Doğalgazda Fiyat Pazarlığı Başlıyor
Gazprom Başkan Yardımcısı Medvedev, doğalgaz fiyat revizyonu için yarın Ankara'da temaslarda bulunacak.
Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde talep ettiği doğalgaz fiyatlarında revizyon konusunu ele almak üzere yarın Ankara'da temaslarda bulunacak.
Medvedev daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.
ENERJİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞECEKLER
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, yarın Medvedev'in Gazprom Export CEO'su Elena Burmistrova ile Ankara'ya geleceğini ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ile görüşeceğini belirtti. Kaynaklar, Gazprom heyetinin Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesinin planlandığını, ancak geçen hafta meydana gelen maden kazası nedeniyle halen Ermenek'te bulunan Yıldız'ın Ankara'ya dönemeyeceğini ve heyetin Kilci ile bir araya geleceğini kaydetti.
GÖRÜŞMEDE KONUŞULACAK KONULAR
Bir başka kaynak, görüşmede fiyat revizyonu, özel sektör tarafından alınan doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinin yanı sıra Karadeniz'in altından gelen Mavi Akım hattının kapasitesinin artırılması konusunun da ele alınmasının planlandığını vurguladı.
Eğer fiyatlarda bir revizyon söz konusu olursa bu 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Mavi Akım'da kapasitenin yapılacak yatırımla 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe artırılması konusunda daha önce uzlaşmaya varıldığını belirten bir başka kaynak, "Ancak tüm bunlar bir paket olarak değerlendiriliyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TEDARİKÇİSİ
Rusya Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor. BOTAŞ ile özel sektör şirketlerinin Gazprom'dan bu yıl 30 milyar metreküp gaz alması öngörülüyor. Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin bu yıl 48-49 milyar metreküp olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Fiyat revizyonu hakkından ayrı olarak doğalgaz fiyatları petrol fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak altı ila dokuz aylık dönemlerde fiyatlara yansıtılıyor.
Türkiye Rusya'nın dışında İran ve Azerbaycan'dan boru hattı ile doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan ise LNG alıyor. Ayrıca spot LNG piyasasından özellikle Katar kaynaklı alımlar yapıyor.