Denizli'de 'Halka Arz Seferberliği' Anlatıldı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, şirketlerin güvenilir şekilde büyümesinin yolunun borsadan geçtiğini söyledi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, şirketlerin güvenilir şekilde büyümesinin yolunun borsadan geçtiğini söyledi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İMKB, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) tarafından yürütülen 'Halka Arz Seferberliği' çalışmaları kapsamında Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli Sanayi Odası'nın işbirliği ile Denizli'de bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya TSPAKB Yönetim Kurulu üyesi Alp Tekince, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, SPK İkinci Başkanı Emin Özer, DTO Başkanı Necdet Özer ve işadamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Özer, dünyanın finans merkezlerinden biri olma iddiası içinde olan Türkiye'nin kendi içinde iyi işleyen sermaye piyasasını kurması gerektiğini söyledi. Firmaların yatırımlarını finanse edecek kaynaklara güvenli şekilde ulaşması gerektiğini belirten Özer, "Küçük ve orta ölçekli firmalarımız yaygın şekilde sermaye piyasalarından yararlanmalıdır. Halka açılmayı bunun en önemli adımlarından biri olarak görüyoruz. İMKB bu alanda önemli bir fonksiyonu icra ediyor. Ancak küçük ve orta ölçekli firmaların tahvillerini ve hisse senetlerini satacağı bir yapının kurulması zorunludur. 'Küçük olsun, benim olsun' düşüncesi yerine optimal ölçekli kuşaklar boyunca devam edecek kurumların yolunun halka açılmaktan geçtiğini dünyadaki başarılı örneklerden görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin özellikle 80'li yılların ardından ekonomisinin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken İMKB Başkanı İbrahim Turhan ise, "Şimdi dünyayla yarışan bir ekonomimiz var. 2023 yılı yani Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında 500 milyar dolar ihracat yapma gibi bir hedefimiz var. Bu süreçte kişi başına milli geliri de 25 bin dolara çıkarmak için çalışıyoruz. Bunlar yatırımla, üretimle olacak. İşi büyütürken değişik kaynaklar kullanılabilir. Tasarruf gibi, banka kredisi gibi. Ancak bu konuda bence en önemli adım halka arz olmaktır" diye konuştu.
"ŞİRKETİ BÜYÜTMEK İÇİN AKLIN YOLU BORSADAN GEÇER"
Türkiye'de uzun ömürlü firmaların olmamasının sebebinin kurumsallaşma olduğuna dikkat çeken Turhan, şöyle devam etti:
"Şirketlerin güvenilir şekilde büyümesinin yolu borsadan geçer. Borsada halk arz yoluyla pay senetlerini, borçlanma aracını ihraç ederek sermaye edinilmesi mümkün. Borsa, banka kredisine göre kısa vadede daha uygun. Rahat ve güvenilir bir finans kaynağı. Borsaya giren şirketler şeffaflaşmak zorunda kalıyor. Halka arz şirketlerin eksi ve artı yönlerini ortaya koyuyor. Halka açılmak yatırımcıya o şirket hakkında da güven veriyor. Çünkü yatırımcı borsadaki kaynaklardan o şirketle ilgili öğrenmek istedikleri öğrenebiliyor."
"2023 YILINA KADAR BİN ŞİRKETİN HALKA ARZ EDİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ"
SPK İkinci Başkanı Emin Özer de, geçmiş yıllarda yılda sadece 6 şirketin halk arz edildiğini belirterek, "Son yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda 2010 yılında 22, 2011 yılında 27 şirket halka açıldı. Yapılan bu arzlarla sermaye piyasalarından toplam 4.46 milyon TL'lik fon sağlanmıştır. Halka arz sayısındaki artış 2012 yılında da devam ediyor. Şu ana kadar olan süreçte de 24 şirket paylarını ilk defa halka arz etti. Uzun vadeli bir vizyon olarak belirlenen halka arz seferberliği çalışmaları kapsamında halka açık şirket sayısının 2023 yılına kadar binin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Mevcut durumda böyle bir potansiyelin olduğunu açık ancak halka arz sürecinin kısaltılması ve kolaylaştırması halka arzların sayısını artıracaktır" dedi. - DENİZLİ