Haberler

Deik Iş Konseyleri Olağan Genel Kurulu - Deik Yönetim Kurulu Başkanı Vardan

Abone Ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, düşük küresel büyüme ve yavaşlayan dünya ticareti döneminde ülkenin refahının artması için ekonomik etki alanının genişlemeye devam etmesi gerektiğini belirterek, "Çalışmalarımızı niteliksel olarak güçlendirmek, niceliksel olarak artırmak zorundayız." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, düşük küresel büyüme ve yavaşlayan dünya ticareti döneminde ülkenin refahının artması için ekonomik etki alanının genişlemeye devam etmesi gerektiğini belirterek, "Çalışmalarımızı niteliksel olarak güçlendirmek, niceliksel olarak artırmak zorundayız." dedi.

Vardan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, DEİK'in yıl içindeki çalışmaları hakkında bilgi vererek, özellikle 15 Temmuz sonrası tüm DEİK mensuplarının gösterdiği performansın ayrı bir takdire layık olduğunu söyledi.

Darbe girişimi sonrası birçok çalışma yaptıklarını dile getiren Vardan, "Hain darbe girişiminin ardından, 18 Temmuz'da, yani ilk iş gününde tüm yurt dışı kontaklarımıza yüzlerce mektup göndererek, Türkiye'de işlerin normal seyrinde sürdüğünü anlatmaya çalışmıştık. Akabinde, kıymetli İş Konsey Başkanlarımızın bir araya geldiği istişare toplantısında, bizim bu sürece nasıl bir katkı sağlayabileceğimizi bulmaya gayret etmiştik. Konsolide ettiğimiz 152 öneriyi sınıflandırmış, önceliklendirmiş ve bunlarla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli programlar yapmıştık ve ilk etapta konuyla ilgili bir seferberlik ilan ederek, irtibatta olduğumuz tüm ülkelere ziyaret gerçekleştirmeyi kararlaştırmıştık." diye konuştu.

Vardan, oluşturdukları "DEİK Acil Eylem Planı" gereği, ilk olarak bir İletişim Komitesi kurduklarını ve çalışmalarıyla, "Türkiye demokrasisi ve ekonomisi sağlam, Türkiye'de işler olması gerektiği gibi devam ediyor ve bizler de işimizin başındayız" mesajı verdiklerini ifade etti.

DEİK İş Konsey Başkanlarından sorumlu oldukları ülkeleri ziyaret etmesini istediklerini bildiren Vardan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlarımız, Büyükelçilerimiz ve muhatap kurumlarımızla sürekli ve düzenli bir ilişki içindeyiz. Meclis Başkanımız, Başbakan Yardımcılarımız, Ekonomi Bakanımız, Dışişleri Bakanımız ve diğer bazı bakanlarımız ile de görüşerek, fikir teatisinde bulunduk, bulunuyoruz. DEİK İletişim Komitesi, bu çerçevede 17 başkonsolos, 26 büyükelçi ile bir araya geldi. 26-28 Eylül tarihlerinde, AB'nin siyasi kalbi Brüksel'e 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirerek, AB yetkilileri, düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve Belçikalı yetkililerle 20 ayrı temasta bulunduk. 29 Eylül tarihinde, 27 AB üye ülke büyükelçisi ile Ankara'da öğle yemeğinde bir araya geldik. 4 Ekim tarihinde ise AB Konseyi Genişleme Çalışma Grubu - COELA üyeleri ile bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik."

"Ortak hedefimiz, küresel etki alanımızı arttırmak"

Vardan, 10'u bakanlarla olmak üzere, toplam 53 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Tabii ki daha hedeflediğimiz seviyede değiliz ama özellikle tatil dönemini içeren geçtiğimiz 8-9 haftalık süreçte yapılanları, çok iyi bir performans olarak görüyoruz. Önümüzdeki günlerde, bunun artarak devam edeceğini de biliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Ortak hedefimiz, küresel etki alanımızı arttırmak" diyen Vardan, iş konseyleri aracılığıyla Türkiye'nin ekonomik etki alanını genişletmek, ekonomik entegrasyon kabiliyetini güçlendirmek için hükümetle iş birliği içinde ilgili projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Vardan, son 1 yıl içinde, 66 farklı ülkede 163, yurt içinde de 318 etkinliği başarıyla tamamladıklarının altını çizerek, tüm bu karışıklıkta, günde ortalama 2 etkinlik düzenlediklerine dikkati çekti.

İran'a uygulanan ambargoların kalkmasının ardından Türkiye ekonomisine olası etkilerini tespit ederek, politika önerileri içeren "Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi" raporunu hazırladıklarını aktaran Vardan, aynı şekilde Çin İş Konseyinin "Çin ve Türkiye Ticaretinin Dengeli Hale Getirilmesi" başlıklı raporunu tamamladığını söyledi.

Daha yapılacak çok işleri olduğunu belirten Vardan, şunları kaydetti:

"Unutmayalım, düşük küresel büyüme ve yavaşlayan dünya ticareti döneminde ülkemizin refahının artması için ekonomik etki alanının genişlemeye devam etmesi gerekiyor. Dolayısıyla çalışmalarımızı niteliksel olarak güçlendirmek, niceliksel olarak artırmak zorundayız. Bu noktada DEİK'e, bünyesindeki İş Konseylerine, Kurucu Kuruluşlarına ve tabii ki şirketlerimize, her zamankinden daha önemli görevler düşüyor. Şüphesiz geldiği nokta itibarıyla DEİK, hazırladığımız sistem dahilinde, herhangi bir kişiye bağlı kalmaksızın, önümüzdeki yıllarda da ülkemizin kalkınması yönünde dış ilişkiler bağlamında başarılı çalışmalar gerçekleştirecektir. Çünkü artık altyapısı, yol haritası ona göre hazırdır ve sistem tam operasyonel haldedir."

Bu arada, açılışta, DEİK Afrika Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Amerika Koordinatör Başkanı Aykut Eken, DEİK Asya Pasifik Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK Avrasya Koordinatör Başkanı Tuncay Özilhan, DEİK Avrupa Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay, DEİK Sektörel İş Konseyleri adına Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, DEİK Ortadoğu Körfez Koordinatör Başkan Yardımcısı Yusuf

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ömer Cihad Vardan Türkiye Ekonomi Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title