Haberler

Doğu Karadenizli Balıkçılar Hamsiden Umduğunu Bulamadı

Abone Ol

Doğu Karadeniz'de son yılların en bereketli palamut avını yapan balıkçılar, bölgenin vazgeçilmez balığı hamsiden ise umduğunu bulamıyor.

Doğu Karadeniz'de son yılların en bereketli palamut avını yapan balıkçılar, bölgenin vazgeçilmez balığı hamsiden ise umduğunu bulamıyor.

Havaların soğumasıyla hamsinin bollaşmasını bekleyen Doğu Karadenizli balıkçılar, 1 Eylül'den itibaren istenilen düzeyde avlanamayan hamsinin yaklaşık 17 kilogramlık kasasını bugün de 200 liradan satın almak zorunda kaldı.

Doğu Karadeniz açıklarında henüz görülmemesine karşın Ereğli ve İstanbul'dan gelen hamsi, kilogramı 10-15, sezonunun en verimli balığı palamut ise tanesi 10-12 liradan satıştan sunuluyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene hamsideki verim azlığının palamuttan kaynaklandığı yönündeki iddialara katılmadığını belirterek, "Bu sezon avlanan 10 tane palamuttan ben 10 tane hamsi çıktığını görmedim. İlla ki palamut hamsiyi yiyordur ama bu hamsiyi hiç olmayacak derecesinde etkilemiyordur." diye konuştu.

Palamut verimli olmasına rağmen hamsinin balıkçı için adeta 'baş tacı' olduğunu ifade eden Mutlu, "Balıkçımız isterse her gün palamut tutsun ama 10 günlük hamsi avı gerçekleştirsin, işte o balıkçı için önemli bir kardır. Yani hamsi palamut avcılığı gibi değil. Ne kadar iyi olursa olsun, bu işte hamsi baş tacıdır. Tabii ki bu sene palamut da küçümsenecek durumda değil, en iyi zamanını yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Mutlu, Karadeniz genelinde bu sezon hamsinin önceki yıllara göre daha ince olduğuna işaret ederek, "Geçen hafta içerisinde Gürcistan'da bulundum ve orada da hamsi ince gözüküyordu. Bugün 17 kilogramlık hamsinin kasası 200 liradan satılıyor. Artık tek umudumuz havaların biraz daha soğuduktan sonraki durumu görmek ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz ki hamsi bu sene çok ince." dedi.

Giresun

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan ise son yılların en kötü hamsi avı sezonunu yaşadıklarını söyledi.

Ekim, kasım ve aralık ayının hamsinin en verimli, avın en bol gerçekleştiği dönemler olduğuna işaret eden Arslan, "Bol miktarda hamsi avlanması gereken günler ama ortada balık yok. Ekimden sonra kasım ayında da hüsrana uğradık. Aralık ayı için de durum pek parlak değil. Av dönemi bu şekilde sürerse aralık ayı sonlarına doğru hamsi sezonu bitebilir." diye konuştu.

Zaman zaman bazı bölgelerde fazla miktarda hamsi avlandığını dile getiren Arslan, bunun da insanları yanılttığını ifade etti.

Hamsi avında bu sezon süreklilik olmadığını kaydeden Arslan, hamsi avından ilerleyen dönemler için de ümitli olmadıklarını belirtti.

Arslan, Giresun'daki balıkçı tezgahlarında hamsinin kilogramının 10-15 lira arasında satıldığını, ilerleyen günlerde balıktaki azlığa bağlı olarak fiyatın daha da yükselebileceğini sözlerine ekledi.

Ordu

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir de bu sezon palamut avında tüm balıkçıların yüzünün güldüğünü ancak hamsi avında istenilen avın bir türlü gerçekleşemediğini söyledi.

Hamside istenilen avın olmaması nedeniyle fiyatların da sürekli değiştiğini anlatan Aydemir, "Hamside istikrar yakalanamadı. Bu nedenle de hamsinin fiyatı sürekli değişkenlik gösteriyor. Bir gün 10 lira olan hamsinin fiyatı ertesi gün ya 5 liraya düşüyor ya da 15 liraya yükseliyor." diye konuştu.

Aydemir, kentte iki gündür olumsuz hava şartlarından dolayı balıkçıların denize açılamadığına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Onlarca gırgır teknesi limanlara demirlemek zorunda kaldı. Denizde dalga yüksekliği yer yer 7-8 metreyi buluyor. Bu da balıkçılarımızın işini hayli zorlaştırabiliyor. Meteoroloji yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre olumsuz havanın 2-3 gün daha süreceği yönde. Şu anda beklemekten başka çaremiz yok."

Öte yandan, Ordu'da etkili olan yağmur ve fırtına nedeniyle Altınordu ilçesindeki çok sayıdaki balıkçının kepenk indirdiği, bazı balıkçıların ise buzhaneden getirilen balıkları satışa sundukları görüldü.

Hamsi, mezgit ve istavritin kilogram fiyatının 15 liradan satışa sunulduğu kentte, palamudun tanesi 12 liradan alıcı buldu.

Rize

Rize Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Mesut Rakıcı ise "Balıkçı palamuttan sofrasına ekmek götürdü ama henüz hamside bu beklenti karşılanamadı" değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Karadeniz'de palamudun bolluğuna işaret eden Rakıcı, "Hamsi az olunca fiyatlar biraz yüksek oluyor. Hamsinin fiyatı 10-15 lira arasında değişiyor. Hamsi kesildikten sonra yarı yarıya kilo kaybedince vatandaş almaktan vazgeçiyor. Gürcistan'da da hamsi yok ve balıkçılarımız şu anda Batı Karadeniz bölgesinde ekmeğini kazanmaya çalışıyor." dedi.

Batı Karadeniz'de de beklenen bolluk olmadığına dikkati çeken Rakıcı, "Havaların biraz daha soğumasıyla az da olsa hamsi avlayabileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzde bir dönem daha var. Hamsiden umudumuzu kesmiş değiliz." diye konuştu.

Rakıcı, bol olan sarganın, kıyı balıkçıları için iyi bir gelir kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Karadeniz Hamdi Arslan Gürcistan Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title