Diyarbakır'da Kurbanlıklar Elde Kaldı
Diyarbakır’da, Kurban Bayramı için satışa sunulan kurbanlıklar elde kaldı.
Diyarbakır'da, Kurban Bayramı için satışa sunulan kurbanlıklar elde kaldı. Birçok üreticinin kredi borcunun bulunduğunu belirten kurbanlık satıcıları, borçlarını ödemek için hayvanları zararına satmak zorunda kaldıklarını, buna rağmen kurbanlıklarının elde kaldığını dile getirdi.
Diyarbakır'da, Kurban Bayramı için satışa sunulan onlarca kurbanlık elde kaldı. Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy bölgesinde oluşturulan hayvan satış ve kurbanlık kesim yerinde satışa sunulan kurbanlıklara alıcı bulunamadı. Ellerinde kalan hayvanları kredi borçlarını ödemek için zararına satmak zorunda kaldıklarını belirten satıcılar, buna rağmen istedikleri satışı gerçekleştiremediklerini kaydetti.
"Pahalı olduğu için müşteri kaçıyor"
Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını belirten satıcılardan Mustafa Ersoy, hayvanlarının yarısının satılmadığını ve elinde kaldığını söyledi. Ersoy, "Oldukça hayvan kaldı elimizde. Hayvancılık zordur, beşikteki bebek nasılsa hayvan da öyledir. Hayvan pahalı olduğu için müşteri kaçıyor. Biz de esnafız. Biz bu malı getirmişiz, borç etmişiz. Bizim ödememiz var. Biz bu hayvanı ucuza satsak, mecburuz ucuza satmaya. Bu hayvanı zarara vermesek kredimiz düşüyor daha da ticaret yapamıyoruz. Millet bize hayvan vermiyor. Bu sefer biz de hayvanları zararına satıyoruz. Her hayvan başına 100-200 lira eksiğine satıyoruz. O yüzden olmadı. Hayvancılık zor olduğu için bu sefer esnaf perişan oluyor. 150 tane hayvan getirdik bunlardan 75 tanesi kalmış. Yarı yarıya kalmış" dedi.
"Bu konuda bir şeyler yapılmasını istiyorum"
Pazardaki bir diğer esnaf Selami Aksoy ise, dişi hayvan kesiminin et fiyatları ve dolayısıyla da kurban fiyatlarının yüksek olmasına etki ettiğini ve vatandaşın alım gücünü aştığını belirtti. Et piyasasına bir düzenleme getirilmesini talep ettiklerini vurgulayan Aksoy, "4 gündür gece gündüz buradayız. Nöbet tutuyoruz akşamları da gidemiyoruz bir yere. Hayvanların yanındayız sürekli. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı satamıyoruz. Çok pahalı. Alıcının gücü 400-500-600 lira civarındadır. Hayvan da baya yüksek olduğundan dolayı milletin bütçesine uyuşmuyor. Bundan dolayı kalıyor böyle. Baya bir dişi hayvan kesiliyor, üretim olmuyor. Üretici yer bulamıyor ondan dolayı hayvan da besleyemiyor. Birçok nedeni var. Yetkililerden bu konuda bir şeyler yapılmasını istiyorum. Üreticiye destek verilmesi lazım" diye konuştu. - DİYARBAKIR