Haberler

Deniz Ürünü Sanayicileri Gelecekten Umutlu

Abone Ol

Deniz ürünleri detayları- DESAD Başkanı Niyazi Önen'in röportajı BURAK AKAY - Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği (DESAD) Başkanı Niyazi Önen, sektörde gelecek yıllarda ciddi büyümeler beklediklerini belirterek, "Türkiye'de genç bir nüfus var. Tüketim artıyor, milli gelir artıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Deniz ürünleri detayları- DESAD Başkanı Niyazi Önen'in röportajı BURAK AKAY - Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği (DESAD) Başkanı Niyazi Önen, sektörde gelecek yıllarda ciddi büyümeler beklediklerini belirterek, " Türkiye'de genç bir nüfus var. Tüketim artıyor, milli gelir artıyor. Buna bağlı olarak da deniz ürünleri tüketiminde ciddi artış olacağını düşünüyoruz" dedi.Önen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin su ürünlerinde 700 milyon dolarlık ihracat düzeyine ulaştığını söyledi.DESAD'ı kurarak, Türkiye'de kişi başına düşen deniz ürünleri tüketimini artırmayı amaçladıklarına değinen Önen, kırmızı et ve tavuğa göre miktarın çok az olduğunu anlattı.Tüketimde Türkiye'nin dünyada 50'nci, Avrupa'da 30'uncu olduğunu aktaran Önen, şöyle devam etti: "Hem tüketim hem de üretimin her ikisi olarak baktığımızda durum kötü ama ihracat potansiyelimiz iyi artıyor. Özellikle denizlerimizde kültür balıkçılığında çipura, levrek ve iç sulardaki alabalık ihracatımız yıllık 700 milyon dolar seviyelerinde. Son 10-12 yılda bir 10 kat artış oldu ama bu da şu an için açıkçası yeterli değil. Diğer ülkelerle kıyaslanınca yine gerilerdeyiz. Önümüzdeki yıllarda bu sektörde ciddi büyümeler olabileceğini görüyoruz çünkü Türkiye'de genç bir nüfus var. Tüketim artıyor, milli gelir artıyor. Buna bağlı olarak da deniz ürünleri tüketiminde ciddi artış olacağını düşünüyoruz."Türk mallarının beğenildiğini ancak piyasada markalı ürün bulunmadığını dile getiren Önen, bunun yerine komodite olarak bilinen markasız ürünlerin raflara çıktığını bildirdi.Özellikle markalı ürünlerle ihracatta daha etkin olunabildiğini vurgulayan Önen, şunları kaydetti: "Belli bir markayla ürününüzü ihraç edebiliyorsanız, belirli bir pazar payı elde edebiliyorsanız, o büyük bir avantaj oluyor. Türk sanayicilerinin deniz ürünleri, sanayicilerinin marka yapması ve o markanın altında ürünlerini ihraç etmesi en önemli kilit noktalardan biri. Dardanel Grubu olarak da buna özen gösteriyoruz. İhracatımızın yüzde 60'ını kendi markamızla yurtdışına ihraç ediyoruz" ifadesini kullandı.Denizlerde avcılığın azaldığına dikkati çeken Önen, sektörün neredeyse yüzde 60'ının kültür balıkçılığıyla yürütüldüğünü dile getirdi.Önen, Türkiye'nin deniz araçları bakımından ciddi bir gemi ve avcılık potansiyeline sahip olduğuna işaret ederek, "Kara sularımız çok büyük avcılık için yeterli değil. Uluslararası sularda, özellikle Kuzey Afrika, Batı Atlantik'te çok önemli yerler var. Balıkçılığı gelişmemiş Türk filoları oralara kayarsa Türkiye için daha faydalı olur" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Niyazi Önen Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title