Demir Çelik Sektörü Otomotiv İçin Her Talebe Hazır
Bayram Yusuf Aslan, Türkiye'de Yerli Otomobil Markası İçin Sektörlerinden Talep Edilecek Her Türlü İhtiyacı Karşılayabileceklerini Kaydetti
DÇÜD'nin 40 Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Başkanı Bayram Yusuf Aslan, Türkiye'de yerli otomobil markası için sektörlerinden talep edilecek her türlü ihtiyacı karşılayabileceklerini kaydetti. DÇÜD'den yapılan açıklamada, DÇÜD'nin 40. kuruluş yıldönümünde konuşan DÇÜD Başkanı ve aynı zamanda İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Eş Başkanı Bayram Yusuf Aslan'ın, sektör temsilcilerinin milliyetçi anlayışa sahip olduklarını dile getirerek, "Otomotivde demir çelik için şanzımandan saca kadar gerekli ne varsa Türkiye'de üretiliyor. Biz de sektör olarak otomotiv sektörü ne talep ederse hepsini karşılamaya hazırız" dedi. Gecede sektörü de değerlendiren Aslan, 1980 yılında 2.4 milyon tonluk üretimden yaşanmış küresel krize rağmen 2010 yılında 29.1 milyon tonluk üretim seviyesine ulaşıldığını anımsattı. Sektör olarak Türkiye'nin büyümesine ve ödemeler dengesi açığının kapatılmasına olan katkılarını arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Aslan, "2010 yılında yüzde 71 seviyesinde gerçekleşen kapasite kullanım oranını, çok kısa bir süre içerisinde, yüzde 80'lere çıkartabilecek potansiyele sahibiz. 2011 yılından itibaren, mevcut kapasitelerimizi en etkin bir şekilde kullanarak, ihracatımızı miktar yönünden en az yüzde 15 oranında arttırma gayreti içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.
- KAPASİTE 46.5 MİLYON TONA ULAŞACAK-
Demir ve Demirdışı Metaller Strateji Belgesi'nin mümkün olan en kısa zamanda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunularak, belirlenen politikaların uygulamaya aktarılması gerekliliğinin önemine de değinen Aslan, yarattıkları katma değerle her türlü desteği hak ettiklerine inandığını söyledi. Aslan, 2011 yılında sektörlerinde yeni yatırımlarla birlikte toplam üretim kapasitelerinin 3 milyon ton artarak 46.5 milyon tona yükseltilmesi amaçladıklarını aktararak değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye pazarında açık vardı. Yeni yatırımlarla bunun kapatılacağına inanıyoruz. Böyle bir durumda Arcelor Mittal'in İtalya'da devletten aldığı tesisinin kapatılmasına neden olabilecek konuma geleceğiz. Ayrıca yeni yassı ürün yatırımları ile de 2015 veya 2016 yılında net ihracatçı olmayı hedefliyoruz."
- İÇDAŞ BORSAYA HAZIRLANIYOR-
İÇDAŞ ile ilgili de bilgi veren Aslan, 2010 yılında 3.3 milyon ton üretim gerçekleştirdiklerini ve bu yıl bunu yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Enerji ve Japonya'da inşa ettirdikleri 10 tane kuru yük gemisi yatırımlarını da hatırlatan Aslan, bunların dışında borsaya girmeyi de planladıklarını aktardı. Aslan, "Borsa'ya açılma zamanımız henüz belli değil ama bunu düşünmeye başladık. Yüzde 15 ile başlanır diye düşünüyorum" dedi. - Ankara