Dikili Ağaç Tahsislerinin İptali Ham Madde Sıkıntısına Yol Açtı
Orman Bakanlığı’nın yıllık kapasitesi 25 bin metreküp olan işletmelere dikili ağaç tahsisine izin veren düzenlemesinin Or-Koop’un itirazı sebebiyle yürütmesinin durdurulması ahşap sektöründeki firmalarda hammadde sıkıntısına yol açarken, sektör temsilcileri bakanlıktan yeni bir düzenleme...
Orman Bakanlığı'nın yıllık kapasitesi 25 bin metreküp olan işletmelere dikili ağaç tahsisine izin veren düzenlemesinin Or-Koop'un itirazı sebebiyle yürütmesinin durdurulması ahşap sektöründeki firmalarda hammadde sıkıntısına yol açarken, sektör temsilcileri bakanlıktan yeni bir düzenleme yapmasını bekliyor.
Kereste ve ahşap palet imalatı yapan ve yıllık kapasitesi 25 bin metreküp ve üzerinde olan firmalara Orman Bakanlığı tarafından dikili ağaç tahsisi yapılmasına imkan sağlayan düzenlemenin Orman Kooperatifleri Merkez Birliği'nin (Or-Koop) Danıştay'a yaptığı itiraz neticesinde yürütmesi durduruldu. Ancak firmalar hammadde sıkıntısı yaşamaya başladı. Sektördeki firmaları temsil eden Ahşap Sanayicileri Derneği (ASAD), Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) ve Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) yöneticileri Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu ziyaret ederek sıkıntılarını anlattı. Sektör temsilcileri, dikili ağaç tahsisleri ile ilgili bakanlık düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması ile binlerce firmanın hammadde sıkıntısı yaşadığını belirterek, buna çare bulunmasını istedi.
TEPAL Başkanı Cafer Özgen, ASAD Başkanı Ayhan Kahraman'ın girişimleri ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ya yaptıkları ziyaretten umutlu döndüklerini söyledi. TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu ve 3 derneğin yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyarette Bakan Eroğlu'ya hammadde bulmakta yaşadıkları meseleleri anlattıklarını söyleyen Cafer Özgen, "Bakana Danıştay 8. Dairesi'nin yürütmeyi durdurmasının firmalarda hammadde sıkıntısına yol açtığını söyledik. Bakanlığın yeni bir düzenleme yaparak bu meseleye çözüm bulmasını talep ettik" dedi.
Görüşmede Bakan Veysel Eroğlu'nun kendilerini dikkatle dinlediğini aktaran TEPAL Başkanı Cafer Özgen, yanlarında bakanlık bürokratlarını aradığını ve sorunun çözülmesi talimatı verdiğini aktardı. Özgen, "Bakanımız konusuna oldukça hakim biri. Ahşap palet sektörünün ihracattaki öneminin de farkında. Bu meselenin derhal çözülmesi için bürokratlarına talimat verdi" diye konuştu.
Sektördeki firmaların orman köylüleri ile arasında sorun olmadığına da vurgu yapan TEPAL Başkanı Cafer Özgen, "Or-Koop bakanlıktan tahsis olarak aldığı dikili ağaçların kesimini orman köylülerine yaptırıp orman işletmelerine götürüyor. Bu işten de komisyon alıyor. Sektörde üretim yapan firmalar olarak bizler de orman köylüleri ile çalışıyoruz ve onları hiçbir şekilde mağdur etmiyoruz. Aracılar ortadan çıktığında hem orman köylüsü hemde devlet kazançlı çıkacak. keresteciler ve ahşap paletçiler olarak yıllarca mücadele ederek tahsis hakkı aldık. Ama Or-Koop buna itiraz etti. Tamda sezon öncesinde yürütmenin durdurulması ile hammadde bulamama tehlikesi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. - BURSA