Çiftçi Borcu Borçla Kapatıyor
Borcunu borçla kapatan çiftçi, tarla ipoteği karşısında tarımsal kredi kullanıyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Türkiye'de çiftçilerin borcunu borçla kapattığını belirterek, "Tarla ipoteği karşısında tarımsal kredi kullandırıyorlar. Mazotu dağıttıkları kredi kartlarıyla, borçlandırma yolunu seçiyorlar. Bu da herhangi bir kriz sonucu borç ödenmemesi durumunda arazinin el değiştirmesi, bankaya geçmesi demek. En büyük tehlikelerden bir tanesi bu" dedi.
Türkiye'de tarımın yeterince desteklenmediğini söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nda GSMH'nın yüzde 1'i kadar kaynak ayrılmasının yer aldığını hatırlattı.
Doç. Dr. Aksol, "Bu yılki bütçe neredeyse 1,7 trilyon lira. Bunun yüzde 1'i, 17 milyar Lira'nın çiftçi desteği verilmesi lazım. 2006'dan sonra baksak hep yarısı verilmiş. Geçen yıl 9,6 milyar lira'ydı. Gerçekleşen 8,5 milyar lira'ya yakın para oldu" diye konuştu.
'İTHALAT İLE TERBİYE'
Tarımsal hammaddede kendine yeterliliğin kaybedildiğini dile getiren Doç. Dr. Aksoy, yağlı tohum, mısır, ayçiçeği, soya, buğdaya yaklaşık 3,5 milyar dolara yakın para harcandığını kaydetti. Üretimden para kazanamayan ithalat ile terbiye edilen üreticilerin sürekli zararda olduklarını ifade eden Doç. Dr. Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçtiğimiz günlerde, sanayi tipi domates fiyatı açıklandı. Maliyetin altında. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle üretici sürekli zarar ediyor ve bunu da borçlanarak karşılıyor. Çiftçi devletin verdiği desteğin neredeyse 3- 4 katı kadar borç almak durumunda kalıyor. 2013 rakamının kullandığı toplam tarımsal kredi 36 milyar TL. Bir yıl da çiftçiye ayrılan pay 10 milyar TL. bunun neredeyse 3,5 katı destek alma ihtiyacı hissediyor."
'BORÇ SARMALI BÖYLE DEVAM EDEMEZ'
Devlet ve özel bankaların çiftçilere farklı yollarda kredi verip, kampanya düzenlediklerini kaydeden Doç. Dr. Aksoy şöyle konuştu:
"Tarla ipoteği karşısında tarımsal kredi kullandırıyorlar. Mazotu dağıttıkları kredi kartlarıyla borçlandırma yolunu seçiyorlar. Bu da herhangi bir kriz sonucu borç ödenmemesi durumunda arazinin el değiştirmesi bankaya geçmesi demek. En büyük tehlikelerden bir tanesi bu. Çiftçiler bir bankadan alıp, ya da tanıdığı ilaç bayisinden borç alıp bankaya parayı yatırıyor. Bankadan ilaç bayisine veriyor. Takla attırıyor. Borcu borçla çevirme söz konusu. Bu sarmal tıkanmak durumunda. Bu böyle devam edemez. İpotek karşılığı kredi verilmesi sakıncalı. İleriye dönük tehdit olabilir."