Haberler

Dolar'da 2,18 ve Üzerinde Yerli Satışları Görülüyor"

Abone Ol

ABD tarım dışı istihdam verisinin 74 bin ile beklentilerin çok altında bir artış göstermesinin ardından 2,16 seviyesinin altını gören dolar/TL paritesi yeni haftanın ilk işlem gününde 2,17 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor ING Bank Döviz Masası Müdürü Metin: "Dolar/TL paritesinde 2,18 ve üzerinde.

Geçen haftanın son işlem gününde ABD tarım dışı istihdam verisinin 74 bin ile beklentilerin çok altında bir artış göstermesinin ardından 2,16 seviyesinin altını gören dolar/TL paritesi yeni haftanın ilk işlem gününde 2,17 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

ABD verisinin beklentilerin çok altında kalmasıyla Fed'in parasal genişlemeyi sınırlandırma adımlarına ocak ayında devam edeceği beklentisinin azalması, küresel piyasalarla birlikte yurt içinde de dolara olan talebi azaltırken TL varlıklarında da toparlanmaya neden oldu.

Bu haftaya analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 2,1650 seviyelerinde yatay bir seyirle başlayan dolar/TL paritesi, bu seviyeden gelen alışlarla 2,1735'e kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 2,17 seviyelerinde dengelendi.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, konuya ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından piyasalarda olumlu bir hava oluştuğunu ancak bunun geçici olacağını düşündüğünü belirterek, dolar/TL paritesin kısa vadede 2,18-2,19 aralığında bir süre tutunabileceğini söyledi.

Gelecek hafta salı günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde Türk Lirası'nın biraz daha değerlenebileceğini ifade eden Metin, "Dolar/TL paritesinde 2,16 seviyesi çok önemli. Bu seviyenin altına gelinirse 2,14 seviyeleri gündeme gelebilir. Analistler TCMB'nin gelecek hafta faiz koridorunun üst bandında artırıma gideceğini bekliyor. Ben kişisel olarak böyle bir şey beklemiyorum. Piyasada böyle bir beklenti olması nedeniyle gelecek hafta salı gününe kadar kur tarafında sakin bir seyir görebiliriz. Dolar/TL'de 2,18-2,1850 seviyeleri şu anda önemli direnç seviyeleri" görüşünü paylaştı.

Dolar/TL paritesinin 2,18-2,19 seviyelerine yükselmesi durumunda satışların görüldüğünü aktaran Metin, "Ocak ayının ilk verilerine baktığımızda dolarda, lokal tarafta bir satış eğilimi görülüyor. Döviz tevdiat hesaplarında 2,5-3 milyar dolar civarında bir çözülme olmuş. 2,18 ve üzerinde yerel tarafta görülen satışların da etkisiyle bu seviye direnç konumuna geldi" dedi.

"Dolar/TL'de yukarıda bu hafta takip ettiğimiz en önemli seviye 2,22 direnci"

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise dolar/TL'nin son dönemde düşüşlerde isteksiz kaldığını, en ufak bir olumsuzlukta hızla yükseldiğini belirterek, kurda aşağıda sırasıyla 2,1550-2,1500 aralığı ve 2,13-2,14 aralığının kritik öneme sahip destek bölgeleri olduğuna işaret etti.

Mevcut konjonktür devam ettiği sürece yani TCMB'den bir faiz artırımı ya da TL'de yeni bir ek sıkılaştırma şeklinde bir adım gelmediği sürece kurun 2,13'ün altına gerileme olasılığını düşük gördüklerini aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Dolar/TL'de yukarıda ise bu hafta takip ettiğimiz en önemli seviye 2,22 direnci. Kurun bir süre 2,13-2,22 aralığında dalgalanması beklenebilir. Yurt içinde ve yurt dışında olumsuz gelişmelerin daha sert fiyatlandığını da unutmamak gerekiyor. Dolar/TL herhangi bir nedenle 2,22'nin üzerine hareket edecek olursa fiyatlamada normalin dışına çıkılabilir ve yükseliş hızlanabilir. Bu nedenle burayı takip etmek gerektiğini düşünüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Üzeyir Doğan Ekonomi Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title