Haberler

Dev Şirketler İsrail Gazı İçin El Ele Verdi

Güncelleme:
Abone Ol

İsrail gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması için çalışmalara devam eden Turcas Petrol'ün CEO'su Batu Aksoy, İsrail gazının 5 yıl içinde Türkiye'ye geleceğini söyledi.

İsrail gazının Türkiye'ye gelmesi, Türkiye üzerinden de Avrupa'ya ulaştırılması için çalışmalara devam eden Turcas Petrol'ün CEO'su Batu Aksoy, "Bir alıcı konsorsiyum oluşturma düşüncemiz var, bütün talipli firmalar hepimiz 1'er 2'şer milyar metreküp gaz alalım. En az 15 firma bizi arayıp, 'Biz de yer almak istiyoruz' dedi" şeklinde konuştu. Aksoy, İsrail gazının 5 yıl içinde Türkiye'ye geleceğini de ifade etti.

Türkiye ve İsrail arasında başlayan yakınlaşma süreci, ilk meyvesini enerji ilişkilerinde verdi. İsrail gazını Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Avrupa'ya taşıma projesinde temaslar hızlandı, ümitler arttı. İsrail gazı için devrede olan şirketlerden Turcas Petrol'ün CEO'su Batu Aksoy, "Bunu sadece bizim yapmamız söz konusu değil. Basiretli tüccarlardan oluşan bir konsorsiyum oluşturup, risklerimizi paylaşalım, bir güç birliği oluşturalım diyoruz. Bütün talipli firmalar hep beraber el ele tutuşalım, hepimiz 1'er, 2'şer milyar metreküp (bcm) gaz alalım. Zaten Enerjisa ile bir işbirliğine gitmiştik. En az 15 firma şu ana kadar bizi arayıp, 'Konsorsiyumda biz de yer almak istiyoruz' dedi" şeklinde konuştu.

Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile bir araya geldiğimiz Batu Aksoy, İsrail gazının Türkiye'ye nasıl geleceği hakkında olası senaryoları paylaştı. Bu işi tek bir şirket olarak üstlenmenin mümkün olmadığına işaret eden Aksoy, Türk şirketlerin güç birliği yaparak bir alıcı konsorsiyumu oluşturacağını anlattı. Yıllık 8 milyar metreküp gazı riskleri bölüşerek alabileceklerini kaydeden Aksoy, şöyle konuştu: "Karşı tarafın güvenilir, hatta üzerinden finansman bile yapabileceği bir alıcı konsorsiyum oluşturalım diye bir düşüncemiz var. Şu ana kadar arayan birçok şirket, 'Bu işin görüşmelerini siz yürütün, biz de burada olmak istiyoruz' dedi. Bence bu çok sağlıklı bir bakış açısı. Hepsi gaz kullanan veya dağıtan, gaz sektöründe aktif firmalar. Bizim düşüncemiz bir alıcı, bir de yapıcı konsorsiyum oluşması: Tüketenler ve boru hattını yapacaklar. Böylece isteyen istediği tarafta risk alıp, getirisini de alma şansına sahip olabilir."

RUSYA'NIN ALTERNATİFİ DEĞİL

Türkiye'nin yıllık 50 bcm gaz tüketimi ile çok büyük bir doğalgaz pazarı haline geldiğini fakat bunun yüzde 55-60'ını tek bir ülkeden, Rusya'dan aldığını dile getiren Aksoy, şöyle devam etti: "Tek bir ülkeye bağımlılık ne kadar az olursa, ülkelerin gaz maliyetleri o kadar düşüyor. Pazarlık şansı artıyor. Avrupa gazda Gazprom'un payını düşürmeye çalışıyor, onlar piyasaları açtılar, LNG kaynaklarını artırdılar. Maliyetleri de kaynakları da artırarak, düşürdüler. Çok güzel bir hamleydi bu. Türkiye'nin de aynısını yapması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye boru hatlarıyla Rusya, İran ve Azerbaycan'a bağlı. Boru gazı potansiyelini maksimize etmek için iki tane daha kaynak var: Doğu Akdeniz ve Irak. Aklın yolu diyor ki: Bunları bir an evvel yapalım, inşallah siyasi durumların da düzelmesiyle, üç kaynaktan dört boru hattı yerine, beş kaynaktan altı boru hattının Türkiye'ye gelmesi, Türkiye'nin hâlihazırdaki pazarlık şansını ciddi manada artıracaktır. Türkiye'de bir HUB (ticaret merkezi) oluşturmamız için Doğu Akdeniz gazının büyük bir şans olduğunu düşünüyoruz. Rus gazının alternatifidir demiyorum. Çünkü Rusya büyük bir tedarikçidir ve bence güvenilir bir tedarikçidir. Soğuk Savaş döneminde, Ukrayna'da kriz olduğu zamanda, en son uçak krizinde dahi Rusya Türkiye'ye doğalgaz vermeyi kesmemiştir. Diğer batıdaki müşterilerine de kesmemiştir, hatta Türkiye'nin ihtiyacı olduğu zaman arttırmıştır. Bunu da göz önünde bulundurarak söylüyorum ama neden maliyetlerimizi de düşürmeyelim? Her hâlükârda kaynak çeşitlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Doğu Akdeniz'den 8-10 bcm, Irak'tan 5-10 bcm dediğiniz zaman bu riski tabana daha çok yaymış olup, Türkiye'nin piyasalarını açmak için bir fırsat yaratacağını düşünüyorum."

