Devlette Poşulu Şalvarlı Memur Dönemi
Hükümet toplu sözleşme görüşmelerinde bugün zam teklifini açıklayacak. Görüşmeler sırasında memurların kılık kıyafet değişikliği ile ilgili tekliflerde tartışmalar yaşandı.
Yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisi için kritik gün. Hükümet, ilk kez zam teklifini açıklayacak. Memur-Sen zam teklifini yükselttirebilmek için Başbakan Davutoğlu'na gitti, ancak sonuç alamadı. Masada zamla birlikte cuma namazı izni ve kravat zorunluluğunun kaldırılması büyük tartışmalara sahne olacak. Kamuda poşulu, şalvarlı memur döneminden endişe ediliyor.
SAYIN BAŞBAKAN, İNFİAL OLUR
3 Ağustos'tan bu yana devam eden toplu pazarlık görüşmelerinde nihayet zam oranı maddesine gelindi. Hükümetin 2016 ve 2017 yılları için yüzde 3 artı 3 civarında zam teklifiyle masaya oturacağını öğrenen Memur-Sen yönetimi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla görüşmek için Köşk'e çıktı. Önceki gün saat 20.30'da başlayan ve bir saat süren görüşmede Memur-Sen yönetimi, "Yüzde 3 artı 3 teklifi gelirse infial olur." uyarasında bulundu.
Başbakan Davutoğlu'ndan, hükümetin sunacağı zam teklifini makul bir seviyeye çıkarması talebinde bulunan Memur-Sen yönetimi, "Masaya yüzde 3 artı 3'le gelinirse bizim yüzde 8 artı 8'lik teklifimize hiç yaklaşamayız. Makul bir teklif olursa biraz biz ineriz biraz Hükümet kanadı çıkar, ortalarda buluşuruz." dedi.
Maliyecilerin memurdan gelen her talebe bütçeye yük getireceği gerekçesiyle karşı çıktığını anlatan Memur-Sen yönetimi, "Memura vereceğiniz her zam yük getirir ama, emin olun ekonomiye getirisi çok daha fazla olur, ekonomi canlanır." dedi.
CUMA NAMAZI VE KRAVAT TEKLİFİ
Zammın müzakere edileceği masada ikinci büyük tartışma konusunun ise memura cuma namazı izni verilmesi ile kamuda kravat takma zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili maddelerde yaşanacak.
Memur-Sen, cuma günleri öğle tatiliyle birleştirilerek memura 2 saatlik cuma namazı izni verilmesi ile memurlara kravat zorunluluğunun kaldırılarak, kılık kıyafet serbestisi getirilmesi taleplerini bugün Hükümet'e sunup müzakereye açacak.
"DİNİ KURALLARLA MI YÖNETİLECEĞİZ?"
KESK Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen'in bu iki talebine de masada karşı çıkacaklarını söyledi. Çalışma hayatının dini kurallara göre değil, demokratik hukuk kurallarına ve uluslararası sözleşmelere göre belirlendiğini ifade eden Özgen, "Çalışma saatlerini dine göre değiştirmenin dini kuralları dayatmaktan başka bir anlamı yok. Kravat talebiyle de memur evrensel kıyafetten uzaklaştırılıyor. Kılık kıyafet sorunu başörtüsü ve kravat gibi parça parça değil, tümden çözülmelidir." dedi.
"KIYAFETTE İNATLAŞMAYA GEREK YOK"
Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da, kamuda cuma namazı kılamadım diyen bir memur bile duymadığını, buna karşın yine de cuma namazı izni talebine tam destek vereceklerini söyledi.
Kılık kıyafet serbestisinde ise dikkatli olmak gerektiğini belirten Koncuk, "Yasakçı zihniyet kalksın ama, her şey serbest olursa, şortu, şalvarı giyen, poşuyu çeken devlet dairesine gelir oturur. Devlet ciddiyeti kalmaz." dedi. Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul da, "Amacımız yasakları kaldırmak. Memur beni arıyor, ben şalvar giymek isterim diyor. Giyemezsin, pantolon giy. Şalvarı tarlada giy, hafta sonu giy. Burada inatlaşmaya gerek yok." diye konuştu.
BAŞBAKAN'DAN MÜJDE ÇIKMADI
Memur-Sen yönetiminin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan ilk açıklanacak zam teklifini yükseltmesi konusunda ısrar etmesi üzerine Davutoğlu'nun, "Şu ana kadar görüşmeler gayet iyi gidiyor. Bizim devreye girmemizi gerektirecek bir sorun görünmüyor. Eğer bir sıkıntı olursa o zaman devreye girer, aracı oluruz." dediği, ancak hiçbir zam teklifini telaffuz etmediği öğrenildi. Memur-Sen, kabineden sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yer aldığı görüşmede, cuma namazı izni ve kravat konusunda da Başbakan'dan destek istedi. (Kaynak:Sözcü)