Haberler

D-8 Başkanlar Zirvesi'ne Hazırlanıyor

Abone Ol

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın yer aldığı Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8), devlet/hükumet başkanlarının katılımıyla 2 yılda bir gerçekleştirilen ve en üst düzey karar alma organı olan Başkanlar Zirvesi'nin 9.su için Türkiye'de buluşmaya hazırlanıyor.

EFSUN YILMAZ - Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın yer aldığı Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8), devlet/hükumet başkanlarının katılımıyla 2 yılda bir gerçekleştirilen ve en üst düzey karar alma organı olan Başkanlar Zirvesi'nin 9.su için Türkiye'de buluşmaya hazırlanıyor.

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki sorunların D-8 ülkeleri arasındaki ilişkileri etkilediğini, tansiyonun düşmesini can-ı gönülden arzu ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin D-8'in ev sahibi, kurucusu olarak bölgedeki gücünü D-8'e yansıttığını kaydeden Mousavi, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan D-8'e büyük önem veriyor. Bunu her daim hissediyoruz. Bu desteği eylül ayında New York'ta yapılan D-8 Dışişleri Bakanları toplantısında da hissettik." dedi.

İstanbul'da 1997 yılında yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde D-8'in kuruluşunun açıklandığını hatırlatan Mousavi, "Türkiye bir sonraki zirveye, yani 9. Başkanlar Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. 2017 yılındaki bu zirvenin yer ve zamanı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm devlet başkanlarını Türkiye'de ağırlayacak ve bu D-8 ülkeleri için de önemli bir dönüm noktası olacak." diye konuştu.

Mousavi, uluslararası örgütlerde "zirve"nin büyük önemi bulunduğunu, karar organı olarak yapıyı koordine eden çalışmalara yeni kan sağlayacağını, siyasi gücün tüm organizasyona yansıyacağını ifade etti.

"Bölge ateş hattında"

Yeni bir zirvenin tam zamanı olduğunu vurgulayan Seyed Ali Mohammad Mousavi, "Bölge ateş hattında. Bence D-8 ülkelerinin bir araya gelip oturup dostluklarını pekiştirmeleri, aralarındaki işbirliğini arttırmaları ve böylece bölgede yaşanan ateşin söndürülmesine katkı sağlamak için önemli bir dönüm noktası." şeklinde konuştu.

Mousavi, Türkiye'de yapılacak zirveden çok umutlu olduğunu, potansiyelin harekete geçeceğine, siyasi iradenin yeniden kendini göstereceğine ve işbirliğinin gelişeceğine inandığını aktardı.

Terörün bölgedeki tüm ilişkileri de etkilediğini vurgulayan Mousavi, şöyle devam etti:

"Bölgedeki ateşin etkileri çok açık. Türkiye örneği üzerinden gidersek, mesela daha öncesinde Türkiye ve Suriye ilişkileri çok üst düzeydeydi. Aynı şekilde Irak ile ticari ilişkiler de üst düzeydeydi, şimdi ortadan kalkmış durumda. Farsçada bir söz vardı, 'Savaşın kazananı olmaz'. Bu ateş şu an hepimizi yakıyor. Benim ümidim başta Türkiye gibi büyük bir ulus olmak üzere bu ateş hattından bir an önce çıkmamız. Bu ateşin bir an önce sönmesi gerekiyor çünkü pek çok sorunlar yaratıyor. Milyonlarca mülteci başka ülkelerde özellikle Türkiye'de. Bu Türkiye için maddi ve manevi külfet. Bu külfetin ortadan kalkması lazım. Herkesin ülkesine dönmesi, barış içinde yaşaması lazım."

Bölgenin kısa sürede ateş çemberinden kurtulmasını ümit ettiğini söyleyen Mousavi, "Ümit ediyorum ama kısa vadede mümkün değil gibi görünüyor. Belki orta vadede de mümkün değil ama uzun vadede bu ateşten kurtuluruz." ifadelerini kullandı.

"Petrokimyada önemli aşamaya geldik"

D-8'in önemli işbirlikleri de sağladığını dile getiren Mousavi, petrokimyada dikkate değer bir aşamaya geldiklerini, merkezi İran'da olan bir petrokimya birliği oluşturduklarını, müzakerelerin sürdüğünü ve kısa sürede sonuca varacaklarını kaydetti.

Teknoloji transfer ağı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Mousavi, D-8'de petrokimya ve teknoloji transferi çalışmaları ileriye taşıyacaklarını, ayrıca sanayi, tarım ve sivil havacılıkltaki potansiyeli de kullanacaklarını ifade etti.

Vize serbestisi anlaşmalarında durum

D-8 toplantılarında vize anlaşmaları konusunun da ele alındığını aktaran Mousavi, şu bilgileri verdi:

"Vize anlaşması iş adamlarını kapsıyor ama karşılıklı vizelerin kaldırılması konusu da var. D-8 ülkeleri arasında, Türkiye- İran, Türkiye-Malezya arasında ve diğer ülkeler yani Pakistan- İran gibi... Zaten bu ikililer vizeyi halihazırda uygulamıyor, diplomatik pasaportlara da birçok ülke vize uygulamıyor. D-8 ülkeleri arasında son bir aşama kaldı, genel olarak vizelerin kaldırılması. Bununla ilgili müzakereler sürüyor. Bazı ülkelerin çekinceleri var, sınırları koruma açısından ama müzakere sürüyor."

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, İzmir'de düzenlenen D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı'nda da önemli işbirliklerine imza atıldığına işaret etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Pakistan Ekonomi Türkiye İran D 8 Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title