Dicle üniversitesi'nde Kadın İstihdamı Çalıştayı
Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından "Kadın İstihdamı Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından düzenlenen, kadın istihdamının sorunları ve çözüm önerileri konusunda "Kadın İstihdamı Çalıştayı", Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleşti.
"Kadın İstihdamı Çalıştayı'nı düzenlemekteki amaçlarını açıklayan Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete Mete, 80'li yıllardan sonra kadın istihdamının öneminin arttığını, istihdamın ailenin güçlenmesine katkı sunacağı için önem arz ettiğini söyledi. Mete, kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının arttırılması ile hem aile hem de toplumun güçlenmesine katkı sunulacağını belirtti.
Çalıştay da kadın istihdamı ve girişimciliğin; hukuksal, ekonomik, sosyo-kültürel ve eğitim boyutu ile ele alınıp tartışılacağını belirten Mete, emeği geçen herkese teşekkür etti. Ankara Üniversitesinden gelen Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ise bölgenin ve ülkenin bu tür çalıştaylara ihtiyacı olduğunu söyledi. Çalışma hayatının %50'sini kadınların tamamladığını ama gelirin %10'unu kazanabildiğini dile getiren Gülçubuk, kadınların her yerde güçlü yapısıyla başarılı işlere imza attığını söyledi.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, "Kadınlar neden çalışmalı" sorusuna binaen konuşmasına başlayarak, kadınların evde çalışmasının en zor iş olduğunu, hukukta çalışmanın "ücretli emek" terimine karşılık geldiğini söyledi. "Çalışma yaşamında hangi eşitlik?" konusunda bir sunum yapan Bakırcı, kadınlarla erkeklerin arasında tarihten beri iş alanında ayrımcılık olduğunu söyledi ve hukuksal olarak bu ayrımcılığın kapanması için çalışmalar yapıldığını da ifade etti. Hukuk sisteminin aile yükümlülüklerine nasıl baktığını örneklerle anlatan Bakırcı, kadın ve erkeğin evlilikte nasıl bir iş paylaşımı yapması gerektiğini, tanınan hakları katılımcılarla paylaşarak, kadınların iş, sosyal ve özel hayatında şartlarının iyileştirilmesi için çeşitli yasaların çıkarılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Bakırcı'nın ardından konuşan Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Bostan Budak da "Kalkınmada kadının emeği" konusunda slaytlar eşliğinde bilgiler aktardı. Hukuk oranında kadın ve erkeğin eşit olmasına karşın hiçbir ebeveynin nezdinde kız ve erkek çocuğunun eşit yetiştirilmediğini söyleyen Budak, kadınların kalkınmaya gelen yeniliklerden yararlanamadığını aktardı.
"Kadınlara düşük ücret, daha az hak ve az ilerleme fırsatları sağladığından işgücü piyasası içindeki konumu zayıf kalmıştır" diyen Budak, Cumhuriyet ile birlikte kadınlara çeşitli haklar tanındığını ama kadınların istihdam konusunda acınacak durumda olduğunu vurguladı. Türkiye'nin küresel cinsiyet ayrım raporuna göre 135 ülkeden 124. sırada yer almasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Budak, kadın istihdamının mesleklere göre dağılımını slayt eşliğinde paylaştı. "Genel olarak kadınların eğitim düzeylerinin arttırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerekiyor" diyen Budak, kadın girişimciliğinin arttırılması için mikro kredi uygulamasının önemine vurgu yaptı.
Kadınların örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Budak sözlerini şöyle sonlandırdı; "Başarı buzdağında zirvedir. O zirveye ulaşmak için çalışmak, fedakâr olmak ve risk alarak hedef belirlemek gerekiyor. Birlik olunduğunda başarılamayacak hiçbir iş yoktur."
Konuşmaların ardından Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ve Prof. Dr. Dilek Bostan Budak'a katılımlarından dolayı gümüş fincan takımı hediye etti.
Çalıştay verilen aranın ardından çalışma atölyelerinde yapılan sunumlar ve görüşmelerle devam etti.