"PETROL YARI YARIYA DÜŞSE BİLE, ETKİSİ YÜZDE 10 OLUYOR"

Akaryakıt sektöründen son dönemde yaşanan çıkışları sorduğumuzda Aksoy, "Biz Shell & Turcas olarak akaryakıtta 16 milyar TL ciro yapmışız ve zarar açıklamışız, işin içerisinde 2 milyar TL'den fazla öz sermaye var. Binlerce çalışan var, 16 milyar liralık piyasa riski var ve biz değer yaratamıyoruz. Türkiye'de sermaye biriktiremiyoruz, tasarruf yapamıyoruz. Türkiye'ye yatırım yapmış şirketlerin güveni kırılmış durumda. O güvenin onarılması lazım. Şirketlerin kontrol edebildiği ve edemediği riskler vardır ki şu anda Türkiye'de gerek akaryakıt, gerek enerji sektöründe regülasyon kontrol edilemeyen bir risk haline geldi. Biz de regülasyona karşı değiliz. Fakat regülasyonu bir kamu müdahalesinden de öte bir kamu yönetimi yapmak amacıyla kullanmak bizlerin karşısında çaresiz kaldığı bir durum oluşturuyor. Şimdiye kadar tavan fiyat uygulaması 2011, 2014 ve 2015 yıllarında bir trend haline geldi. Biz bundan sonra bunun uygulanmamasını istiyoruz. Olmayacağını da ümit ediyoruz. Çünkü 2 ayda uygulanan bir rejim sizin geri kalan 10 ayda ne kazanırsanız kazanın, hepsiyle birlikte eksiye dönmenize sebebiyet veriyor. Kontrat yenilemeleri 5 yılda bir yapıldığı için şirketler zaten ciddi bir yatırım yükü altında. Pompada satılan akaryakıtın yaklaşık yüzde 70'i ise maktu vergi. Kalan yüzde 20'sini ham petrol, işlenmesi vesaire; kalan yüzde 10'u da akaryakıt dağıtım şirketi ile bayinin tüm masrafları, yatırımı, giderleri, lojistiği, istihdamı ve cüzi olan karı oluşturuyor. Bu denklem içerisinde petrol fiyatı yarı yarıya düşse bile, en fazla etkisi yüzde 10 olabiliyor. Bunu da yaşadık son bir-iki yıl içerisinde. Burada akaryakıt sektörü biraz günah keçisi konumunda ama biz bundan sonra yatırımcının önünün kapanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Sürdürülebilir olmaz, herkes bu işten istihdam yaratıyor, vergi veriyor ve kazandığını da yeni yatırım olarak Türkiye'ye geri döndürüyor. Bunun önünü açmalıyız. Türkiye'de şirketlerin tasarruf ve sermaye biriktirmesine imkân tanımalıyız" dedi.

İRAN'A KÖPRÜ

Aksoy, ambargoların kaldırılmasıyla İran'ı yakından takip ettiklerini söylerken, "İran'da iş yapmak isteyen yabancı şirketler için Türk şirketler bir köprü oluşturabilir. Hem enerji projelerine, hem de başka geliştirilebilecek ticari projelere bakıyoruz. Irak'a da yatırım yaptık. Madeni yağ dağıtım şirketimiz var, yerli bir ortakla birlikte Shell ve Gazprom Neft ile madeni yağ dağıtımını yapmaktayız" dedi. Aksoy Holding olarak gayrimenkul sektörüne Bodrum'daki Epique Island projesi ile girdiklerini kaydeden Aksoy, burada dünyanın sayılı operatörlerinden birinin işleteceği bir otel olacağını da ekledi.

