Haberler

Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni

Güncelleme:
Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatçı firmalarda dış ticaret alanında nitelikli ve yetişmiş çalışan ihtiyacının giderilmesi amacıyla "Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokolü" imzaladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatçı firmalarda dış ticaret alanında nitelikli ve yetişmiş çalışan ihtiyacının giderilmesi amacıyla "Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokolü" imzaladı.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, imzalanan iş birliği protokolü ile 4 ilden pilot okul olarak seçilen 6 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olan öğrencilere ihracatçı firmalarda istihdam, burs verilmesi, eğitim ve staj uygulamalarının gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapılmasının sağlanması gibi birçok destek sağlanacak.

61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için gençlere eğitim desteğine de devam ediyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Türkiye İhracatçılar Meclisi arasında "Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokolü" imzalandı.

Protokol, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un huzurunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu tarafından imzalandı.Protokol ile ihracatçı firmalarda Dış Ticaret alanındaki nitelikli ve yetişmiş çalışan ihtiyacının giderilmesi hedefleniyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen TİM Başkanı İsmail Gülle şunları kaydetti:

"Biz gençlerimizi hem hayata, hem de ihracat ailesine kazandırarak, ihracatçı ve ihracatçı adayı firmalarımızın ihtiyaç duyduğu donanımda mezunların istihdama katılımlarıyla, 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize ulaşacağız. Güçlü Türkiye için güçlü ihracata, güçlü ihracat için ise bu ülkenin gençlerine ihtiyacımız var. Protokolle, geleceğimizin teminatı öğrencilerimize, mesleki eğitim ve istihdama ilişkin birçok önemli destek sunacağız.Gençlerimizin yalnızca teorik eğitim değil, işbaşında hizmet içi eğitim alması adına, çalışmalar gerçekleştireceğiz."

"İhracattaki ivmemiz daha da artacak"

Gülle, ihracatın geleceği için imzalanan protokolün önemli olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Pandemi döneminde, hep birlikte çok çalıştık, her koşulda üretmeye, ihraç etmeye devam ettik. Bugün, ülkemiz, 2020 yılında büyüme başarısı gösteren iki G20 ülkesinden biri olduysa, bunda her bir ferdimizin emeği büyük. Sayın Cumhurbaşkanımızın, geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu ekonomik reform paketi, hükümetimizin ihracata ve ihracatçıya verdiği önemi bir kez daha ortaya koymuştur. Oldukça kapsamlı ve ülkemizin tüm hedeflerine katkıda bulunan, somut ve çözüm odaklı politikalar içeren bu paketle, ihracatta tutturduğumuz ivmenin daha da artacağına inanıyorum. Ortaya konan bu kapsamlı reform paketi için, ihracat ailesi adına, Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize yürekten teşekkür ediyorum."

"Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye" hedefine giden yolda, ihracatçı firmaların en önemli ihtiyacının nitelikli iş gücü olduğuna dikkati çeken Gülle, şunları kaydetti:

"Bu nitelikli iş gücünü oluşturmak adına, mesleki eğitim faaliyetleri kritik öneme sahip. Dış Ticaret alanında kariyer yapmak isteyen pırıl pırıl birçok gencimiz var. İşte biz bu gençleri hem hayata, hem de ihracat ailesine kazandırarak, ihracatçı ve ihracatçı adayı firmalarımızın ihtiyaç duyduğu donanımda mezunların istihdama katılımlarıyla, inanıyorum ki 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize ulaşacağız. Protokol kapsamında, Mersin, İzmir, Gaziantep ve İstanbul'daki, 6 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, pilot uygulamaya hızla başlayacağız."

"Mesleki eğitim ve istihdam destekleri sağlayacağız"

Gülle, Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan alt protokolle, geleceğin teminatı öğrencilere, mesleki eğitim ve istihdama ilişkin birçok önemli destek sunacaklarını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Gençlerimizin yalnızca teorik eğitim değil, iş başında hizmet içi eğitim alması adına, çalışmalar gerçekleştireceğiz. Hizmet için eğitimle, iş görenlere işin ve iş yerinin gerektirdiği eğitimi vermek, emeğin ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının yanında, ülke kaynaklarının da israf olmasını önleyecektir. İhracatçı Birliklerimizle, iş başında hizmet içi eğitimin yanında, öğretim programı ve eğitim materyalleri hazırlanması noktasında da çalışmalar gerçekleştireceğiz. İhracat ailesi olarak, öğrencilerimizin atölyelerini, laboratuvarlarını donatacak, ihtiyaç duydukları tüm materyal desteğini sağlayacağız.Dış ticaret programlarını cazip kılmak adına, gençlerimize burs ve staj imkanı sağlayacak, toplantılar, seminerler ve konferanslarla, farkındalık faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; "Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." Bu düsturla, İhracat ailesi olarak, her koşulda eğitimi desteklemeye, önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz."

Gülle, "Siz yeter ki öğrenmek, üretmek, ihraç etmek isteyin, her geçen gün büyüyen ihracat ailesi, en zorlu koşullarda dahi, sizlerin yanında olacak, sizleri her zaman destekleyecek. Güçlü Türkiye için güçlü İhracata, güçlü İhracat için ise bu ülkenin gençlerine ihtiyacımız var. Sizlere kapımız da, gönlümüz de her zaman açık olacak." dedi.

6 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne birer ihracatçı birliği atandı

Protokol kapsamında 3'ü İstanbul'da olmak üzere birer de Mersin, İzmir ve Gaziantep'ten pilot okul olarak seçilen toplam 6 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne birer İhracatçı Birliği atandı. Birlikler, okullarda öğretim programı ve eğitim materyalleri hazırlanması/güncellenmesi çalışmalarına içerik katkısı ve ihtiyaç duyulduğunda katılım sağlanması, İhracatçı firmalarda başarılı öğrencilerin beceri eğitimi ve staj uygulamalarının gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapılması çalışmalarını sağlayacak.

Birlikler ayrıca okuldan mezun olan öğrencilerin ihracatçı firmalarda istihdam edilmesinin sağlanması, burs kriterlerini karşılayan öğrencilere burs verilmesi, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma ve benzeri farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi çalışmalarını da yapacak. Bunun yanı sıra öğrenci tarafından da kabul edildiği takdirde, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, öğrenci mezun olduktan sonra talep eden Birlik üyesi firmalarda Birliklerce belirlenen süre boyunca istihdam edilmesi çalışmaları da gerçekleştirilecek. TİM, eğitim faaliyetleri kapsamında konaklama, yiyecek-içecek, ulaşım gibi giderler ile burs ve staj ücretleri dahil istihdama ilişkin tüm mali konularda ilgili Birliklerin çalışmalarını koordine edecek.

Protokol kapsamındaki ihracatçı birlikleri, iller ve okullar şu şekilde:

"Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin, Zeytinlibahçe Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin (GAİB), Gaziantep, GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), İstanbul, Esenyurt Sander Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB), İstanbul, Küçükçekmece Zehra Mustafa Dalgıç Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi."

Kaynak: AA / Ekonomi

milli eğitim bakanlığı Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title