Haberler

Denize kıyısı olamayan Şanlıurfa'dan Türkiye'ye yıllık 20 bin ton alabalık

Güncelleme:
Abone Ol

Denizi olmayan kentimiz Şanlıurfa'da yıllık 20 bin ton alabalık üretiliyor. Atatürk Baraj Gölü'nde bulunan 40 tesiste üretilen balıklar, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa'da alabalık üretimi de gün geçtikçe artıyor. Atatürk Baraj Gölü'nün Şanlıurfa'nın Bozova ve Hilvan ilçeleri ile Fırat Nehri kenarındaki Birecik ilçesinde yaklaşık 40 tesiste alabalık üretiliyor. Havzada üretilen yaklaşık 20 bin ton alabalık, başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye'nin bir çok iline gönderiliyor.

"ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLÜRSE ÜRETİM ARTAR"

Bölgedeki balıkçılara yavru alabalık sağlayan ve daha sonra yetişkin olarak geri alan Adıyaman'da alabalık üreticiliği ve tüccarı Alaattin Tunç," Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Yaslıca kırsal Mahallesindeki arkadaşlarla dayanışma içerisinde çalışmaktayız. Bizim kuluçkahanemiz var. Onlara yavru veriyoruz. Yeri geldiği zaman onlardan alıp kendimiz de satıyoruz. Bu işi daha önceden yaptığımız için pazar alanımız daha geniş. Bu üreticilerin hem yol hem de elektrik sorunu çözülmesi halinde burada çok ciddi ve güzel üretimler yapılabilir. Ben Trabzon'a kadar gönderdim. Cizre, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, talep edilen her yere götürüyoruz" dedi.

Denize kıyısı olamayan Şanlıurfa'dan Türkiye'ye yıllık 20 bin ton alabalık

"HAFTADA İKİ DEFA BALIK TÜKETİN"

Bölgede yetiştirilen alabalıkların Türkiye'nin her tarafına gönderildiğini belirten Bozova İlçe Tarım Müdürlüğünde çalışan Hakan Akgün, "Atatürk Baraj Gölü bir numaralı avlak sahası olan Yaslıca mevkiindeyiz. Burada 4 alabalık üretim tesisimiz bulunmakta. Bu tesislerde üretilen balıklar genellikle iç piyasaya, Karadeniz bölgesine, Kayseri'ye ve diğer batı illerine pazarlanmak kaydıyla satışı yapılmaktadır. Atatürk Barajı 81 bin 700 hektarlık bir alana sahip olmakla beraber binde birlik bir kısmında kültür balıkçılığı yapılmaktadır. Kültür balıkçılığı açısından ciddi manada atıl durumda olduğunu söylemek istiyorum. Bu manada özellikle özel sektörde girişimler beklediğimizi, istihdamla ilgili girişimlerde bulunmalarını temenni ediyorum. Balık da anne sütü kadar temizdir. Özellikle haftada iki defa balık tüketilmesini bütün uzmanlar tavsiye ediyor" ifadelerini kullandı.

Denize kıyısı olamayan Şanlıurfa'dan Türkiye'ye yıllık 20 bin ton alabalık

"ALABALIK ÜRETİMİ 8 AY DEVAM EDİYOR"

Bölgede 5 yıldır alabalık üreticiliği yapan su ürünleri teknikeri Emre Kaymaz," 2016 yılında Atatürk Baraj Gölü üzerinde alabalık tesisi kurdum. 2016 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Tesisimizin kapasitesi 249 tondur. 200 tonluk yeni bir projemiz daha var. Alabalık üretimini burada tek dönemli yapıyoruz. Eylül, Ekim ayı gibi başlayıp Mayıs ve Haziran ayında bitirmiş oluyoruz. Buradaki alabalık üretimi 8 ay devam etmektedir. Daha sonra 3 aylık bir bakım ve onarım dönemi var. Alabalıkları genellikle iç piyasaya gönderiyoruz. Daha çok restoranlara canlı alabalık satışı olarak sunuyoruz. Balık marketlerine, balık dükkanlarına, balık hallerine satışımızı gerçekleştirmekteyiz ama büyük işleme fabrikalarıyla anlaşıp onların üzerinden de yurt dışına gönderiliyor. Dolaylı olarak da ihracat yapmaktayız" dedi.

Denize kıyısı olamayan Şanlıurfa'dan Türkiye'ye yıllık 20 bin ton alabalık

"25 GRAM YAVRU OLARAK ALIYORUZ"

Alabalık tesisinin sahiplerinden olan Abdulkadir Karaçizmeli ise, "Yılda tesisimizde 29 ton balık üretiyoruz. 3 tane büyük kafesimiz var. Aralık ayında balıkları 25 gram yavru olarak alıyoruz, porsiyona geldikten sonra piyasaya sürüyoruz. Şu anda balıklarımız 400 ile 450 gram civarında. Toptancılar gelip canlı olarak yükleyip götürüyorlar. Bir de burada perakende satıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Kemal Atatürk Karadeniz Şanlıurfa Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

xxx:

haftada iki defa kim balık yiyebiliyor bu kırizde

Yanıtla011
Harbi lan:

En son ne zaman balık yediğimi hatırlamıyorum

07
Serdar:

Allah işinizi rast götürsün inşallah. Batman''dan selamlar. Üreten emek veren her insana selamlar.

Yanıtla18
Ant:

Zaten ,Alabalık deniz balığı degil, necsacma bi baslik

Yanıtla27
İLANMASK:

Karadeniz bölgesinde denizde de alabalık yetiştiriliyor ve Karadeniz Somonu olarak satılıyor.

00
De gidin:

Elektrik sorunu çözülürse üretim artacakmış.kaçak elektrikle işler iyi gitmiyor.

Yanıtla43
ali:

senin kullandığın elektrik adamların tarlalarının üzerine kurulan barajdan geliyor:((

42
Öğretmen:

Demek ki istediğimizde üretebiliyoruz

00
hasan:

kaçak elektirikle bile demek yürümüyormuş iliğimizi kuruttunuz sizi faturalarınızı ödemekten belimiz büküldü yahu siz kazanın biz sürünelim

Yanıtla43
Emre:

Bu alabalik teeislerinin büyük cogunlugu destekleme almak icin kuruldu. Kagit uzerinde.20000 ton uretim gosterip parayi cebe indiriyolar.bizde uretim yapiyolar diye seviniyoz.cok buyuk rusvet carki kurulmus.allah hesabini sorsun insallah

Yanıtla02
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title