TARİH 2021

İsrail gazının 5 yıl içinde Türkiye'ye gelebileceğini dile getiren Aksoy, "Bu tip projelerde inşaat işin en kısa süren kısmıdır. Siyasi mutabakat, hükümetler arası anlaşmalar, konunun finansal açıdan geçerli hale gelmesi daha uzun sürüyor. Burada Türkiye-İsrail, İsrail-Kıbrıs, Kıbrıs-Türkiye arasında ikili anlaşmalar gerekebilir. Bölgeye barış getirme açısından bir rol oynayabilir. Bölgesel uzun vadeli başka problemlerin çözülmesinde bu boru hattı rol alabilir. İstenirse ve siyasi ortam oluşursa 2021'in gazın gelmesi açısından gerçekçi olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KREDİLERİ CEBİMİZDEN ÖDÜYORUZ

Elektrikte son dönemde oluşan arz fazlası ve gaz santrallerinin kapasitelerinin altında çalışması konusunda ise Aksoy, şunları söyledi: "Arz artar, talep düşer, bunlar ticari riskler. Bir şirket bunun sefasını da sürebilir, cefasını da çekebilir. Zarar, karın kardeşidir. Bizim bununla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Kamu elektrik üretiminde halen ciddi bir payla mevcut. Bizim yüksek verimlilikteki santrallerimiz yüzde 30 ila 50 kapasite faktörü ile çalışırken, çok daha düşük verimliliğe sahip ve daha fazla gaz ithal edilmesine sebebiyet veren santraller yüzde 85-90 kapasite faktörü ile bangır bangır çalışıyorlar. Bunu kabul edemiyoruz. Çünkü ülkemiz de kaybediyor bundan. Onların zaten yatırımları geri dönmüş. Kapasite bedeli verilerek, onlar gerektiği zaman çalışsın ama baz yükte bizim santrallerimiz çalışsın. Türkiye daha az gaz ithal eder, daha verimli bir elektrik üretimi olur. Bizim Denizli'deki santral gibi böyle 10'a yakın santral var. Bir araya gelip konuşuyoruz. Tek isteğimiz piyasanın serbest piyasa mantığında çalışıyor olması. Şu an hiçbirimiz kredilerimizi geri ödeyemiyoruz. Yani cebimizden sermayemizi alıyoruz, kredilerimizi geri ödüyoruz. Bunun ticari riskini kabul edebiliyoruz da kamu eliyle daha verimsiz santrallerin çalıştırılıyor olmasından dolayı böyle bir maliyete katlanıyor olmamızı kabul edemiyoruz." (Kaynak:Hürriyet)



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Batu Aksoy Ekonomi Ekonomi Ekonomi Türkiye İsrail Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (12)

adam:

Bu kadar da takla atilirmi yahu;-))) Sahi ne oldu Filistin falan?

Yanıtla011
haydari:

BİRİSİ Ben varken ASLA İSRAİL DİYORDU Kuklası Mescidi aksaya postallarla giren asla dostumuz olamaz peki bu duruma hkoyunlar heyeti ne diyor

Yanıtla011
Adil1:

one minute olmaz one minute. Çoçuk katilleriyle mi ortak oluyorsunuz. Biz sizi iyi biliriz akp para için her şeyi yaparsınız.

Yanıtla011
ADANALI:

one minute nerde kaldi aga

Yanıtla08
Misafir:

Türkiyenin Kürt Sorunu diye bir meselesi yok. Sorun sizsiniz. . . Türk Milletini bir çınar ağacına benzetirsek Kürtlerde Özbekler, Kazaklar, Kırgızlar, Azeriler, Türkmenler vb. gibi bu çınar ağacının bir koludur. Sözde Kürt Aydınlar sizlere ne oluyor?. . . Siz neyin savunuculuğunu yapıyorsunuz ki?. . .

Yanıtla62
halk:

Ne alaka? Konuya gel konuya;-)))

26
bilirkişi:

çok para var ne demek siz tüccar mısınız. . . nerde kaldı öldürülen masum müslüman çocukları her firsatta islam düşmanı demiyormuydunuz simdi ne oldu gözünüzü para bürüdü.

Yanıtla07
AKPli:

DURMAK YOK YOLE DEVAM 3 ISRAIL AMERIKA ILE KARDESIZ VE HER ZAMAN ONLAR ICIN SEHIT OLMAYA HAZIRIZ

Yanıtla16
GERÇEKÇİ OLMAK VİCDAN GEREKTİRİR:

Ya daha bunu yeni mi anlıyorsunuz menfaaat para AKAPE için vatan dan dini değerlerden daha önde gelir. . . . .

Yanıtla24
meydan:

Valla ben müslümanim ammmmmaaaaaaaaaaaa dinim imanim PARA PARA PARA;-))))

Yanıtla23
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title