gibi daha önemli etkenlerden bahsedilmemiştir" şeklindeki bir başka soruya ise Dizdar şöyle karşılık verdi:

"Sigaranın akciğer ve mesane kanserine, radyasyonun da kemik iliği kanseri, lösemiler ve sarkomlara neden olduğu zaten bilinmektedir. Ülkemizde son 20 yıl içerisinde kanser başta olmak üzere, diyabet, otizm, obezite, astım gibi pek çok hastalık ve doğal yolla üreyememe gibi sorunlarda ciddi artış bulunmaktadır. Buna karşılık, sigara ve Alkol tüketim rakamlarında değişiklik olmamasının ötesinde, azalmış, kapalı alanlarda tütün içilmemesi gibi kanunlar sayesinde, dumana maruz kalma olasılığı daha da düşmüştür. Dolayısıyla hastalıkların artışındaki illiyet ilişkisi başka yerde, daha doğrusu toplumun bütününün maruz kaldığı unsurlarda aranmak zorundadır. Böyle bir illiyet ilişkisi ancak aşırı işlemden geçirilerek değer kaybeden süt ve yoğurt gibi gıdalar, piliç ve yumurta gibi yeme dayalı (yarı kimyasal) et üretimleri ve elbette derinliğini bilemediğimiz tarım ilaçları ile kurulabilmektedir. Bu gözlemi destekleyen bir diğer neden ise kimyasal ya da genetik müdahale ile ucuzlamış olan gıdanın satışındaki başlıca yol olan ucuz zincir marketlerin köylere varacak kadar genişlemesidir."

'TAVUK DİYE SATILAN TÜM ÜRÜNLER PİLİÇTİR'

Dizdar'a yöneltilen bir soruda, "Tavukların 45 günde kesildiği, jöle oluşmadığı, GDO ile beslenmesi sonucu kanser olduğu belirtilmiştir. Piliç etinin erken pişmesi hayvanın ırkı ve yaşıyla ilgilidir. Genç tavuk erken pişer ve daha lezzetlidir" ifadesi yer aldı. Dizdar ise buna şöyle cevap verdi:

"Piyasada tavuk niyetine satılan bütün ürünler piliçtir, yani 40 günlük civciv irileri anlamına gelmektedir. Bu hayvanların üretim yöntemleri son yıllarda en fazla okuduğum alanı oluşturmaktadır, zira doğanın dışına aşırı derecede sapma söz konusudur.

Doğal beslenen bir civciv 40 günde yumruk büyüklüğünün ötesine geçemediği gibi, aslında 4-6 aydan önce kesim aşamasına gelmezler. Dolayısıyla burada tartışılan fark 50 güne 42 gün değil, en az 4 aya 42 gündür. Tavuk ve piliç ise birbirinden tamamen farklı ürünlerdir." (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Üniversitesi Yavuz Dizdar Alışveriş Milliyet Ekonomi Ekonomi Ekonomi Alışveriş Sağlık Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

AKEPE BİTİRDİN MEMLEKETİ:

AKEPE ŞİMDİ GDO YU TAMAMEN SERBEST BIRAKIR . MALUM ZARARLIYMIŞ YA.

Yanıtla1010
cesur:

yanlış adama göndermiş GDO yu serbest bırakan adama. . . hiç bi halt olmaz. . . bizde kanserden ölmeye çocuklarımız hasta olmaya devam eder. . . partiye bağış her şeyi unutturur bakın . . BANKALAR hala dosya masrafını ödemedi ödediklerinde de faizlerini ödemiyor millete hizmet adı adalet olan bu partide YOK. . SIRFALAMAYIN ZAVALLILAR AKAPE HALA TAYYİBİN GÜDÜMÜNDE yapılanlardan da olanlardan da sorumlu. . .

Yanıtla216
Aynı Gemideyiz:

14 senedir TEK BAŞINA iktidar olanlara rapor göndermek ve buna KORKUNÇ GDO başlık atma. . (getirene , üretene onay veren kuruluşlar hangileridir sizce sevgili Milli İrade). Evlatlarımıza yedirdiğimiz bunlar için itiraz ettiğimizde bizler darbeciydik, hiç bir şeyi beğenmiyordukda

Yanıtla110
Adınızı Yazın:

Kapı önlerinde satılan Çips''lere, Enerji içeceklerine dur diyecek kimse yokmu, Jelebon şekerlere, Boyalı Yaş pastalara.

Yanıtla110
İYİ ÇEVRE, İYİ DNA, İYİ İNSAN:

BİYOLOGLAR BİZİM ÜLKEDE ÇOK DEĞER GÖRMÜYOR. ANCAK O BEĞENMEDİĞİNİZ MESLEK AMERİKADA BİR ELEKTRİK VEYA BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ KADAR DEĞER GÖRÜYORLAR. İNANMAZSINIZ HAVAALANINDA RESMİ GÖREVLİ BİR BİYOLOG İZİN VERMEZSE DİŞ FIRÇANIZI, HATTA BİR ELMAYI BİLE ÜLKEYE SOKAMAZSINIZ. LİMANDA ANALİZ EDİLEN BİR PRİNÇ GDO LUDUR DEDİKLERİNDE, İSTEDİĞİNİZ KADAR MEVKİ MAKAM SAHİBİ OLUN, ZENGİN OLUN BÜYÜK İNSANLARI TANIYIN, O ÜRÜN AMERİKADA HİÇ BİR YERDE SATILAMAZ. HANİ HEP DERİZ YA İNSANA VERİLEN DEĞER DİYE. İŞTE O

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title