Diş Hekimliğini Bıraktı, Topraksız Tarım ile 20 Ton Çilek Üretti
Samsun'da şehir hayatından sıkıldıkları için tarımla uğraşmaya başlayan diş hekimi, 3 dönüm serada topraksız tarımla 20 tonun üzerinde çilek üretti.
Şehir hayatının yarattığı stresten uzaklaşmak için hobi arayışına giren Yaşar Gencer (42) ve Murat Özgen (41), 19 Mayıs ilçesi Dereköy Mahallesi'nde kiraladıkları 10 dönümlük arazinin 3 dönümüne sera kurdu.
600 LİRAYA MAL ETTİ
Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoran işlettiğini, eniştesi Özgen'in ise diş hekimi olduğunu söyledi. Şehir hayatından ve stresten uzaklaşmak için bir yıl önce tarımla uğraşmaya karar verdiğini ve bu düşüncesini eniştesiyle paylaştığını anlatan Gencer, Özgen'in de olumlu yanıt vermesi üzerine Dereköy Mahallesi'nde 10 dönümlük bir arazi kiraladıklarını ifade etti.
Arazinin 3 dönümlük kısmına sera kurduklarını söyleyen Gencer, "Hiçbir destek almadan 600 bin liraya mal ettik ve serada topraksız tarımla çilek üretmeye başladık." dedi.
"STRESTEN UZAK KALALIM DERKEN PROFESYONEL SERACI OLDUK"
İlk yıl 20 tonun üzerinde çilek hasat ettiklerini dile getiren Gencer, şöyle devam etti:
"Bir yıl önce bir dönüm serada çilek üretmeye karar verdiğimizde, çevremizdeki pastaneciler bizden çilek talep etti. Talepler artınca serayı 3 dönüm yapmaya karar verdik. Tamamen kendi imkanlarımızla 3 dönümlük profesyonel bir sera kurduk. Hiç bilmediğimiz ve anlamadığımız bir sektöre girdik. Stresten uzak kalalım derken profesyonel seracı olduk. Araştırdık, danıştık ve uzmanlarla görüşerek böyle bir sera kurduk. 5 bin çilek fidesi ekimi yaptık. Henüz ilk yılımız olmasına rağmen tam kapasite verim alarak 20 ton çilek yetiştirdik."
Ürettikleri çilekleri sadece Samsun'da sattıklarını, ancak talebe yetişemediklerini anlatan Gencer, tamamen topraksız ve raflarda suyla yetiştirdikleri fidelerden yılın 10 ayı ürün alabildiklerini, yıllık hedeflerinin 40 ton ürün olduğunu söyledi
"TALEBE YETİŞEMİYORUZ"
Bilmedikleri bir sektörde profesyonelleşmeye başladıklarını dile getiren Özgen, "Kurduğumuz serada yetiştirdiğimiz çilekleri Samsun'daki pastane, dondurmacı ve manavlar alıyor. Sadece Samsun'a ürün vermemize rağmen yetiştiremiyoruz. Gelecek yıllarda serayı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
Özgen, nihai hedeflerinin ise ihracat olduğunu, Rusya, Gürcistan ve Avrupa ülkelerine ürün satmayı planladıklarını söyledi.
Stresten kurtulmanın yollarını ararken hobi olarak başladıkları çilek üreticiliğinden büyük keyif aldıklarını belirten Özgen, Red Sweet adı altında kendi markalarını oluşturduklarını ve tescil için başvuruda bulunduklarını da sözlerine ekledi.